Waarom zijn plugin leaseauto’s bijtellingvrij

Met alle bezuinigingen voor de deur wil ik bij deze graag een voorstel doen aan de onderhandelaars: schaf per direct de bijtellingsvrijstelling voor plug-in hybrides af voor berijders die ook een brandstofkaart ontvangen. Hiervoor hoeft alleen 1 regeltje toegevoegd te worden bij de regestratie van de auto van de zaak: “heeft berijder een brandstofpas ja/nee”.

Indien de auto van het type 0% bijtelling is (Opel Ampera,Toyota Prius Plug-in) EN er is een brandstofpas verleend, dan is de enorme belastingvrijstelling niet verdiend, omdat er dan in de praktijk geen prikkel is om de extreem lage CO2 uitstoot te realiseren. De gebruiker moet daar namelijk moeite voor doen: hij moet elke keer zijn auto aan de oplader leggen, en hij moet zijn reizen plannen. Dit is in blogs over bijvoorbeeld de Ampera ook duidelijk te lezen, mensen rijden doodleuk 6,5 L/100km terwijl de fabrieksopgave 1,2L/100km is. Trotse eigenaars melden 3,5 L/100 km te halen, terwijl de Ampera pas in maart op de markt is gebracht, en de inefficiënte koude maanden (leegloop accu, accu verwarming, interieurverwarming, ruiten ontdooien) nog moeten komen. Overal wordt wel hoog opgegeven over de lage bijtelling…..

Dit verhaal geldt natuurlijk niet voor pure Electrische Voertuigen waarbij de eigenaren wel alle moeite moeten/zullen nemen om het optimale uit hun auto te halen, de vrijstellingen zijn hun van harte gegund (zei hij wel een klein beetje jaloers, mijn leasecontract loopt nog 4 jaar en ik kon kiezen uit 3 diesel types model 25% bijtelling)

Ps. Voor de leaserijders die WEL elke nacht netjes opladen : de belastingwet kan wat mij betreft zo aangepast worden dat getankte benzine volgens de fabrieksopgave van de fabrikant (1,2L/100km) mag worden afgetrokken van de IB. Dus 20.000 km gereden? Dan 20.000/100*1,2=240 liter * 1,80 = 432€ aftrek.

6 november bijgewerkt : NOS rapporteert dat “Semi-elektrische auto’s” inderdaad gebruikt worden zoals ik hierboven beschreef. Tijd om fiscaal in te grijpen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *