Olielekkage zoutcaverne Enschede, een duurzame blik

Ik vind dat ik er iets van moet vinden, van de olielekkage uit een oude zoutboorput net over de grens bij Enschede. Ik ken de omgeving goed, jaren gewoond, prachtige natuur. Zout in de ondergrond.

20140501-225926.jpg

Winning
Gat boren tot in de zoutlaag, uitspoelen met water dat in pekel verandert, pekel oppompen en met heel veel energie (gas) drogen en in droog zout veranderen. En wat kan je dan met dat zout? (Info AKZO)

– Als strooizout de fossiele autocolonnes in beweging houden als het sneeuwt
– Chloor van maken om PVC te maken
– Medicijnen van te maken

Als duurzaamheidsbepleiter zeg ik: strooizout? Nergens voor nodig, die twee weken in de 5 jaar dat er sneeuw ligt schuiven we, en rijden we vervolgens zachtjes of heel zachtjes of blijven een dagje thuis. Ondernemersverliezen? Ondernemersrisico zeg ik. En die enorme hoeveelheden zout die we in het milieu plempen zijn vast ook niet goed voor de lokale fauna.

PVC?
Uit zout wordt chloor gewonnen dat vervolgens in de chemische industrie op grote schaal ingezet wordt voor van alles en nog wat. Gechloreerde producten zijn biologisch zo goed als niet afbreekbaar, een zegen voor rioolbuizen, een drama voor elk tasje, sluitinkje, verpakkinkje dat in het milieu terecht komt : het vergaat nooit meer.
We kunnen PVC in consumentenproducten missen als kiespijn : plastic tasjes, dashboards, broodroosters. Voor rioleringspijpen en electriciteitsbuizen is het volgens mij prima : perfecte eigenschappen voor toepassing en na decennia uitstekend te recyclen.

Medicijnen?
Blijft over Medicijnen. Huh? Kunnen we daar geen zeezout uit Portugal of Bonaire voor gebruiken? Lijkt me een knap staaltje GreenWashing om dat argument in je bedrijfsfilmpjes te tonen.

Nee, het zout wordt en werd gewonnen om de fossiele industrie (auto en petrochemisch) van grondstoffen te voorzien.

20140501-232126.jpg

Holtes
Na het winnen hou je een holte over die gevuld is met zout water. Slimme verkopers hebben bedacht dat die nog een economische waarde kunnen hebben door ze te gebruiken voor de opslag van gas (buffervoorraad voor snelle levering in de winter) of olie (idem voor als Poetin boos wordt en stopt met leveren).

Nu zijn die holtes niet echt hol, ze zitten tjokvol met pekelwater. Als je ze leeg zou pompen dan storten ze in en krijg je Groningse toestanden. De voorraadgassen en vloeistoffen worden dus onder druk in de holtes gepompt, en drijven bovenop het zoute water.

En toen bubbelde er opeens olie op in een natuurgebied boven zo’n zoutcaverne, zoals ze heten. Oepsie.

Zouden er door het jarenlange spoelen zwakke plekken ontstaan zijn waardoor de olie naar boven kan lekken? Of zijn de de boorpijpen toch niet zo hightec als eerder gedacht en blijken ze gewoon gevoelig voor slijtage en productiefouten zoals alle door mensen bedachte apparaten?

Het is misgegaan en goed ook, meer dan genoeg reden om een accuut moratorium om deze creatieve zoutcavernerecycling te zetten. Het is sowieso een absurd idee om Poetins olie van de Noordpool naar Rotterdam te vervoeren, er daar diesel van te maken en die dan met miljoenen liters op te slaan voor als Poetin ooit boos op ons wordt.

En weet je, ik wil het niet eens weten. Het gaat om technieken om de fossiele samenleving langer in stand te houden, we moeten daar gewoon mee stoppen. Jammer voor de plannetjes meneer Kamp, maar we gaan ons geld op een duurzame manier verdienen, omdenken die hap.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *