Contactloos betalen? Contextloos betalen!

Door de vele aandacht voor mijn “Contactloos-betalen” stukkie vorige week heb ik heel veel nagedacht over al dat moderne betalen. Waar ik vorige week vooral verbaasd was en opgewonden over de snelheid en eenvoud van dat ongecontroleerde betalen, nu heb ik ook echt een menig over het fenomeen NFC- of zo u wilt, cashloze betalen.

Ik vind het namelijk een ongelooflijk gevaar voor de privacy van mensen dat de banken met een maniakale snelheid afkoersen op een cashloze samenleving. “Contant” zou een grondrecht moeten zijn, net zoals de vrijheid van meningsuiting of het recht op vergadering. Want als we niet oppassen hebben we over 5 jaar alleen nog maar PIN en NFC en wordt je scheef aangekeken als je met een briefje van 20 een SIM-kaart wilt afrekenen. Ja, ik duik maar gelijk naar de kern van het verhaal. Iedereen heeft wel eens een periode in zijn leven (zei de midlifecrisis expert) waarin hij of zij behoefte heeft om even helemaal “out of context” dingen te doen die tegen alle regels van de dagelijkse routine in gaan. Ergens op een rare plek afspreken om met een vriend of vriendin een bak koffie te drinken. Een avondje niet naar de sportclub maar met een spannend iemand naar de bioscoop. Niks wereldschokkends, maar wel iets wat je wilt doen zonder een complete audit trail van minuut tot minuut achterlatend van parkeerautomaten via bioscoopkassa naar Grand café. Dat kan dan niet meer, en hoewel mijn midlife crisis al weer vet achter de rug is vind ik het idee dat zoiets in de toekomst niet meer kan ronduit beangstigend. De tijd en ruimte hebben om jezelf opnieuw uit te vinden zonder dat je daar achteraf (per ongeluk electronisch bankieren open laten staan op de iPad terwijl de deurbel gaat) mee geconfronteerd kunt worden.

Ik denk dat we naar een situatie aan het toegroeien zijn waar je bankafschrift een grotere bedreiging van je privacy wordt dan een schoenendoos vol liefdesbrieven. Dus daarom : NEE, ik hoef dat stiekeme ijsje van €2,50 met mijn zoontje niet nog sneller dan met een biljet van 5€ te betalen. Zorg maar dat de transactiesnelheid van PIN die van NFC evenaart, dan is pinnen snel zat. En hou die cashgeldkassa alsjeblieft gewoon beschikbaar. Is ook goed voor het hoofdrekenen van onze jeugd. Ik heb iig besloten veel meer cash te betalen, de bank, de winkelier, Google en mijn vriendin hoeven niet een life-log van mijn portemonnee te hebben. De grote flappentapactie van vanmorgen meneer ABN, die u nu verbaasd zit te bekijken, is het levende bewijs dat ik de daad bij het woord heb gevoegd.

TwitterVolgen


Reacties

4 reacties op “Contactloos betalen? Contextloos betalen!”

 1. Bijzonder dat dit stuk ook weer zo vaak gelezen wordt!

  1. Over het hoofdrekenen heb je een punt.
   Maar wat als het over een paar jaar nooit meer nodig is (behalve dan om je examens te halen)?
   Vroeger moest je ook op je eigen oriëntatievermogen vertrouwen, nu heeft iedereen een navigatiesysteem in de auto of op zijn/haar telefoon.

   Natuurlijk niet altijd zo nauwkeurig, maar dat heb je met alles wat automatisch is.
   Denk ook niet dat je ‘dankzij’ Google Translate morgen leraar Frans kan worden, terwijl je niet een woord Frans kan.
   Voor woorden is het in sommige talen goed te doen, grammaticaal is dit heel slecht.
   Helemaal van Engels of Nederlands naar Pools vertalen is een drama, de helft van de Google Translate resultaten kloppen dan voor geen meter (en van Pools naar Nederlands of Engels is zelfs nog veel erger 😉 ).

 2. Goed artikel,
  Alleen zou je zou bijna de indruk wekken dan privacy iets met stiekem doen te maken heeft! 😉

  Privacy is een RECHT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *