Jullie hebben me een poosje moeten missen maar de grote verbouwing in mijn leven is zover gevorderd dat er weer tijd voor bloggen ontstaat. Ik zit op mijn nieuwe stek: een hoekwoning uit 2002 waar ik mijn fossielvrije leventje op ga bouwen. Fossielvrij is wel echt mijn ding, ik geloof er heilig in dat ONZE generatie de puinzooi van Kamp, onszelf en onze ouders op moet ruimen en onze gasverslaving en olieverslaving ongedaan moeten maken zodat de generaties na ons een kansje hebben om op een bewoonbare planeet te mogen wonen.
Plan
De woning die ik uitkoos heeft alles in zich om omgebouwd te kunnen worden naar fossielvrij: veel dakruimte op oost, zuid en west, goed geïsoleerd, veel ruimte voor apparatuur. De vorige bewoners (met 1 jarige baby) betaalden 150€ per maand aan alle energie. Ik maakte een meerjarenplan om de woning stap voor stap te defossieliseren maar het toeval hielp me een handje. Mijn plan was:
2015 gaskookplaat er uit, koken op inductie (kookplaat zit “achter de meterkast” dus dat zou een eitje worden)
2015 douche-WTW om warmwaterverbruik drastisch te verlagen. Warmtegedrag woning leren kennen.
2016 zonnepanelen – doel: nulopdemeter
2017 iets warmtepomp-achtigs : doel fossielvrij
Inductiekoken
Als man alleen zonder huisraad stond pannenset hoog op de actielijst en aangezien “inductie” op mijn prio-wensenlijstje stond was een inductiepannenset een van mijn eerste uitzetonderdelen. Ik kocht een showroominductiekookplaat en bestelde de electricien voor de dag na de sleuteloverdracht. Wat heb ik genoten van de gaskookplaat loskoppelen! Voelde echt als een daad voor Groningen, hoe weinig gas een kookplaat ook maar gebruikt, het was een beginnetje. Inductiekoken blijkt erg leuk en makkelijk trouwens! En de kookplaat schoonmaken na overgekookte aardappels: 5 seconden werk! Briljant!
Terwijl ik op zoek was naar een energieleverancier kwam ZelfStroom met zijn crowdfundactie op Symbid waardoor ik opeens aandeelhouder in een zonnestroomvernieuwer werd en een kortingsvoucher voor eigen zonnepanelen kreeg. Die was snel verzilverd waardoor de opdracht voor een dak vol panelen snel gegeven was. Zelfstroom regelt ook groene energie voor je terwijl je op je panelen wacht, super!
Warmtepomp
Maar het dak dat vol moest was nog bezaaid met Verbrandingsluchtafvoer, rioolbeluchting en WTW-afvoer. Dus stoute schoenen aangetrokken, spaarbankboekje nog eens bekeken en besloten om mijn fossielvrije droom maar gelijk in vervulling te laten gaan. Ik heb bij Tinus de Vreugd (@Thermopunt) een CO2-warmtepomp gekocht, de AquaEco2 van Sanden. Deze warmtepompen worden in Japan (kerncentrales, alles electrisch) veel gebruikt en Tinus jarenlange ervaring in de koel- en verwarmingsindustrie gaven mij het vertrouwen met hem in zee te gaan, hoewel het pas de tweede van Nederland zou worden….Toch spannend. Redenen voor de aanschaf van “zijn” systeem:
– warmwater tot 65 graden waar goedkope WP’s tot 35-40 graden gaan.
– boiler van 200 liter, afgestemd op dimensionering systeem
– geen giftig of brandbare warmtedrager (er zit een halve kilo CO2 in die bij eventuele lekkage de trap af stroomt en totaal ongevaarlijke concentraties oplevert)
– douchewater en verwarming in 1 systeem, K.I.S.S. leek me wel een goed ontwerpprincipe, ondanks dat ik eerder aan een heatpipesysteem voor douchewater had gedacht.
En zo zit ik 30 dagen nadat ik de sleutel kreeg in een huis dat afgesloten is van het gas, op groene stroom draait, en over twee weken zijn eigen energie opwekt.
Ik kan nu al vooruit gaan kijken naar de energieopslagsystemen die Elon Musk op de markt gaat brengen want ik heb mijn doelen voor de eerste drie jaar al gehaald.
Nu eerst maar eens muren gaan sauzen en plinten plakken want dat is een beetje in het slop geraakt en daarna het huis vol temperatuursensoren en stroommeters om het gedrag van de warmtepomp en PV-systeem te kunnen monitoren.
Ik spreek jullie gauw!
Lars
ps. Het project schiet aardig op!
Geef een reactie