Waarom zou je in #Kickstarter-bedrijfjes beleggen?

Onze genationaliseerde banken zijn zo lui en verslaafd aan gratis geld van de ECB dat ze tegen hun spaarders zeggen : FLIKKER OP!
Ik heb dat inmiddels goed begrepen, en sinds 1 januari gaat er geen spaarcentje meer naar de bank, alles verdwijnt in crowdfunding projecten.

Crowdfunding is er in ruwweg 4 smaken:
1) donaties (meestal aan goede doelen)
2) leningen (meestal lineair aflossend en met 3-5x zo hoge rente als banken geven
3) micro-eigenaarschap van startende ondernemingen (Symbid)
4) het funden van versie-nul-productiekosten (Kickstarter, Indiegogo)

Ik richt me in dit stuk op de laatste drie omdat geld weggeven “slechts” de goede doelen helpt, je maakt je er niet onafhankelijker van de grootbanken mee.

Leningen
Via sites als geldvoorelkaar.nl kan je geld lenen aan bedrijven of particulieren die dat nodig hebben voor verschillende doelen, lopend van particulieren die een aantal dure PL’s willen consolideren, via goedlopende bedrijven die eigen aandelen willen terugkopen tot zeer speculatieve financieringen van nieuwe business ideeën. Rentes lopen van 3,5% tot dik boven de 10%. De leningen worden lineair afgelost zodat je na de helft van de looptijd (meestal 3-5 jaar) al de helft van je geld terughebt. Voordeel is dat je voor deze leningen geen VRH hoeft af te dragen, dus een extra rendement van 1,2%. Met een lening van 6,5% kom je dan op een totaalrendement van 7,7%, bepaalt aantrekkelijk!

Micro eigenaarschap
De VOC onder het crowdfunden en een Nederlandse uitvinding: Symbid! Je koopt als collectief een aandeel (meestal 5-10%) in een bedrijf, waarmee je kans maakt op dividend en waardevermeerdering van het bedrijf. Dit zijn natuurlijk zeer speculatieve investeringen want veel van de bedrijven maken nog geen winst en je moet ze dus op hun businessplan geloven. Als het bedrijf succesvol wordt zit je natuurlijk wel op rozen. En ontzettend leuk om echt insider in een startup te zijn en je medeverantwoordelijk te voelen voor het wel en wee.

Kickstarter / Indiegogo
En dan de laatste. Het financieren van wilde ideeën zodat die uitgevoerd kunnen worden, in ruil voor “perks”: meestal zo’n product of T-shirts, “Naam op de muur” of andere gimmicks. Kickstarter accepteert sinds kort ook Nederlandse aanvragen, en het zal wel niet lang duren voordat ondernemers het gaan proberen. Voor die ondernemers is het natuurlijk goud : gratis geld (althans, 6-8% gaat naar het crowdfundingplatform! cacheng) met als enige tegenprestatie het leveren van het product aan de investeerders. Maar waarom zou je hier als particulier in investeren, ik snap het niet. Ja het is grappig om als eerste een coole nieuwe gadget te hebben maar is dat verstandig beleggen?

Ik krab me dan ook flink achter mijn oren als ik dit soort stukken lees: Oculus (Bril voor echte 3D ervaring in games) haalde via Kickstarter $2.4 miljoen op voor hun eerste batch brillen (van $300 per stuk). Dat was een groot succes. Vervolgens kocht Mark Zuckerberg Oculus voor 2 miljard.
Had je geen bril gekocht voor $300, maar een aandeeltje ter waarde van hetzelfde bedrag dan had je belegging in een jaartje $43.500 opgeleverd.
Daar zit je dan met je inmiddels verouderde brilletje…. Nee, voor mij geen gadgets, maar echte VOC-aandelen. Laat er af en toe maar eens een scheepje vergaan, er zitter er ook tussen die wel met een lading kruidnagel terugkomen.

Meer achtergrond over Oculus/Kickstarter

TwitterVolgen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *