Het deflatiespook

Toen ik klein was zaten er in de postzegelverzameling van mijn opa Duitse postzegels met een waarde van 1 miljard Mark. Op school werd het er ingeramd : inflatie is het ergste dat bestaat en moet ten koste van alles voorkomen worden, want anders moet je het salaris dat je krijgt rennend en hijgend in de supermarkt uitgeven omdat het anders ’s avonds niks meer waard is.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik wat later ontdekte dat overheden hemel en aarde bewegen om inflatie te veroorzaken, enerzijds om hun volk arm te houden, en anderzijds om te verhullen dat ze (onze regeringen) al eeuwen op de pof leven. Hun oorlogen, megalomane bouwprojecten en andere stempels die ze graag op de geschiedenis drukken worden namelijk betaald met geld dat ze van het eigen volk lenen (uw verplichte pensioen bestaat voor een fors deel uit staatsleningen). En dat kan alleen terugbetaald worden als de waarde van die lening keihard in waarde daalt. Niemand in Den Haag zegt het hardop, maar ohhhhh, wat zouden ze graag een inflatie van 10.000% hebben: de hele staatsschuld weg voor de prijs van 600 postzegels!

En wat ik dus nog weer later leerde is dat overheden nog panischer worden van deflatie dan van wiet, opgenomen telefoongesprekken over burgemeestersbenoemingen en bankafschriften waaruit witwassen van drugsgeld door Teeven blijkt.

Want als de economie in een deflatoire situatie (geld wordt in de loop van de tijd meer waard) terecht komt moet meneer Dijsselbloem met de billen bloot : een schuld is iets dat uiteindelijk terugbetaald moet worden. Dat u en ik wel allemaal 30 jaar ploeteren om onze hypotheek terug te betalen doet er niet toe, niet alle varkens zijn gelijk. De overheid wil leuke plannetjes (JSF, HSL, nieuwe zorgstelsel, kleinere grotere kleinere scholenconglomeraten, buitenlandse “vredesmissies”) uit kunnen voeren, en zich niet met zoiets sufs als het huishoudboekje bezighouden.

En dus krijgt de ECB alle (democratisch niet gecontroleerde) macht om te doen wat haar goeddunkt, als het maar inflatie veroorzaakt. De meest voor de hand liggende methode (geld drukken en met kruiwagens naar winkelcentra rijden en daar uitdelen) wordt niet gekozen. Evenals nummer twee op die lijst : zorgen dat salarissen verhoogd worden, te beginnen bij de overheden. Nee, in plaats daarvan kiest men er voor TBTF-banken vol te plempen met miljarden gratis geld (rente nul) zodat die kunnen gaan “investeren”. Dat dit nu al 4 jaar niet werkt is geen enkele reden om het nu met 4-voudige enthousiasme nog een keer te doen.

En dat terwijl we allemaal al decennia gewend zijn aan hyperdeflatie, en daar allemaal vreselijk blij van worden : mijn eerste internetabonnent van 100 gulden per maand voor flatfee-inbellen met mijn 54kbit/s modem is nu twintig jaar later nog steeds 45€, maar ik krijg nu wel 1000x zoveel waar voor mijn geld! En die 47″ platte TV waar ik al 10 jaar van droomde en destijds evenveel kostte als een keuken staat nu voor €500 in de schappen.
De zonnepanelen waar ik al jaren van droom? Onbetaalbaar zonder torenhoge subsidies, maar binnenkort voor een habbekrats te koop in de bouwmarkten om de hoek.

Daarbij is “loonmatiging” er zo ingeramd door onze corporatistische vriendjes in Den Haag dat mijn salaris al 4,5 jaar niet meer aan de inflatie is aangepast, en ik dus SNAK naar een forse deflatie, zodat ik mijn boodschappenmandje weer kan vullen met even veel pakken hagelslag en Donald Ducks als 5 jaar geleden. Weinig kans echter, de MegaCorps zijn zo verslaafd aan lage lonen en lage belastingen dat ze allemaal niet weten hoe snel ze de Telegraaf vol moeten braken met paniekverhalen als je het woord “loonsverhoging” alleen maar in de mond neemt.

En de aan de inflatie/deflatie gekoppelde spaarrente? Don’t worry Jeroen, ik ben mijn geld bij jouw To Big To Fail spaarbanken aan het weghalen en help onze kleine economie-aanjagers voortaan zelf via crowdfunding, iets meer risico maar veeeeeel leuker. Nog even, en TBTF is To Big To be Relevant.

TwitterVolgen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *