Huisvuilscheiding te effectief, rekening omhoog!

Hoe zei mijn favoriete koningin het een paar jaar geleden ook alweer zo mooi over haar aanstaande? “Een beetje dom”

Dat waren de woorden die door me heen schoten toen ik vanmiddag een discussie op Twitter volgde tussen een aantal Twitterraars die stopten met hun huisvuil te scheiden omdat de gemeente de tarieven ging verhogen omdat er TE WEINIG restafval bij de lokale vuilverwerking aangeboden wordt.

Gemeentelijke afvalcontracten
Die twitteraars zijn natuurlijk niet dom, die handelen rationeel, wat hier achter zit is een totaal verkeerd contract tussen de overheid en een “dienstverlener”. Zoals dat zo vaak gebeurt tussen overheid en marktpartijen. Want de gemeente heeft zich natuurlijk in de luren laten leggen door juristen van de afvalverwerkers.
“12€ per ton bij verwerking van 500 ton per jaar, daar doen we het voor”. En die gemeenteambtenaar stoer op feestjes vertellen dat hij dat omlaag geluld heeft naar 9€ per ton. Tjakka, tel uit je winst.

Het venijn zit ‘m natuurlijk in die 500 ton per jaar. Want wij burgers recyclen ons een ongeluk tegenwoordig, composteren de aardappelschillen zelf en brengen de kranten naar de voetbalclub en de oude kleren naar de kringloop. Dus die 500 ton wordt never nooit meer gehaald. En dan “draait de afvalstraat niet efficiënt”, en daar staat een forse boeteclausule op. Daar had de gemeente geen rekening mee gehouden en dus wordt die rekening 1 op 1 doorgeketst naar de burger die vervolgens wel mooi uitkijkt om nog te recyclen. Kind, badwater, afijn u snapt waar ik naar toe ga.

Tom Poes, verzin een list!
Je moet natuurlijk nooit een afspraak maken met een afvalverwerker die per ton rekent. Je afvalprobleem reken je af per containerhandeling (1x per week) en het aantal tonnen maak je het probleem van de afvalverwerker! Moet je kijken hoe snel hij de afvalstromen gaat inperken. De NEE/NEE stikkers liggen gratis in de bus. Statiegelddiscussie? Die voert HIJ met de supermarktketens. Groenafval wordt ter plekke vermalen en voor elke volle container wordt er een baal tuinaarde teruggeleverd.

Omdenken die problemen dus en niet wachten tot burgers het bijltje bij de slechte contracten van de gemeentes neergooien. Of het nou om te kleine afvalstromen gaat (dat zou juist het doel moeten zijn) of afvalscheiding bij appartementencomplexen (wirwar aan regelingen van wijk tot wijk). Kom op mensen, werk aan de winkel, hoe lossen we dit samen op?

Duurzaamheid is hard werken en samen oplossingen verzinnen voor schijnbaar onoplosbare problemen!

Morgen gezond weer op om de resten peperkoek van Koningsdag op te ruimen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *