Koopman, waar is de dominee?

Wij staan ons er op voor dat we een volk zijn van dominees en kooplui. De kooplui zitten op het pluche, maar waar is de dominee?

Onze VOC-mentaliteit maakte ons in de 17e eeuw de meest welvarende economie ter wereld en we hebben er daarna nog een poosje op geteerd. Na de gouden eeuw schoot het niet meer zo op, getuigen de Aardappeleters uit 1885. De Marschallhulp hielp de inmiddels sterk verouderde Nederlandse industrie (voor zover daar al sprake van was) er weer een beetje bovenop maar we kregen een mazzeltje!

In 1963 werd besloten om heel Nederland aan te sluiten op het aardgas dat in 1959 onder Slochteren gevonden was. Dit besluit betekende ook automatisch dat we rond 2020 met zijn allen een oplossing moesten verzinnen voor als het gas op was. Maar het gratis geld uit Groningen maakte ons ook blind voor deze logica. We raakten totaal verblind voor de gevolgen van “onze manier van leven, die Godgegeven was”. Er groeiden generaties op die niet anders wisten dan dat er een kastje aan de muur hing dat voor bijna niks het huis warm hield. En dat er geld genoeg was om eerst 1 keer toen twee keer en nu gewoon altijd op vakantie te kunnen gaan, als het even te lang regent. 

Ik ben zelf van 1968, 320 ppm, en heb leren lopen in een tuinhuisje met een potkacheltje schijnt het. Ik kan me dat niet herinneren. Voor mij was er altijd een CV-ketel, kan me nog wel herinneren dat opa een schuur had met een extra deur en een schuifklep. “Daar werden de kolen door naar binnen gebracht”. Maar dat was toen al folklore.

Mijn ouders moesten voor hun werk naar Nigeria en ze hadden nog genoeg historisch besef om ons kinderen (ik was pas zes maar kan het me nog goed herinneren) tinmijnen te laten zien waar kinderen werkten. Dat stukje domineeschap heeft me wel gevormd….ik ben me mijn hele leven bewust geweest van hoe krankzinnig rijk we hier met zijn alleen zijn.

Het is nu 2016 en ik ga mijn domineesvingertje eens opsteken.

Want hoe halen jullie het in je hoofd om “even naar de zon te vliegen want twee weken regen in de meivakantie trekken we echt niet”. Lekker met z’n viertjes een midweekje naar Antalya, 300 kilometer van de Syrische vluchtelingenkampen, vol met een miljoen vluchtelingen uit een oorlog die ontstond door een droogteperiode die zorgde voor massale trek van het platteland naar de stad. Vanwegen klimaatverandering veroorzaakt door rijke westerlingen. 5400 kilometer heen en terug, 540 kg CO2 per persoon uitgestoten. Omdat wij recht hebben op een zonvakantie. Belastingvrij gevlogen ook nog eens. En maar mopperen op die tax-free routes van de 1 procenters.

Als we terugzijn gaan we even met de tablet op schoot naar een paar prijsvergelijkers om de vaste lasten te verlagen want al dat vliegen, hoewel elke keer maar een paar tientjes, tikt toch aan. 

Kolenstroom dus maar, dat is wat we met z’n allen gebruiken, want stroom met groenwascertificaten is gewoon sjoemelstroom. Ga er maar van uit dat als je niet met je fiets naar jouw windmolen of zonnepark kunt fietsen dat je omgecatte kolenstroom gebruikt.

Vandaag zitten er 407 ppm CO2 in de lucht met nog drie weken stijging voor de boeg. In september zullen we nog enkele dagen onder de 400 komen maar daarna is het klaar, zullen wij nooit meer waardes onder de 400 meemaken. Nooit meer. 

Voor de zonzoekers heb ik een nieuw vakantiedoel op de kalender gezet, ergens in 2030. Want door de almaar toenemende uitstoot en positieve feedbackloops (zoals ontdooide permafrost die methaan loslaat)  gaan er rond die periode op grote schaal zogenaamde “dead zones” ontstaan in de warme zeeën, vanwegen te hoge temperatuur en teveel opgelost CO2. Dead zones is echter een relatief bergrip, want die zuurstofloze zones zijn een broeiplekken voor purperbacterien. Die hebben geen zuurstof nodig, maar leven van zwavel en ademen H2S uit. Deze lieve wezentjes hebben een paar miljoen jaar moeten vegeteren rond diepzeevulkanen. Inmiddels weten we dat verschillende massauitstervingen door de plotselinge bloei van in zuurstofloze oceanen veroorzaakt zijn door die purperbacterie.

Mocht u dus rond 2030 ergens aan de Middellandse zee van uw wel verdiende weekje “geen regen” liggen te genieten en u ruikt plotseling rotte eieren, dan is dat de waterstofsulfide. Geen paniek, bij 150ppm verdwijnt de gevoeligheid voor de geur, en bij 500 ppm raken u en uw medebadgasten bewusteloos om nooit meer wakker te worden.

Da’s best een pittig vingertje ja.

Maar het is nog niet te laat. We kunnen volgend jaar een regering kiezen die vaart gaat maken met het fossielvrij maken van ons land. We kunnen weer als koopmandominee de wereld rond met ons fossielvrije vernuft als we durven. 

We moeten alleen streng zijn. Een oproep dus om te stoppen met het ikkeikkeikke en de rest kan stikken (in de waterstofsulfide en de houtrook) 

  • De oldtimerclubs moeten ophouden met protesteren tegen millieuzones en subsidie aanvragen (en toegewezen krijgen) om hun voertuigen om te bouwen naar electrisch. Voor die 1000 km per jaar is een kleine accu zeer effectief. En dan mogen ze van mij hun jaarbijeenkomst midden in stad houden.
  • Vliegen wordt per direct belast met een tarief dat recht doet aan de schade die het aanricht.
  • Er komt een campagne die mensen wijst op de financiele gevolgen van nu nog een CV-ketel kopen
  • De energiebelasting op aardgas en olieproducten wordt in overeenstemming gebracht met de energieinhoud, niet het volume (in 1 m3 gas zit 10 kWh stroom, maar u betaalt voor de 10 kWh elektra €1,20 en maar €0,30 voor 1 m3 gas)
  • Alle sjoemelstroom wordt per direct ontdaan van subsidies, hierdoor wordt PV en wind op slag de goedkoopste stroombron.

Wow, dat lijkt al bijna een verkiezingsprogramma… nu alleen nog iets met die vluchtelingen in Turkije
Bronnen

Math! How much CO2 is released by Aeroplane?

 https://sandbag.org.uk/carbon/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anoxic_event

http://www.climatecentral.org/what-we-do/people/stephen_pacala


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *