Zwembadonderhoud voor gevorderden : 6 – Stofzuigen

Nog een kort stukje over het zwembad zuigen, en lucht in de pomp.

Tot nog toe was het elke keer een enorm gepiel om de pomp weer op gang te krijgen als ik de zuigslang aansloot. Die zit natuurlijk vol lucht als je hem uit de schuur haalt en in het water gooit.
De truuk om dit aanzuigen van valse lucht te voorkomen is door de slang met water te vullen vóór je hem aansluit op de overloop, zodat de pomp niet eerst alle valse lucht uit de slang hoeft weg te zuigen alvorens er water door de zuigmond stroomt.

20140406-213245.jpg

Hoe? Sluit de zuigmond aan op de slang, maar gooi de slang nog niet in het water! Zet de stang met zuigmond in de hoek op de bodem en duw nu de slang loodrecht het water in, hij vult zich dan helemaal met water, ga hiermee door tot je de hele slang in het water zit, en loop naar de overloop waar je hem in de afvoer prikt. Problem solved!

En als je je vuilvanger schoonmaakt, vergeet niet de zeswegkraan op de stand “closed” te zetten, het systeem blijft dan met water gevuld. Maakt de pakking en de rand van het filter goed nat voor je het mandje terugplaatst, dit voorkomt dat er een kiertje kan ontstaan. Ik was dat pas vergeten, en je schrikt je een ongeluk als de volgende dag je zandfilter bijna droog staat!

Enjoy!

Trouwens nog even over die lucht in de pomp. Lucht kan alleen de leiding in bij onderdruk. Dus bellen die ontstaat alleen in het onderduk zuig gedeelte van de leidingen, dus als je bellen in je bad hebt hoef je “alleen maar” in het stuk leiding van de overloop tot de pomp te zoeken, scheelt de helft met zoeken.


Reacties

3 reacties op “Zwembadonderhoud voor gevorderden : 6 – Stofzuigen”

 1. Wat leuk, heb je hele ‘zwembad-ervaring’ van begin tot eind zitten lezen. Ik zit in een vergelijkbare situatie; vorig jaar november huis gekocht met zwembad erbij (ietsje groter, maar verder zelfde idee). En iemand ingeschakeld die dagje langskwam om alles schoon te maken en uit te leggen (à 400 euro …), dus wil vanaf nu alles beetje zelf gaan proberen. Vooral van dat zand was interessant; volgens mij is dat hier nooit vervangen (zwembad staat er 10 jaar of zo), maar lijkt wel prima te werken. Maar goed, dank voor al je tips en ideeën. Ik ben zelf a-technisch, dus ga niet alles doen, maar leuk om te lezen !!

  1. Hoi Robert-Jan,

   Ha, altijd leuk om te lezen dat mensen er plezier aan beleefd hebben!

   Lars

 2. Beste Lars, dank voor je zwembad blog waarmee je mij een super inzicht hebt gegeven in de ins- en outs. Wij hebben ook sinds kort een huis met zwembad. Hoewel ik in eerste instantie dacht het te vullen met zand heb ik met jouw relaas meer moed om er aan te beginnen en er wellicht zelfs plezier aan te gaan beleven.
  Ik moet wel steeds even puzzelen om je verslagen tevoorschijn te toveren maar ze zijn uitdagend!
  Vele malen dank!
  Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *