Disrupties in de gezondheidszorgtechniek

Ik blogde pas over de nieuwe coöperatieve zorgverzekeraar Anno12 waar ik lid van ben geworden. En ik maakte me daarin druk om al die, naar mijn mening, onzinvergoedingen. Als je een bril nodig hebt ben je niet ziek en je tanden laten nakijken is ook geen ziekte. Waarom dan toch allemaal verzekeren en afhandelen in het ZKV-systeem?

Ik kreeg het nodige commentaar dat hoortoestellen arme mensen de kans biedt om aan de samenleving mee te doen, en of het niet asociaal was om dat mensen te ontzeggen. Als er geen alternatief zou zijn dan is dat natuurlijk zo, maar we leven in een hoogtechnologische samenleving en alternatieven doemen overal op.

Eerst even over die hoortoestellen. Met allerlei digitale technieken lukt het om de hoorkwaliteit enorm te verbeteren voor slechthorenden. Binnen de beperkte afmetingen van een oorstukje lukt het om een compleet rekencentrum te bouwen dat geluid opvangt, richting bepaalt, daar stemmen uit filtert, bewerkt en versterkt weer doorstuurt waardoor je in een groepsgesprek kunt horen wie wat zegt. Onwijs knap!

Puntje voor de fabrikant is alleen dat die techniek geen drol meer kost! Computertechniek is zo goed als gratis. Dus wat doen de fabrikanten? Ze maken een hele range aan “producten” van simpel tot hyperluxe, allemaal gebaseerd op de “meestkunner” en zetten met software de luxe features uit in de simpele modellen. Uw portemonnee (of die van uw verzekeraar) wordt gewoon op diepte getest. En dat kan omdat de markt door een paar spelers verdeeld is en de verzekeraars daar graag aan meewerken. ”

En wie is hiervan de dupe? Ik, de gezonde premiebetaler. Voor de rest profiteert iedereen, van slechthoorder via audicien tot producent en verzekeraar. En dat moet stoppen want het is ultieme verspilling. En gelukkig kan dat ook. Want kijk eens naar de tablet of dat telefoontje dat u nu vasthoudt: vrijwel onbeperkte rekenkracht, microfoons en koptelefoon aansluitingen en Bluetooth kanalen: een audioprocessor in optima forma. En u loopt toch al de hele dag met zo’n ding rond, dus waarom niet gebruiken waar ze zo goed in zijn?

Dus wat slimme jongens en meisjes gedaan hebben is de software die in de 1500€ kostende oordopjes zit overzetten naar uw mobieltje:
IMG_4305.JPG

Als je daar en paar knappe in-ear oordopjes met Bluetooth bij koopt dan heb je een state of the art gehoorverbeteraar voor minder dan 1/10e van wat de audicien vraagt:
IMG_4307.JPG
Deze kosten nu nog 200€, maar dit zal heel snel goedkoper worden.

Als je gewone bedrade oordopjes gebruikt die bij je telefoon zaten is het zelfs gratis!

Samenvatting: het tijdperk van de hyperdure hoorhulpmiddelen is voorbij! De Schonenbergs en SpecSavers van deze wereld moeten zich, gelukkig, ernstig zorgen gaan maken! Het meedoen aan de samenleving kan voortaan gratis, en als je perse luxe onzichtbare dopjes met fullservice ondersteuning wilt dan is dat een lifestylekeuze, geen gezondheidszorgissue meer.

TwitterVolgen

IMG_4314.JPG


Reacties

Eén reactie op “Disrupties in de gezondheidszorgtechniek”

  1. […] privacy gedoe. Maar nee jullie willen In november weer een half miljard reclamebudget weggooien en “gratis” hoortoestellen. Het is jullie […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *