Ik mis Koninginnedag, leve de republiek!

Nu, op de tweede “Koningsdag”, begint het me te dagen. We moeten een republiek worden, en snel ook.

Koninginnedag riep het beeld op van saamhorigheid, we vierden iets met “onze koninginnen” er was een vage relatie met een verjaardag met een van de vorigen maar voor de rest was het een dag dat ze zichzelf zo goed en kwaad als dat voor een Monarch gaat een dagje haar peuken ontzegde en ergens in het land ging helpen koekhappen. Als de lokale Oranjevereniging in het sufferdje zette dat bij gebrek aan vrijwilligers de vrijmarkt dit jaar niet door zou gaan dan pakten de buren de boel zelf op en was er ’s middags toch gewoon vrijmarkt, dan maar zonder oudhollandsche spelen.

Maar sinds Alex is het mis. Waar Bea nog met een groots gebaar een nationale feestdag creëerde ter ere van haar moeder was de eerste Oekaze van Alex een feestdag ter ere van zichzelf. Klunk. Kim. En we noemen het Koningsdag, niet iets algemenerigs, maar echt de dag van/voor de Koning zelf. Catastrofale communicatiemisser, want het ging vroeger niet om de Koning, maar om het instituut Koningshuis.
Vervolgens moeten alle kinderen verplicht een nationale sportdag vieren ter ere van Koningsdag wat helemaal niet op Koningsdag valt, dus weer een extra druk op het nationale lesrooster. Hebben we onze kinderen niks beters te leren? En hoe valt dat planningstechnisch? “De laatste vrijdag voor Koningsdag tenzij vrijdag Koningsdag zelf is dan op donderdag” of zo? Dat is toch geen feest plannen? Je hebt feest of je hebt het niet!

Dan , ik heb het net opgezocht, vieren we Koningsdag op 27 april, behalve als die op zondag valt omdat hij dan in de Kerk zit. Daarmee ontkent hij dat 90% van Nederland ontkerkelijkt is en dolgraag feest zou vieren. Dus eigenlijk is Koningsdag een feestje voor een klein rechts kliekje. Fijne bedoening. En Oh ja, als het op zondag valt doen we het op zaterdag en N iet op maandag wat wel aardig geweest zou zijn, want stel je voor dat we de Koopmanseconomie schaden. Ik ken extreemgristelijke landen die hun 4e juli vieren al zou die op 1e kerstdag vallen.

Nee, door instelling van de persoonsverheerlijkende Koningsdag ben ik in een echte republiekein aan het veranderen. Stop het instituut. Alex is een hartstikke goeie watermanager, laat hem dat vooral blijven, dan kiezen wij zelf onze leiders wel. Amalia for President!

Fijne nep-Koningsdag vandaag, en jij fijne verjaardag morgen Alex.

20140426-074634.jpg

Voorts ben ik van mening dat 5 mei een nationale feestdag behoort te zijn.


Reacties

Eén reactie op “Ik mis Koninginnedag, leve de republiek!”

  1. […] je bijvoorbeeld over deze traditie. Hoe zit het ook alweer. Eerst vierden we toch Koninginnedag op 30 april. Waarom dan nu feest op de 27e? Je schrijft een verslag van je belevenissen vandaag. Of […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *