Weert Wil Warmtenet: 5 Tips voor de gemeente

Gisteren werd bekend dat “Weert” een Warmtenet wil. En in die aanhalingstekens zit hem de crux. Want wie is “Weert” eigenlijk?

Best aardig natuurlijk als een bestuurlijk orgaan, aangemoedigd door overheid en pratende pakken, overgaat tot “Letter of Intent” met bedrijven die gewend zijn om in monopolietermen (rioolbedrijf en waterbedrijf) te denken. Maar die warmtenetten worden aangelegd om huizen van burgers te verwarmen. En die zitten niet aan tafel. (Zo te zien) 

Ik ben inmiddels behoorlijk ingewerkt aan het raken in de Stadsverwarmingsdossiers (Tilburg, Eindhoven, Helmond) en ik hoor niets dan geklaag van de bewoners. Grootste problemen die men heeft: 

– slecht geïsoleerde woningen in vergelijking met gas-huizen

– dure energie

– torenhoog vastrecht

– wurgcontracten waardoor je niet meer vrij bent je warmtebron te kiezen

Best ernstige klachten allemaal en je vraagt je af waarom de overheid toch zo enthousiast is over warmtenetten?

Begrijp me niet verkeerd, aardwarmte, snoeiafval van de gemeente en de vergiste mest van een bio-boerderij reken ik tot hartstikke duurzame energiestromen maar die kunnen nooit een warmtenet vullen.

In de praktijk draait er gewoon een gasturbine net iets inefficiënter omdat er primaire hitte wordt afgetapt, worden waardevolle grondstoffen  in afvalovens “duurzaam” opgestookt en worden in Litouwen gekapte bomen na drogen met Russisch aardgas bij ons als ‘groene bijstook’ gesubsidieerd omgecat naar “duurzame warmte”. Ook de enorme verliezen (ontdooide straten in de winter war warmtenetten liggen), de kans op lekkages die ongemerkt enorme verliezen opleveren, de roestende afleversets zijn echt problematisch. Eigenlijk de enige partijen die blij worden van warmtenetten zijn gemeentes en de fossiele leveranciers…..tja

In Meerhoven/Parkforum staat  zelfs een “biomassa” hulp-WKK-centrale die zo’n takkeherrie maakt dat ie ’s nachts uit moet. En krijgen de mensen dan dus door gas verwarmd water aangeleverd. In Tilburg draait het warmtenet zelfs gewoon op steenkool!

En dan vind je Lars op je pad, want dan klim ik op de barricades en ga alles en iedereen mobiliseren die met me mee wil om te voorkomen dat er weer een op fossiel denken gebaseerde dwangmonopolie over de burgers wordt afgeroepen dat over 50 jaar afgeschreven moet worden. Die tijd hebben we niet! We moeten nu in 1x goed fossielvrij, niet met halfslachtige poging waar akelige verdienmodellen van consultancybedrijven aan ten grondslag liggen.

Dus als Weert echt serieus is over een DUURZAAM warmtenet dan moeten deze vijf zaken geregeld worden:

1) burgers / klanten aan tafel, liefst ervaringsdeskundigen uit woonwijken waar al ervaring is opgedaan 

2) een kristalheldere uitleg over de 100% duurzame oorsprong van de warmtebronnen

3) nieuwe huizen moeten EPC 0,0 gebouwd worden zonder allerlei forfaitaire rekentrucs waardoor isolatie weggelaten mag worden

4) verbod op een verdienmodel op het vastrecht en de afleversets

5) een energieprijs die de voordelen van de “gratis” restwarmte doorgeeft aan de klant. Koppeling aan gasprijs moet losgelaten want gas is dood, daar hebben we niks meer mee te maken. Prijs mag gebaseerd worden op wat wind en zonne-kWh’s kosten.

Mijn gut feeling is dat een goed geïsoleerd huis helemaal geen stadswarmte nodig heeft. Warmtepompje, IR-panelen of desnoods de broodrooster extra lang aan, meer is niet nodig.

Jullie weten me te vinden gemeente Weert als jullie  advies willen, ik denk graag mee!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *