Weg met de kubiekemeterbelasting!

Wij hebben een minister van economische zaken die energie belast per kubieke meter. Dat is alsof je bij de NS afrekent per kleur die je aanhebt. Het slaat nergens op.

Ik ben vandaag toch helemaal in de flow dus hier gaat ie:

Echte energiebelasting reken je af per eenheid van energie. Gek he? Sinds Napoleon werken we met het Systeme International en de eenheid van energie is de Joule. Of mega-Joule zo u wilt. Belasting moeten we nu eenmaal betalen en in een sociale samenleving zijn belastingen progressief, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en zo ingericht dat ze niet te ontduiken zijn.

Onze energiebelasting is echter gebaseerd op twee oneerlijke peilers: de armsten betalen het meest en belasting is willekeurig verdeeld over de bronnen.

Zo betaalt een bijstandsmoeder 30 cent belasting over een kubieke meter gas maar is de 1000 liter kerosine waarmee de arts een congres in Melbourne bezoekt onbelast.

Om de ergste scherpe kantjes er van af te halen krijgt iedereen €377 energiebelasting teruggestort als “heffingskorting” waardoor de slechtstbedeelden niet helemaal het haasje zijn. Maar zelfs dit douceurtje pakt voor de allerrijksten het voordeligst uit: als je een gasvrij huis met vloerverwarming en warmtepomp hebt en je dak is groot genoeg voor alle zonnepanelen die je nodig hebt om op nul uit te komen, dan nog krijgt die mazzelaar €377. Daarmee krijgt ie dus gratis 2 zonnepanelen per jaar van Henk.

Terug naar de kubieke meters.

We moeten dus belasting heffen over de energieinhoud van brandstoffen, niet over het volume. Gas, diesel, benzine en kerosine omrekenen naar gigajoules, dat is niet zo moeilijk:

EB = energiebelasting (Inc BTW)

A = accijns (Inc BTW)

Gas 39 MJ/m3 – EB 36,84ct = 0,94 ct/MJ

Gas 39 MJ/m3 – EB 10,17 ct (meer dan 170.000 m3) = 0,26 ct/MJ

Benzine 34 MJ/liter -94,38 ct = 2,77 ct/MJ

LPG 25 MJ/liter -A 22,5 ct = 0,9 ct/MJ

Diesel 39 MJ/liter – A 59,9 ct= 1,53 ct/MJ

Kerosine 37 MJ/liter – A 0 ct = 0 ct/MJ of GJ of PJ of EJ, gratis dus

Elektra 3,6 MJ/kWh – EB 14,5 ct = 4 ct/MJ

Elektriciteit 3,6 MJ/kWh – 7,32 ct (bij meer dan 10.000 kWh) = 2 ct/MJ

Gasenergie wordt dus belast met 0,94 cent per MJ en elektriciteit met 4 cent, ruim 4x zo veel dus. En het stelsel is hartstikke degressief : hoe meer je afneemt hoe minder belasting je per eenheid betaalt. Niet alleen korting omdat je groot inkoopt (wat ik prima vind) maar OOK korting van de belastingdienst. En dat slaat nergens op.

U snapt nu ook gelijk waarom Kamp iedereen aan de warmtepomp wil, dat levert meer dan 4x zo veel belasting op.

Maar als toekomstig minister van energiezaken wilde ik toch graag orde op zaken stellen. 1 tarief dus voor een megajoule dat ook nog eens progressief is, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Ik heb even geen spreadsheet bij de hand, dat doe ik morgen maar het gaat er zo uitzien:

Energiebelasting/MJ =

Huidige opbrengst EB/ finaal energiegebruik NL.

Daar komt een heel mooi laag bedrag uit omdat we gigantisch veel kerosine en scheepsdiesel belastingvrij weggeven die we nu gaan belasten. Ik schat dat het in de buurt komt van 1 cent per Megajoule.

Dan nog mijn geliefde exponentiële funktie er in zodat we de bijstandsmoeder en de Olieraffinaderij in 1 grafiek krijgen en we hebben een super eenvoudige belasting die burgers ontziet, vliegen belast, grootverbruikers (die van de Panamapapers) een niet duikbare heffing oplegt. Ik stel voor dat de laatst MJ twee keer zo zwaar belast wordt als de eerste.

En dan kunnen we echt meters gaan maken met het elektrificeren van Nederland.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *