Waarom ik voor de coöperatieve ZKV Anno12 koos (update)

Tja, uw gezondheid is u €67,50 per maand waard dus u koopt uw polis bij de kiloknaller die wel inzage in uw volledige leven eist en krijgt en uw huisarts wordt u toegewezen, maar wie geeft er een fuck, je bent jong en gezond dus je neemt een hoog eigen risico, lekkere de totale zorglast, die daar niet door verandert, bij de oude en zwakke mensen neerleggen.

Je klaagt over een bananenrepubliek? Je bent zelf de aap! Je had kunnen kiezen voor een coöperatie zonder eigen risico, met teruggeven wat niet nodig bleek en met inspraak en zonder privacy gedoe. Maar nee jullie willen In november weer een half miljard reclamebudget weggooien en “gratis” hoortoestellen. Het is jullie keus.

R.I.P. Anno12, doodgeboren coöperatie van minder dan 2500 mensen die het wel anders hadden gewild. Je had veel beter verdient.

================
voor de compleetheid mijn beweegredenen

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om een echte coöperatieve ziektekostenverzekering (ZKV) af te sluiten. In een tijd waarin de overheid zijn best doet om de macht van banken en verzekeraars tot in het extreme te vergroten (“zodat de markt efficiency af kan dwingen”) is dat een zeer welkome ontwikkeling.

De vier grote ZKV conglomeraten (samen meer dan 90% van de markt!) hebben zelfs een speciale vereniging opgericht (ZVN) die bij monde van baantjesjager Rouvoet iedereen die onwelgevallige geluiden laat horen de mond wil snoeren: “de markt duldt geen tegengeluid”. Zodra in een markt dit soort signalen te horen zijn is dat voor mij het teken dat die markt dood en dood ziek is. Zo nu dus ook in de ZKV-markt.

Daarom was ik heel blij toen in de loop van dit jaar duidelijk was dat Rob Adolfsen zijn droom doorzette om een echte coöperatieve ziektekostenverzekering op te zetten: Anno 12 (hij loopt al even rond met het idee denk ik :-). Doel om een moderne ledenvereniging op te zetten die samen de premie opbrengen om van mensen die ziek worden in de coöperatie de ziektekosten te kunnen betalen. Het is zijn overtuiging dat het coöperatief goedkoper, menselijker en beter kan dan met een moloch van 2 miljoen monddode premiedokkers.

Een coöperatie heeft meestal zeer betrokken leden die er alles aan doen om het, zonder direct eigenbelang, voor de groep beter te maken. Ik schreef eerder al over aandelencoöperaties zoals Symbid waar ik ook heel enthousiast over ben.

Waarom ik denk dat Anno12 zo verfrissend is? Ten eerste gaan de leden meedenken over het dienstenpakket, ten tweede is de coöperatie helemaal “2014” zonder een geschiedenis die decennia teruggaat tot ver voor de automatisering. We zullen dus de efficiëntste processen in kunnen richten.

Dingen die mij al jaren enorm storen en die ik als eerste ga voorstellen in de coöperatie:
– waarom moet je premie betalen voor zaken die 100% zeker op je pad gaan komen, zoals de halfjaarlijkse controle van de tandarts? Dat zijn helemaal geen ziektekosten, dat is gewoon persoonlijk onderhoud. 2x per jaar een paar tientjes die ik bij de kassa van de tandarts moet pinnen, dan de bon moet scannen om die vervolgens bij mijn ZKV te declareren. Die kosten zitten gewoon in de polis verwerkt, dus bergen administratie voor twee transacties van een paar tientjes. Zinloos rondpompen van geld, weg ermee.
– ik koop al jaren contactlenzen en als ik in mijn polisvoorwaarden ga kijken geloof ik dat ik eens in de drie jaar 35€ mag declareren. Voor lenzen! Absurd! De een heeft puistjes, een ander minder goeie ogen en een volgende hoort minder goed. Als je aan die ongemakken iets wilt doen dan koop je een bril of een hoortoestel, maar dat zijn toch geen ziektekosten? Het zijn gewoon levensonderhoud kosten. Je kan een mooie bril of een duur hoortoestel kopen, eigen keuze. Weg uit de polis dus.
– ik stoor me mateloos aan audiciens die reclame maken met “gratis hoortoestel”. Echt. Die dingen kosten veel geld en je gaat toch niet lopen leuren met die dingen omdat ze in een of ander basispakket horen. Pure verspilling. Als iets waarde voor je heeft dan koop je het maar (en doordat consumenten ze op een echte markt gaan kopen zullen de kosten snel dalen).

Ik wil een ZIEKTEkostenverzekering, zo een die de rekening betaalt als ik plotseling een bypass nodig heb, of mijn Intensive Care kosten betaalt als ik een zwaar ongeluk krijg.

Mensen die reuma krijgen dan? Of kanker? Of andere chronische aandoeningen? Kijk, dat is een typisch geval van “daar zorgt de samenleving voor” want die kosten zijn niet meer verzekerbaar (je bent dan een brandend huis). Dat we dat toch via ZKV’s laten lopen is een politieke keuze, maar van mij zou dat ook gewoon via de belastingen mogen.

Afijn, ik ben lid geworden van de coöperatie, heb een ledencertificaat besteld (alle certificaten samen vormen het buffer dat een coöperatie wettelijk nodig heeft, lid worden zonder kan ook) en nu maar hopen dat ze de Nederlandse ZKV wereld serieus op zijn kop gaan zetten en dat ik volgend jaar een heel jaar premie voor niks betaal. Ik nodig jullie allemaal uit om onze ziektekosten weer echt iets van onszelf te maken, en ook lid te worden van Anno12

PS1. Een briltotaalplan heb je voor €3,50 per maand
PS2. De hoortoestellen wereld is dood, een Bluetooth oortje en je smartphone bevrijden je van €1500 kostende afzetpraktijken

TwitterVolgen


Reacties

3 reacties op “Waarom ik voor de coöperatieve ZKV Anno12 koos (update)”

  1. […] blogde pas over de nieuwe coöperatieve zorgverzekeraar Anno12 waar ik lid van ben geworden. En ik maakte me daarin druk om al die, naar mijn mening, […]

  2. […] in 2014, vooral negatief vanwege overwinsten, megareserves, bestuurders met teveel petten en zo. Ik maak al een poosje reclame voor de coöperatie Anno12 die dezelfde zorg gaat bieden, maar haar beleid laat maken door de deelnemers en eventuele winst […]

  3. […] (samen meer dan 90% van de markt!) hebben zelfs een speciale vereniging opgericht (ZVN). (LarsBoelen.nl, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *