PvdAardgasvoordeeltjes : Tuinbouwsector

Staatssecretaris Sharon Dijksma helemaal lyrisch in de krant gisteren: “ik mag 1,5 miljard euro overmaken naar de Tuinbouwsector”. Ze had waarschijnlijk gelunched met Jetta die haar had uitgelegd hoe je arme mensen vernedert (fruitbomen in de tuin als aanvulling op het pensioen).

De PvdA is zo de weg kwijt, echt! Want we hebben een samenleving om te bouwen naar fossielvrij, dan ga je toch niet de grootstverbruikers extra in de watten leggen met onbelaste fossiele brandstoffen. Waar burgers accijnsverhoging op milieuheffing krijgen mogen de Westlanders aardbevingen in Groningen blijven veroorzaken met hun klimaatmisdadige gasconsumptie. En waarom? Zodat Albert Heijn 2 komkommers voor 49 cent kan aanbieden? Zodat onze rozen concurrerend aangeboden kunnen worden in Dubai? Het is allemaal produceren om te produceren, om de Rabobank solvabel te laten lijken met al haar tuinbouw financieringen.

Mag ik een duurzaam tegenvoorstel doen?
We VERHOGEN de gaskosten naar het niveau van huishoudens, en voor de mikjoenkuubplus-gebruikers zelfs een extra heffing. Volgens mij geeft DAT een enorme prikkel om die kassen gewoon allemaal energie POSITIEF te maken. Het zijn namelijk al enorme zonne-energie opzuigers, ze hebben alleen een probleem met de timing : heel veel warmte over in de zomer, heel veel extra nodig in de winter. Laat daar nou een perfecte oplossing voor zijn. : TES, Thermal Energy Storage een methode om warmte op te slaan in polymeren, die vervolgens (veel) later weer vrijgemaakt kan worden. En anders gebruiken ze geothermische warmte (voorwaarde is wel dat de ondergrond niet gefrackt is voor schaliegas). Of anders met warmtepompen. Of..of ..of. Mogelijkheden zat om het gasverbruik razendsnel af te bouwen, als er maar geïnnoveerd wordt. Stop die 1,5 miljard in een revolverendfonds (geld stroomt terug door behaalde besparingen en kan opnieuwe ingezet worden) om elke tuinder die zich vrij van gas innoveert fors te subsidiëren.

Ik kreeg van @PeterPolder onderstaande tekst:

De tuinbouw complexen in bijvoorbeeld het Westland gebruiken jaarlijks ongeveer 4 miljard kuub gas om kassen te verwarmen, en om CO2 te produceren. En vaak staat er een WKK instalatie die aardgas in CO2 , warmte en electriciteit omzet.

De techniek is al zover om kassen te bouwen die energie produceren in plaats van gas gebruiken. Dat grootschalig uitrollen zou die
technologie veel goedkoper maken. Probleem is wel dat het de
tuinbouwers aan het geld ontbreekt omdat te doen. Dat hebben ze de
afgelopen tien jaar opgebrand in de vorm van steeds duurder aardgas.
Een langetermijn financiering van de switch met garanties van de
overheid zou de overstap wel haalbaar maken.

Zomaar een wild idee : de boorinstallaties van Shell naar het
gebieden waar er een hoge concentratie glastuinbouw is. Gebieden als
het Westland, Bleiswijk, Berkel-Rodenrijs, Bergschenhoek, Luttelgeest,
Aalsmeer en Venlo. Die kassencomplexen zouden kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Er zouden voldoende geothermieputten aangeboord worden om aan de warmtevraag te kunnen voldoen. De betreffende bedrijven zullen een marktconforme prijs betalen voor die warmte, de investering kwam op rekening van de overheid in de vorm van een staatsbedrijf EBN dat warmte levert. De verwachting was dat mits grootschalig en geklusterd aangeboden geothermie goed kan concurreren met aardgas.

We zitten kortom opgescheept met een sector die door de RaboBank onder de torenhoge schulden is bedolven en nu het onvermijdelijke gaat gebeuren geen kant meer op kan. We zouden dus de schulden van die sector moeten saneren (hé, nog een sector die kapotgaat door schulden) en zomde ondernemers ruimte geven om zelf energieonafhankelijk te worden.

Maar we hebben dus NIETS aan een socialisitiese staas die eindelijk eens iets groots voor elkaar heeft en vlak voor haar vakantie in de krant wil met een MEGA-subsidie voor een sector die niet veel anders doet dan Polen aan het werk houden. Laat dat gas lekker in de Groningse grond zitten voor als we nog eens een koude winter krijgen en onze oudjes hun huisjes warm moeten stoken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *