PeakOil voor GroeiAdepten

Het moet maar weer eens, een PeakOil stukje.

Je hoort er niet meer zoveel over, dat PeakOil. Nadat de wereldolieproductie van “crude” piekte in 2005 hobbelden we met een allengs mankere financiële sector naar 2008 toe waarin duidelijk werd dat je een op Fossiele Energie gebouwde groeieconomie niet oneindig kon opblazen als die Fossiele Energie opraakt. Het hele financiële bouwwerk van Lehman donderde in elkaar door een verkeerde gok op olieprijzen. Ze gokten op prijzen veel lager dan de 140 dollar per vat die op de borden kwamen. Onze “onafhankelijke” centrale bankiers deden wat de TBTF-banken eisten : gratis geld om hun nepschulden, nepzekerheden en nepwinsten intact te laten. Al die triljoenen dollars werden omgezet in “investeringen” om de economie weer aan te jagen en gingen naar diepzee-olie, teerzandprojecten en oh ja, schaliegas.
En de wereldeconomie herstelt. Yup. Gelooft u het zelf? Inmiddels zijn er zoveel oorlogen in het midden oosten en Noord Afrika dat het ontluikende oliegebruik daar onklaar is gemaakt. Het westen heeft ook niet stilgezeten en heeft iets zuiniger auto’s op de weg gekregen. Niet omdat de de Golf zoveel zuiniger is geworden overigens, maar omdat we nog maar zo weinig kunnen lenen van de banken dat er niet meer dan een UP op het verlanglijstje komt.

En dan die olieprijs he? We weten uit gedegen “wetenschappelijke economisch” (altijd grappig die twee woorden naast elkaar) onderzoek dat olie duurder dan 30$ per vat de westerse exponentiële groei onmogelijk maak, iets wat nu al sinds 2008 aangetoond wordt. Maar onze VVD blijft optimistisch en laat DNB rapporteren dan in 2016 dan EINDELIJK de olieprijs gaat dalen en dat daardoor de economie FORS gaat groeien (1,5%, dat was vroeger reden voor kamervragen, zulke lage groei).

Ik ga jullie uit een droom helpen : ons landje heeft nog niet, nul, noppes, nada gedaan om haar economie te defossiliseren. Nou vooruit, we hebben Aldel failliet laten gaan, OK. Maar voor de rest is Shell nog steeds ons grootste bedrijf, is alleen Schiphol overgestapt op elektrische bussen, hebben we miljoenen en miljoenen uitgegeven aan plug-in hybrides die door de leaserijders doodleuk vol benzine geplempt worden en zo voort.

Nee, als, ik zeg ALS, de economie aan gaat trekken dan zal blijken dat de olie die al onze bestelbusjes en distributieketens nodig hebben opeens toch weer 125-150-175 dollar per vat gaat kosten: (hier de ontwikkeling van de opsporingkosten en productiegroei voor de drie grootste oliebedrijven ter wereld)
20140611-234139-85299056.jpg

Dan tellen we daarbij het tragische verlies van de laatste regio op aarde waar de olieproductie nog steeg (Mosul) en het Saoedische CBS dat berekende dat dat land rond 2023 alle olie die ze produceert zelf nodig zal hebben. Ik noem de exponentieel stijgende vraag uit Chindia express niet, daar mag René Leegte over filosoferen de volgende keer dat hij de preekstoel beklimt.

Er zijn nog wel een paar continenten die hun oliegebruik zullen zien kelderen overigens (Zuid-Azië, Zuid-Amerika , Afrika) maar voor de sociale gevolgen daarvan zullen we wel even een paar decennia de andere kant op moeten kijken, it aint gonna be pretty. Misschien stort het hard genoeg in om onze oliedorst nog een jaartje of 10 te lessen, who knows.

Dus NEE, ik geloof niks van onze “economen”. Ze leven in een wereld waar geld een productie middel is en geloven dus echt dat het wel goed gaat komen met onze oliedorst. Ik denk daar anders over.

Ben ik negatief over onze toekomst? nee hoor!
Defossiliseren kan je leren! En volgens mij wordt dat hartstikke leuk!

(Geïnspireerd door een posting van Simon Kalf op de PeakOil discussiegroep)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *