Zwembadonderhoud voor gevorderden : 5 – Muggenlarven

Door de warme start van juni 2013, waar we een paar dagen heerlijk konden zwemmen, ontstond er ook op een andere manier een klein paradijsje in onze tuin. Luister. Toen ik vorige week na de ergste nachtvorst (begin juli) het zwembaddek open deed was het alsof ik in een slechte SciFi terecht was gekomen, het zwembad kolkte van zwarte friemelende wezentjes die met z’n 1,5 miljoenen leken te roepen: “kom maar op, we lusten je rauw!”

20130707-125847.jpg

Bij nader onderzoek bleek het om muggenlarven te gaan, en bleek dit er op te wijzen dat ons zwemwater van uitmuntende biologische kwaliteit was. Fijn, gezond biologisch water, MAAR NIET IN MIJN TUIN!!!!!!!

Tijd voor actie dus. Door het Syberische weer in juni bleek ik de chloordosering vergeten te zijn, en hebben pa en ma mug mijn zwembad gebruikt als couveuse van 50 kuub voor hun miljoenen nakomelingen. Ik heb dus een flinke chloorshock toegediend, en twee in plaats van de gebruikelijke 1 chloor puks in het mandje gedaan.

3 dagen later was de biologische kwaliteit weer zover verslechterd dat het er weer aantrekkelijk genoeg uit zag om in te gaan zwemmen. Problem solved.

Uw zwembadman wenst u een fijne, mugvrije, zomer toe!

Deze pagina is inmiddels 100-den keren gelezen, en ik zie ook welke zoekopdrachten mensen gebruikten die ze hier heenbrachten. Vandaag was zo’n Googlevraag “Zwembad muggenlarven bleek”. OEPS. Mensen, als ik chloor schijf, dan bedoel ik natuurlijk van die langzaamoplossende zwembad tabletten die je in een mandje of zakje in het bad laat dobberen, niet WC-poets-chloorbleek. In beide zitten wel chloorionen, maar bleek vervliegt veel sneller en geeft ook andere restproducten in het water! Niet doen dus!

Vraagje : Is er ook een millieuvriendelijkere manier om van de muggenlarven af te komen c.q. te voorkomen dat ze eitjes gaan leggen? Ik wil volgend jaar eigenlijk naar een chloorvrije oplossing voor het zwembad, maar weet niet of electrolyse net zo effectief is? Iemand enig idee?

 

Als je dit artikel interessant en/of nuttig vond mag ik je dan wat vragen?


Reacties

2 reacties op “Zwembadonderhoud voor gevorderden : 5 – Muggenlarven”

 1. K. Boelen avatar
  K. Boelen

  openbare en semi-openbare zwembaden stappen steeds meer op zout electrolyse over. Resultaat, nog steeds goede waterkwaliteit. Ik ken geen gevallen waarbij de waterkwaliteit achteruit is gegaan. Daarbij is last van rode ogen en allergische reacties van badgasten en personeel verleden tijd.

  1. admin avatar
   admin

   Hoi 🙂
   Dankjewel, ik ga dit jaar met dit thema aan de slag. Ik begreep van installateur dat electrolyse risico op overmatige corrosie van zwembadafdek mechaniek kan leiden. Ik ga het uitzoeken want de techniek spreekt me erg aan.

   Hoe wordt nu het antibacteriële vermogen van het zwemwater vastgesteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *