Donderdag is het dan eindelijk zover: het plenaire nut- en noodzaakdebat in de Tweede Kamer. Eindelijk mogen onze volksvertegenwoordigers minister Kamp aan de tand voelen over zijn boormanie.
Minister Kamp is namelijk al meer dan twee jaar op een missie: er moet en zal geboord worden naar schaliegas, want het gas in Groningen raakt op, Poetin is een lul, Amerika heeft zichzelf succesvol naar energieonafhankelijkheid gefrackt, het gas is daar zo goedkoop dat de wereldindustrie zich naar Texas aan het omdenken is omdat gas daar gratis is. En dat willen Akzo en Aldel ook! En zo.
3D planologie
Dus we gaan boren, en snel ook. De laatste voorstellen zijn een planologische hoogstandje. Nederland wordt namelijk niet meer opgedeeld in vierkante kilometers, maar in kubieke kilometers, de derde dimensie is ontdekt. Deze voor schaliegasvraagstukken uitgevonden “3D-planologie” zorgt ervoor dat alles wat zich onder de 1000 meter diepte bevindt onder andere wetgeving (namelijk Kamps favoriete mijnbouwwetje) valt dan de eerste 1000 meter met daarin ons gezamenlijke kostbare en eenmalig te verkloten grondwater. Dat er wél even 10.000-den boorputten met beton, giftig slurrie, frackvloeistof en gaslekkagemogelijkheden doorheen gestanst moeten worden wordt vakkundig weggemitigeerd : er is namelijk bij de 50 putten waar met een andere techniek en andere diepteprofielen gefrackt is naar conventioneel aardgas nooit wat misgegaan (beweert Kamp) dus dat risisco keer 10.000 is statistisch gezien nog steeds nul.
Nut 1 – lage prijs industrie
Maar goed, dat ambtelijke handigheidje (of achterbakse slinksheid, aan u de keus) laten we even voor wat het is, want we hebben een nut en noodzaakdiscussie te voeren. Want wat is het nut van dat schaliegas voor ons allen? Kamp zelf heeft al gezegd dat schaliegas hooguit 5% van Slochteren gaat leveren en aangezien we een Trans-Europees netwerk hebben waar dat gas ingepompt gaat worden komt het feitelijk op de groot-Europese markt. Daar wordt het tegen dagprijzen verhandeld. En meneer Aldel en Akzo kunnen dus fluiten naar hun gratis gas. Want hoe zit dat eigenlijk? Dat gas is in Amerika alleen maar zo goedkoop omdat het niet vervoerd kan worden wegens gebrek aan infrastructuur. Dus op de plekken waar het gas zit raken ze het aan de straatstenen niet kwijt, dus extreem lage prijzen.
Nut 2 – transitiebrandstof
Vervolgens zal er gehamerd worden op het belang van schaliegas als transitiebrandstof naar echt duurzame alternatieven. Stierenpoep dit argument : we weten al sinds 1960 dat het gas rond 2020 op zal zijn en alle kabinetten (die van de PvdA voorop) hebben de opbrengsten verjubeld en alle waarschuwing in de wind geslagen. Aan deze PvdA de taak om hun historische blunders te repareren : we zitten al sinds 1960 in transitie en WIJ (onze generatie) gaan afkicken van fossiel, niet onze kinderen. WIJ gaan die pijn dragen, niet zij! Zo.
Noodzaak 1
Blijft over de noodzaak. We zullen donderdag te horen krijgen dat er gas zat is in Groningen maar dat we meer dan de helft van wat er zit voor een spotprijs in het buitenland verkocht hebben met termijncontracten. Die contracten opbreken is ondenkbaar want dan gaat EnergieBedrijfNederland failliet. Nou, denk ik dan, we hebben toch aandeelhouders die risico’s lopen met hun eigendomsrechten? Ik zeg, BAM, force majeur, weg die contracten, grote rechtszaak en gasbedrijf failliet, kut voor Willem en Maxima en ander top 1%-ers, maar wij kunnen rustig onze CV’s afschrijven en vervangen door warmtepompen als ze stuk zijn, ons gas gaat dan namelijk nog 40 jaar mee.
Noodzaak 2
Bovendien hebben we nog zoiets als een klimaatprobleem. Nederland heeft (per hoofd van de bevolking) een van de hoogste fossielverbruiken van de wereld en het is onze internationale morele plicht om ons fossiele verbruik voor 2020 met 30% te verlagen. En de minister zal zeggen “daar gaat mijn departement niet over” maar dat is wederom stierenpoep: economische groei en fossiel energiegebruik hangen tot nog toe 100% samen! Aan hem om die ban te breken! Desnoods met onconventionele nieuwe wetgeving! Het zij zo.
Geef een reactie