Het platte dak van m’n aanbouw na-isoleren (2/2 : praktijk)

(dit is een vervolg op de theorie die ik gisteren behandelde)

Dag 1 : slopen

De biologische isolatiematten van de jongens van de Groene Bouwmaterialen  (van harte aanbevolen, perfecte service en goed advies) waren er op de afgesproken tijd.

Kamer afgeplakt (volgende keer ook de vloer afplakken, hoewel de schrobbeurt na afloop een perfect schone vloer achterliet, schoner dan hij ooit geweest is)

Hak

Stukjes hardboard en een doorkijkje naar de aftimmering buiten met wat plukje ingepropte steenwol boven het kozijn.

Dat schiet op

Zoooooo, nu even de raggels er uit en isolatie er in!

(Maar eerst even de tocht boven de stalen draagbalk weghalen). Please note midden onder : 1 van de miljoen muizenkeutels die van het plafond vielen tijdens het slopen.

en zorgen dat de isolatiematten straks mooi aansluiten

Dag 2 : isoleren

De eerste houtvezelplaat zit er in, “vol en zat” zij m’n metselleraar ooit 🙂

Kijk, dat gaat lekker! Oplegging van de stalen balk met doorkijk naar de spouw, notice de 12 jaar oude hulpspijker met touwtje die de aannemer gebruikte om de raggels op hoogte te stellen.

Zo, dat zit er in, wel stoffig die vezelplaten…

…  snel de kamer weer stofvrij maken met het piece de la resistance: De intelligente dampremmer die het koude dak DROOG gaat houden. Rondom aan de muren vastgeplakt (advies Groene Bouwmaterialen) en de naden met professionele tape.

Raggels terug.

Dag 3 : Gips er in 

“Klaar”. Met lief afgesproken dat we de boel strak gaan laten stuken, niet prutsen met vuller en structuurverf.

In plaats van een tochtige Rc “3” die het was is het nu een echte Rc7, tochtvrij.

Mission accomplished.

Het platte dak van m’n aanbouw na-isoleren (1/2 : theorie)

Plushuis.nu logo

Oplettende Twitteraars hebben de afgelopen weken vast mijn obsessie voor platte daken van aanbouwen ontdekt. Het is niet alleen door mijn nieuwe beroep dat ik er zo in geïnteresseerd ben: ik heb er zelf ook een. U kent ze wel, de 4 meter diepe pandbrede uitbouw/aanbouw waarvan er 100.000’den in Nederland zijn.

De mijne is in 2005 aan het huis uit 2002 gebouwd. Op de bouwtekening staat 8cm hardschuim als  isolatie. De opbouw van het dak (van binnen naar buiten):

 • Gips
 • Raggels (om de 40 cm)
 • 16 cm lucht
 • 20mm dakbeschot
 • Dampremmer (vermoed ik)
 • 80 mm Hardschuim – Rc 3
 • Zwart dakleer

Het probleem
Ik woon nu twee jaar in dit huis (zonder gas, op dag 1 weg laten halen) en ervaar twee “problemen” / woongenotbedervers:

– op zonnige zomerdag “straalt” het hele plafond midden op de dag, het plafond is dan 31 graden of meer. Hittestress is niet fijn in je eigen huis.

– in de winter is het plafond 18C terwijl het in de woonkamer 21C is en er in de hele uitbouw vloerverwarming ligt. Bij de gaten van de spotjes voel ik kou, als ik een spotje losdraai stroomt er ijskoude lucht uit.

– ik verwarm met een warmtepomp met een thermische capaciteit van 3,5 kW (dat is ongeveer 1/10e van het vermogen van uw CV)

– als het het koudst is moet de warmtepomp het hardst werken en haalt dan nog maar een COP van 2 (van 1 kW stroom maakt hij dan 2 kW warmte)

Mijn vermoeden is dat het dak veel te veel geventileerd wordt door slordige bouw en dat het isolatiepakket te weinig is om de warmte buiten te houden.

De oplossing

Ik ben maandenlang bezig geweest met het zoeken naar een oplossing. Navraag bij een bevriende architect en collega bouwadviseurs luidde : “gewoon goed doen, gips er af, goed isoleren, dampremmer plaatsen, gips er op”.

Tja…. ik ga toch niet een perfect strak plafond vernielen om een pak isolatie te plaatsen? Dat moet toch veel makkelijker kunnen?

Optie 1 : dak na-isoleren aan buitenkant

Dus ik ging bellen voor na-isolatie van het dak maar dat knaagde toch wel, want een dik pak isolatie op het dak zou niks veranderen aan de ijskoude lucht uit de gaten van de spotjes. Niet goed genoeg voor mij dus vond ik.

Optie 2 : EPS-parels inblazen

Dit leek me ideaal : bij miljoenen huizen worden de spouwen volgeblazen met piepschuimparels, waarom kan dat bij mij niet dacht ik? Uurtje parels blazen door de spotjesgaten en klaar! Helaas, ik heb wel 5 specialisten gebeld en iedereen weigerde offerte uit te brengen. Waarom? “U moet een dampremmer aan de warme kant van de isolatie hebben omdat u uw “warmdak” verandert in een “kouddak”. Om een lang verhaal kort te maken: door de sterk verbeterde isolatie van de parels wordt de binnenkant van het dak de koude kant van het dak en kan er woonvocht op condenseren en houtrot veroorzaken. Exit parels. Mijn kennissen hadden gelijk gehad.

Optie 3 : bio-vlokken

Al zoekende ontdekte ik de biologische isolatiematerialen : cellulosevlokken. “Vochtregulerend, zelfs onder platte daken”. Dit leek me echt ideaal. De vlokken kan je zelf inblazen. Maarrrrr, zo waarschuwde weer een andere collega, om het echt goed te doen moet de pakking zo stevig zijn dat je het risico loopt dat je gips van de raggels knapt….. exit bio-vlokken.

Ondertussen hadden we thuis besloten om de gordijnen te vervangen en dat zou een flinke reparatieklus van oude rails-gaten en spotjesgaten opleveren. Dus……

Terug naar af, eerste advies gewoon opvolgen en eigenlijk ook wel in lijn met mijn adviezen aan klanten : doe het goed of doe het niet,

Optie 0 en optie 4 : Comme il faut

Dus:

 • Gips er af
 • Raggels er af
 • houtvezelplaten van 14cm dik met een isolatiewaarde van 3,85 er in
 • Intello dampremmer en de boel luchtdicht maken.
 • Tochtgaten dichten
 • Raggels terug
 • Gips er weer op (dat zouden vermoedelijk nieuwe platen worden schatte ik terecht in)

Intermezzo : Natuurkunde / bouwfysica

Hoeveel warmte straalt mijn dak eigenlijk uit op een koude winterdag vroeg ik me af. Joost de Vree heeft daar al veel over geblogd en deze (zie link) behandelt de samenhang tussen het afgegeven vermogen van het dak in relatie tot de Rc-waarde van de isolatie. Als een constructie heel sterk geventileerd is dan mag je alleen de Rc waarde aan de warme kant van de constructie rekenen, maar daar zit bij mijn alleen gips. Nul dus?…. Ik moet dus mijn vakkennis inzetten en inschatten wat de resterende waarde is van het dak. Voor warmteisolatie schat ik de waarde in op Rc 1,5.

Joost leert ons : Q = (A * h * ΔT) / Rc  (dit is in kWh per tijdsduur, vandaar de 1000* hieronder)
In mijn woorden : verloren energie = oppervlak dak * tijdsduur * verschil binnen en buitentemp / Rc-waarde dak.

In mijn situatie:

T = 24 uur (dat rekent lekker makkelijk)

A = 3 * 5,60 = 16,8 m2

dT = 25 graden (woonkamer 20C, buiten -5C)
Warmteverlies bij -5C met Rc 1,5 (Platte dak was immers  “zwaar geventileerd”)

Q = 16,8 * 24 * 25 / ( 1000 * Rc)

Dus Q = 10.080 / 1500

Dus Q = 6,72 kWh per 24 uur = 280W continu

Voor 6,7 kWh per dag, met een COP van 2 is dat 3.35 kWh elektrisch

Warmteverlies bij -5C met Rc 6,85 (plus luchtdicht)

Q  = 16,8 * 24 * 25 / ( 1000 * 6,85 )

Dus 10.080 / 6850

Dus Q = 1,47 kWh in 24 uur = 60W continu

1,47 kWh / dag met COP 2 is 0,73 kWh elektrisch

Besparing is dus 2,5 kWh elektrisch per dag op de dagen dat we de minste duurzame energie beschikbaar hebben in Nederland. Dat is een toffe prestatie, probeer dat met Kerst maar eens met zonnepanelen op te wekken!

Dus het nieuwe dak spaart ruim 220W warmteverlies uit als het heel koud is. Da’s 7% van de capaciteit van de 3,5 kW van mijn warmtepomp. Mijn isolatie-excercitie geeft me ruim 7% reservecapaciteit als het koud is, en ik vermoed nog meer.

Hittegolf

Op een zonnige dag wordt het dak aan de buitenkant 60 graden ontdekte ik vandaag. Dit uitte zich in de woonkamer, waar ik kantoor houd, in een oncomfortabele warmtestraling van het plafond. Het werd 31 graden maar je voelde gewoon de warmte stralen. De warmtestroomformule maar eens omgekeerd gebruiken dan. Ik reken nu wel met Rc 3 omdat de zonnewarmte eerst door het hele isolatiepakket straalt en daarna het gips bereikt, tocht speelt geen rol.

Instraling bij 60C aan de buitenkant met Rc 3 (piekuur)

P = a * dT / 1000 * Rc =

P = 16,8 * 40 / ( 1000 * 3 )

Dus P = 672/3000

P oud (Rc 3) = 224 W

P nieuw (Rc 6,85) = 147 W

Verschil = 77W minder

Dat lijkt weinig maar vandaag was het 30C met intense zonnestraling en…. de gevreesde warmtestraling was weg! Ik moet nog even verder zoeken naar hoe dat met die stralingswarmte zit, ik vermoed dat het effect groter is dan het bovenstaande model laat zien.

Isolatie en thermische faseverschuiving

Naast isoleren heeft het isolatiepakket nog een belangrijke taak: het verzorgt voor een thermische faseverschuiving door het warmte accumulerend vermogen van het materiaal. Dit houdt in dat er een tijdsverschil zit tussen de maximale temperatuur aan de buitenzijde en de maximale temperatuur aan de binnenzijde. Met mijn Gutex Thermoflex platen heb ik een faseverschuiving van 8-12 uur waardoor de warmte pas doorstraalt lang nadat de zon alweer weg is. Eigenlijk wel lekker, als het ‘s avonds afkoelt komt de warmte pas vrij.

Tot zover de theorie, morgen wat ik aantrof en hoe de uitvoering ging.

Meer informatie over hoe wij onze klanten helpen met verduurzamen.

Factcheck NAM-boortoren op zee

De NAM twitterde gisteren:

In het gelinkte persbericht lezen we:

“L13FI produceert met wind- en zonne-energie aardgas voor 275.000 huishoudens. …. Vanaf eind 2018 produceert het platform circa 1.500.000 m3 aardgas per dag. Dit is gelijk aan de energieproductie van 175 windmolens van 8 megawatt.”

Dat zijn nogal wat claims, en ik zal eens kijken hoe ze in de praktijk stand houden.

We nemen het feit dat het gasplatform gas produceert voor 275.000 huishoudens (op gas) voor waar aan. Snel gerekend zien we dat de NAM denkt dat een huishouden 2000 kuub gas opstookt. Dat klopt wel ongeveer.  Ik reken uit hoeveel % van de chemische energie in het aardgas netto in het verwarmings- en douchewater terecht komt. Ongeveer 17.000 kWh is dat. De NAM rekent ons in het persbericht voor dat hiervoor 175 windmolens van 8MW nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid energie. Maar dan.

Een CV-ketel draait niet op stroom, dus we kiezen een ander apparaat om het huis elektrisch warm te houden en te koken : de warmtepomp en een inductiekookplaat.

Deze apparaten zijn veel zuiniger dan een CV-ketel en gaskookplaat, van 1 kWh elektriciteit weten ze 2 tot 4  kWh-warmte te maken. De NAM (gasdenkers als ze zijn) zag dit over het hoofd. En de door hun voorgestelde 175 windmolens maken dan ook geen stroom voor 275.000 huishoudens, nee ze maken stroom voor 521.000 huishoudens.

Ik zou ze deze rekenfout vergeven als het daar bij bleef. Maar de NAM jokt nog verder. Want hoe lang gaat zo’n gasbelletje mee? Slochteren hield het ongeveer 50 jaar vol, maar dat was dan ook het beste gasveld ter wereld. Realistischer is dat een veld na 15 jaar leeg is … oppelepop. NUL huishoudens die er daarna nog een huis warm uit kunnen stoken. NUL!

Windmolens hebben een technische levensduur van minimaal 25 jaar. Dus we hebben er sowieso al 10 jaar langer plezier van, waarna de molens gerecycled worden.

Maar de grootste leugen is wel dat het gasveld EEN MILJARD kilo CO2 de wereld inslingert, elk jaar opnieuw. Geen woord daarover! Onvergeeflijk.

Ik sluit af met 1 gegeven dat ik nog in mijn slotgrafiek opnam en 1 die er niet in staat: de warmtepompbranche ontwikkelt zich suf, rendementen vliegen omhoog. In de grafiek is een bijzonder conservatie verbetering van 1% per jaar opgenomen. Ik lever nu al warmtepompen met een sCOP van 5 en we gaan al naar de 6 (het aantal huishoudens zou daarmee verdubbelen!).

En als laatste : met een CV kan je een bushokje nog warm stoken, 30 kilowatt, we draaien onze hand er niet voor om. Maar mensen die overstappen op een warmtepomp zien allemaal het nut in van extra isoleren en slim ventileren: het warmtelek halveren halveert ook de energierekening. Dit effect zal de komende jaren een vlucht nemen, dus die 175 windmolens? Die zijn over 10 jaar goed voor het warm houden van een miljoen huishoudens. Het gasbelletje is tegen die tijd, vlak voor het de geest geeft, nog maar goed voor net 150.000 huishoudens. Mark my words!

Ps. : Laatste leugentje : Het gasparkje van de NAM komt pas over 1,5 jaar online, geïnteresseerden kunnen me bellen om voor die tijd afscheid te nemen van het aardgas. Ik ging jullie voor en weet hoe het moet.

Pps. : Koken op inductie is 20% zuiniger dan koken op aardgas omdat er geen warmte langs de pan weglekt. Alle warmte wordt IN de pan opgewekt.

Open brief aan Jesse Klaver en verkenner Edith Schippers

Nederland heeft getekend voor Parijs en gaat dus zijn uiterste best doen om de temperatuurstijging op Aarde onder de 1,5 graad te houden. We zitten nu al op 1,1 graden. De nood is niet hoog, nee, het is nijpend, het is 12 uur!

We gaan nu een nieuw kabinet formeren en de klimaatdoelstelling is NIET een onderhandelbaar hebbedingetje zoals 130 km/h, pensioenleeftijd of “grenzen dicht” dat wel zijn.

De verkenner en straks de informateur moeten partijen aan tafel krijgen die samen een concreet plan moeten hebben hoe de doelstellingen te halen. Dit is GEEN GroenLinks item. Zelfs al zouden de VVD, CDA en PVV samen gaan regeren is Nederland gehouden aan die afspraken.

GroenLinks moet dan ook NIET de fout maken om als “de klimaatpartij” deel te gaan nemen aan een kabinet en al helemaal niet ministersposten op de duurzame departementen (EZ & landbouw, verkeer etc) nemen. GroenLinks moet zorgen dat de gevolgen van de noodzakelijke stappen, die de VVD en CDA gaan uitvoeren en aan hun achterban gaan uitleggen, niet allemaal neerslaan bij de armste Nederlanders en armste wereldburgers.

 • De VVD moet dus de maatregel nemen dat alle verkeer nog maar 80 km/h mag, behalve als het volledig elektrisch is.
 • Het CDA moet dus de glastuinbouwers gaan vertellen dat aardgas voor iedereen evenveel gaat kosten
 • De VVD moet de kerosine-accijns en BTW en vliegbelasting op vliegen invoeren
 • Het CDA moet de campagne Woensdag Gehacktdag uitrollen en z’n achterban naar de vegetarische slager helpen zodat we over 4 jaar allemaal 2x per week vegetarisch eten.
 • De VVD moet rekeningrijden invoeren en
 • Het CDA moet weideplicht invoeren

Zij vertegenwoordigen het MKB, de boeren en Jan Modaal en zij moeten dus ook de zure boodschap brengen. (Overigens kan je heerlijk en makkelijk vegetarisch koken).

GroenLinks moet zich er op BuZa hard voor maken dat VVD en CDA niet hun oog laten vallen op de laatste bossen in Indonesië en Amerika om daar biomassa te oogsten en hier in de kolencentrale te verbranden en zo nepdoelen te halen zonder de pijn hier te voelen.

GroenLinks moet zich er op Financiën hard voor maken dat het belastingsysteem vergroent en grondstofverbruik wordt belast wordt ipv arbeid.

GroenLinks moet zich er op Sociale Zaken hard voor maken dat de subsidies van 10.000’den euros, die nu naar villabezitters gaan om warmtepompen van te kopen, stoppen.

Samenvattend: trap alsjeblieft niet in de val die gezet wordt dat wij zo nodig de wereld willen redden en daarmee burgertje willen pesten, het is politieke zelfmoord en niet nodig. Laat de verkenner en informateur de klimaatdoelen uitonderhandelen tussen de grote partijen en bied onze hulp aan om de pijn eerlijk te verdelen. En natuurlijk bieden we onze kennis aan aan de verkenners en informateurs, maar dat is iets anders dan alle shit die we over ons heen gaan krijgen als Nederland op onze schouders te laden.

Succes!
Lars Boelen, fervent GroenLinkser

Ps. Verder moet GroenLinks op Justitie natuurlijk ook de Hennepteelt decriminaliseren

Een nieuw plat dak : Zwart of wit?

Als relatieve nieuwkomer in de bouwwereld na een carrière in de IT, waar je altijd voor het allernieuwste ging,  verbaas ik me dagelijks over hoe traditioneel de bouw is. Neem nou iets triviaals als de dakbedekking van een plat dak.

Traditioneel worden hier bitumenproducten voor gebruikt, vroeger vloeibaar pek waar grind in gestrooid werd en tegenwoordig bitumen op een rol dat op het dak “gebrand” wordt. Of nee, laat ik die aanhalingstekens maar gewoon weg laten: op het dak gebrand wordt. Helse stank en dampen en vlammen. Er vliegt nogal eens een dak in de fik tijdens het aanbrengen. Goed het levert een waterdicht dak op als het klaar is, maar daarna heb je jezelf een prachtig stuk huis kado gedaan dat maar liefst TWEE KEER PER JAAR onderhouden moet worden. Dakranden, hoeken, de ingewalste steenslag die slijt onder invloed van UV… de ellende houdt maar niet op. En na een jaar of 10 moet er eigenlijk wel weer een verse laag overheen…..

Dat klinkt een beetje als mijn eerste windows computers die je twee keer per dag moest booten (General Protection Fault, at your service!) waar elk half jaar een herinstallatie nodig was en regelmatig een nieuwe virusscanner en meer geheugen toevoegen het devies was om de boel draaiende te houden. Inmiddels heb ik een iPad en ik weet niet eens meer wanneer ik die voor het laatst herstart heb, het ding doet het altijd.

Terug naar het dak.

Ik ben momenteel bezig om een klant te helpen die nieuwbouwt en zich dus in 1000 dingen moet verdiepen en mij heeft ingehuurd om van EPC 0.4 naar energiepositief te komen. Hij heeft een plat dak met een randje laten ontwerpen zodat het hele dak vol kan zonder dat de panelen zichtbaar zijn.

Voor het optimaal gebruik maken van schaarse dakruimte gebruiken we panelen in een oost-west opstelling, het liefst op een wit dak zodat de reflectie de opbrengst nog verhoogt en de panelen koeler blijven, want hete panelen brengen minder op.

Een wit dak dus… even vragen wat de aannemer gaat doen… “Nee, sorry, het wordt bitumen”

Ik wil de klant graag richting energiepositief helpen dus maar eens kijken hoeveel duurder “wit” eigenlijk is. Ik maakte mijn borst nat en ging googelen:

 • product, levensduur, prijs per vierkante meter, eventuele voordelen
 • Bitumen – 25 jaar – €45 – drama
 • PVC – 25 jaar – €55 – lasbaar
 • EPDM – 40 jaar – €50 – flexibel
 • TPO – 40-50 jaar – €45 -flexibel & lasbaar – meest reflectief – zomerkoel 
 • Groendak – 60 jaar – €55 – biologisch ,  waterbergend
 • Derbipure – X jaar – duurder, maar volledig biologisch (meer info volgt)

Ja, u ziet het goed, het product met de meeste voordelen is het goedkoopst en heeft de langste levensduur! Waarom, vroeg ik me af, gebruiken dan niet alle dakdekkers van Nederland dit product want wie verkoopt er nou nog inferieure milieuvervuilende, 2x per jaar onderhoud nodig hebbende en na 10 jaar eigenlijk versleten, bitumen als je voor hetzelfde geld een levenslang waterdicht, flexibel en lasbaar product kan verkopen dat ook nog eens 4% meer zonne-energie oplevert én in de zomer koel blijft.

“Dat is nu eenmaal wat er altijd gebruikt wordt” ……. daar kon ik het mee doen!

Als ik m’n aluminium hoedje op zet zou ik haast gaan denken dat de Verenigde Bitumen Branders Nederland hun baantje kostte wat kost in stand willen houden door maar door te gaan met inferieur bitumen te blijven uitrollen.

Het is de allerhoogste tijd dat huizenbouwers in Nederland eigenwijze energieadviseurs in de hand gaan nemen die de klant helpen lastige vragen te stellen aan aannemers en helpen met de vuist op tafel te slaan en te roepen: “dan regel je maar een dakdekker die WEL TPO kan plakken”.

Ik heb gezegd!

ps.  Als klap op de vuurpijl kan je een TPO dak ook nog eens zo omtoveren naar een groendak (als het sterk genoeg is).

PPS. Een mooie discussie op Twitter n.a.v. dit blog waar nog paar aandachtspuntjes uit naar voren kwamen:

 • Platte daken zijn lastig, kies een aflopend dak als het kan
 • Vergeet de dampremmende laag niet, deze wordt vaak vergeten
 • Witte daken vervuilen op de duur waardoor reflectie terugloopt (iets wat ook weer bij TPO minder het geval is)

Dank @BrendanTexel, @Plushuis, @MichaelJLucas e.v.a.

 

Critical Friend – aankoopbegeleiding

U staat op het punt een huis te kopen of nieuw te gaan bouwen en u twijfelt of het huis energietechnisch goed in elkaar zit, of wat er mogelijk is qua zonnepanelen of warmtepomp? Kan de woning “Nul op de meter” worden gemaakt … en wat betekent dat eigenlijk?

Gefeliciteerd! U bent één van de eerste Nederlanders die zich deze zaken op tijd afvraagt!

Bij de aankoop van vastgoed heeft U iemand nodig die naast U gaat staan en U als “Critical Friend” ook de dingen durft te noemen die U misschien liever niet gehoord had. Of misschien juist wel en alvast een schatting maakt van wat e.e.a. dan gaat kosten om aan te passen. Ik maak een maatwerkverslag van het bezoek dat ik samen met U aan het pand breng. Binnen twee dagen krijgt U het verslag via de mail waarna ik het eventueel telefonisch kan toelichten zodat U een gefundeerde beslissing over de aankoop kunt nemen. Bel me om meer over mijn aanbod te horen.

Lars Boelen – 06 2386 1080 (Regio oost Brabant en Limburg)

Bezoekverslag-voorbeeld

WisselKetel

Het is stervenskoud, de ketel gaat stuk, ijskoud water uit de kraan en het huis koud, de ingevlogen installateur komt en kan niks anders dan CV-ketels vervangen. U murmelt nog wat over warmtepomp, de installateur kijkt moeilijk en begint over isolatie en aannemer. Maar uit de badkamer komt het jammerlijke geklaag van de jongste: “DE DOUCHE IS KOUD!!!!!”

U had het van de zomer bij een glaasje wijn en blokje kaas wel al eens met uw partner over een warmtepomp maar zit nu weer 15 jaar vast aan het gas.

Dat hoeft niet meer! Via Everything Sustainable leveren wij een tijdelijke CV-ketel onder de voorwaarde dat we samen een energietransitietraject in gaan. Lease-ketel voor maar €250 (grote ketels iets duurder) via onze installatiepartner voor een half jaar met optie tot koop indien transitietraject te duur wordt gevonden. Totaal ontzorging dus.

Tijdens dat halve jaar regelen we de financiering voor het totaalplan dat de volgende stappen omvat:

 1. isoleren, besparen ventileren
 2. elektrificeren (warmtepomp, lagetemperatuurverwarming)
 3. “zelf” energie opwekken

Wisselketel: U de rust van het idee dat U er snel weer warmpjes bij zit, wij de zekerheid dat U niet weer voor 15 jaar aan het gas vast zit.

Ps. Dank Richard Hagedoorn @WoudseHoeve voor #WisselKetel

Pps. Idee begon te rollen na lezen dit blog

Pps. Ik richt me vooral op de regio Weert, Limburg maar wil wel meedenken om het landelijk uit te rollen.

Slapende Reuzen – Het wapen tegen ALT-rechts

Dat is het natuurlijk! Dat ik dat niet eerder zag!

Wij, de slapende reuzen hebben een ongelooflijke macht om de extreemrechtse groeperingen en trolwebsites terug te brengen tot de proporties die bij ze past : die van een marginale groepering aan de rand van de samenleving.

Wat is er gebeurd? Sinds een paar jaar zijn er allerhande extreem rechtse, haatzaai en nepnieuwssites als Breitbart, GeenStijl en Dumpert ontstaan die  debiele randfiguren sterken in hun idee dat ze mainstream zijn. Door de overweldigende aandacht voor die sites begint de genuanceerde media ook aandacht te besteden aan de neppers.

Advertentiemarkt

Hoe komt het dat die nepnieuwssites zo groeien? Dat komt doordat ze als school piranha’s groeien : een druppel bloed in het water leidt tot een feeding frenzy. Die feeding frenzy, dat is waar het om gaat. Dat is namelijk het geld dat ze verdienen met hun websites. En dat geld krijgen ze van U en mij! Elke keer als we verontwaardigd (of verlekkerd) een artikel op Breitbart of vergelijkbare site aanklikken worden er advertenties geladen. Die advertenties worden daar geplaatst door advertentiemakelaars die in opdracht van adverteerders zorgen dat het merk zoveel mogelijk door zoveel mogelijk ogen gezien wordt. Maar de adverteerder weet vaak helemaal niet meer dat zijn advertentie naast een artikel over ongure onderwerpen staat.

Het probleem

Wat naar mijn mening HET probleem is met deze advertenties voor, pak hem beet, Hema-worsten, is dat voor de neutrale nieuwsconsument het abjecte nieuwsartikel gelardeerd wordt met heel vertrouwde normale Nederlandse dingen. Maar het is NIET normaal. Als je de Hema belt om te vragen: “Willen jullie mijn artikel over het deporteren van buitenlanders sponsoren” dan gooien ze de hoorn op de haak, misschien bellen ze zelfs de politie. Maar door advertentiemakelaardij, zo zal ik het maar noemen, gebeurt het wel. En langs die route worden onze gezamenlijke breinen dus omgeprogrameerd : “Hema sponsort dit dus het zal wel OK zijn”.

Dit moet stoppen! En dat kan gelukkig.

Enter the Giants

Als alle redelijke mensen zich organiseren en de adverteerders er attent op maken dat ze extreemrechtse en verkrachtingverheerlijkende websites sponsoren dan is de kans groot dat die adverteerder de advertentiemakelaar opdracht gaat geven om niet meer op ALT-sites te adverteren. Als die advertentiemakelaar niet luistert dan wisselt de adverteerder naar een makelaar die wel sociaal verantwoord ondernemen in z’n vaandel durft te zetten. Binnen no time zullen er geen Hema-worsten meer op Breitbart staan, maar alleen nog paramilitaire zaklamp-reclames die gezonde mensen afschrikken.

Wat kan jíj doen?

 • maak een screenshot van een ALT-nieuws website waarop de advertentie te zien is
 • Zoek het Twitteraccount van dat bedrijf op
 • Schrijf een nette Tweet aan dat bedrijf waarop je ze op de advertentie wijst
 • zet ‪@slpng_giants_EU‬ in de tweet, zij houden bij welke bedrijven adverteren
 • Klaaaaarrrrrr!

Zo kunnen we de asymmetrische oorlog omkeren en verslaan met hun eigen wapen : geld.

We hoeven trouwens niet bang te zijn dat dit wapen ingezet wordt tegen gematigde media, want “Beste @WakaWakaLight, weten jullie dat jullie advertentie op de website van de @Volkskrant staat?” maakt vast niet zoveel indruk 🙂

Vervolgstap

Er moet een blacklist komen van websites die advertentiemakelaars aan kunnen bieden aan hun gewone Nederlandse spulletjes en reizen verkopende klanten met de vraag : “wilt u dat we voorkomen dat uw merk in relatie gebracht wordt met Nepnieuws en Nazisympatisanten?”. Is vast een markt voor.

De markt gaat het normaliseren van extreem rechts oplossen! Hoe cool is dat!

@LarsBoelen

 

PS.

Het probleem moet natuurlijk opgelost worden in de boardroom waar de CSO de CFO aanspreekt op zijn gedrag. De marketing manager moet van hem op z’n flikker krijgen dat ie niet checkt waar de advertenties van het bedrijf allemaal landen, dat ie alleen maar probeert te scoren met hoeveel “views” een advertentie wel niet gehaald heeft. Kwaliteit voor kwantiteit.

Elke sollicitant afkomstig van een Defensie advertentie op GeenStijl leidt direct tot de instandhouding van het seksismeprobleem bij Defensie. De mekiamarketeer is daar verantwoordelijk voor. Eis van je advertentiemakelaar maatschappelijk verantwoord ondernemen, weigert hij? Daar is het gat van de deur!

PPS.

Ik denk dat er twee soorten trollen zijn : maatschappelijke losers die anoniem hun frustraties kunnen uiten en daar een grote persoonlijke voldoening uit halen, ze bloeien op van van de likes op hun ongure reacties.
professionele trollen : nepaccounts van breitaart/Geenstijl-medewerkers die proberen ophef te veroorzaken om zo meer reageerders naar de webpagina te lokken en zo meer geld te verdienen door de weeffout in het advertentiebrokeren.
De tweede soort trollen zijn erger maar ik vermoed dat de 1e soort winstgevender is. Misschien dienen de tweede zelfs wel om de 1e categorie op te warmen?

Gastpost: Commentaar evaluatie van de salderings-regeling door PwC

In verband met een nog niet herstelde server kan Polder PV even geen artikelen uploaden op de website. Lars Boelen was zo vriendelijk om tijdelijk plaats in te ruimen voor onderstaand artikel van Polder PV, over het net gepubliceerde rapport met de evaluatie van de salderings-regeling door PwC in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Hartelijk dank aan Lars voor de gastvrijheid. Als de server problematiek weer is opgelost, verschijnt het artikel op Polder PV, evenals enkele andere klaarstaande exemplaren.

mvg, @PolderPV

Hier het commentaar in PDF-vorm: Commentaar_PolderPV_saldering_evaluatie

 

Wat is de juiste dosis cannabis voor mijn kind?

Zo, ik geloof dat ik uw aandacht te pakken heb. Ohhhhhhh, hij is gek geworden, ik bel de politie! Kinderen drugs geven, dan ga je echt een grens over.

Tot een paar maanden geleden dacht ik hetzelfde, tot ik me echt ging verdiepen in cannabis, en niet zoals opa Opstelten op mijn zeepkist bleef kwetteren dat “drugs nou eenmaal slecht zijn”.

Drugs is een woord met een hele negatieve lading die door de overheid gebruikt wordt om op oneigenlijke gronden categorieën genotsmiddelen “goed” of “slecht” te noemen. Al naar gelang het label ben je verboden of niet. Het Jellinek instituut is geen politiek bedrijf en kan op wetenschappelijk empirische gronden alle genotsmiddelen ordenen en komt tot een tamelijk schokkend lijstje. Afijn cannabis is dus zeer onschuldig (getoetste dodelijke dosis : 650 kilo wiet roken in een uur, alcohol 1 liter in 1 uur) maar wat veel erger is, cannabis is een heilzame stof: het lichaam herkent de stoffen en zet ze ten goede in, alcohol wordt door het lichaam meteen als gif behandeld.

Over de gunstige effecten wil ik het hier hebben. Er is namelijk een aanzwellende lijst van wetenschappelijk bewijs dat cannabis bij talloze ziektebeelden zeer goede resultaten laat zien. Dat is als leek eenvoudig te begrijpen omdat (bleek onlangs uit onderzoek) de actieve stoffen in Cannabis (o.a. THC en CBD, maar er zitten tientallen actieve stoffen in) direct inwerken op zogenaamde “receptoren” (signaal ontvangers) van o.a. zenuwen in onze hersenen. De wetenschap kon niet anders dan die receptoren de namen CBD1 en CBD2 geven. Uit zeer nabije ervaring weet ik inmiddels dat het bij reuma de pijn drastisch verlaagt, en dit kindje genas van zeer zware epilepsie. Zelfs is in het laboratorium waargenomen dat THC kankercellen aanzet tot zelfmoord, waarmee de claims dat mensen van kanker genezen zijn met Cannabis opeens niet meer zo heel absurd klinken.

In Colorado is men bezig met het kweken van Cannabis-varianten die kinderen met epilepsie (400 Grand Mal’s per week) 100% genezen.

En ja, het is dus heel goed mogelijk dat cannabisolie in de juiste dosering ADHD klachten op zou kunnen lossen, we weten het nu niet, en we mogen het ook niet open en bloot onderzoeken. Nu zijn we overgeleverd aan BigPharma met hun Ritalin, een medicijn waar veel kinderen doodziek en duizelig van worden, maar wat inmiddels door overheden verplicht wordt opgedragen om naar school te mogen.

Als je daar even over nadenkt…..een overheid die gezonde kinderen dwingt om extreem giftige medicijnen te slikken omdat ze niet in het standaardprofiel passen : walgelijk, ik ben daar doodziek van.

Waar ik dus voor pleit is dat cannabis gedecriminaliseerd wordt, dat er grootschalig onderzoek naar gedaan wordt zonder de dreiging van reactionaire partijen als de VVD die door één machtswellustige minister de vooruitgang in pijnbestrijding, kanker, epilepsie en ADHD onderzoek, en weet ik wat niet meer, tegenhoudt.

WAARSCHUWING : GA NIET ZOMAAR EXPERIMENTEREN MET CANNABIS OP UW KIND, LAAT U PROFESSIONEEL VOORLICHTEN

PS. In Israël doet een wetenschapper al een halve eeuw onderzoek naar de heilzame werking van cannabis : youtube interview met Raphael Mechoulam
TwitterVolgen