Zwembadonderhoud voor gevorderden : 4 – Verwarming

Met een buitenbad kan je zwemmen in juni, juli en augustus als je bad redelijk geïsoleerd is en een roldek heeft. Het water is dan 22-28 graden, afhankelijk van de zon naturlijk. Met zwembadverwarming kan je het seizoen aan beide kanten een maandje oprekken, en bovendien gemiddeld warmer water hebben.

Je kan je bad ruwweg op drie manieren verwarmen
– met een CV-ketel
– met een warmtepomp
– met zonnewarmte

Wie mijn schaliegasblogs leest weet dat ik niet zo’n voorstander ben van een zwembad verwarmen op gas, dat valt dus af.
Verwarmen met een warmtepomp is al iets beter, helemaal als je zelf zonnestroom maakt en in de zomer meer produceert dan je opmaakt. Ik heb die echter (nog) niet, dus blijft over: Verwarmen met de zon.

Mijn roldek is al een zonnecollector, en zuigt aardig wat zonnewarmte op. Om dat wat aan te vullen kan je 50% tot 100% procent van je badoppervlak aan zonnecollectoren bijplaatsen. Bij mijn huis is de ideale locatie het garagedak, waar ’s ochtends tot 11 uur de zon op staat en daarna vanaf 3 uur. De beste uren van de dag mis ik dus helaas, maar het is niet anders, andere plek is er niet.

Op de garage lagen hardplasticken matten, die kapotgevroren waren, en niet succesvol gerepareerd gezien de kitplekken. Deze heb ik losgeschroefd, in stukken gezaagd en afgevoerd.
20130428-214657.jpg
Zo opgeruimd staat netjes. Het achterste stuk is het garagedeel, waar ook ’s ochtends de zon op staat. Van de buizen heb ik alleen het stukje linksachter laten liggen, de rest had ik niet nodig.
Ik had vorige week bij Zwembad.eu nieuwe Harmo EPDM matten gekocht, die binnen een week geleverd werden. Na twee uurtjes rollen, zagen en plakken met Joep zag het er zo uit:
20130428-215005.jpg

Best netjes, ik was tevreden. Na een uurtje wachten tot de PVC-lijm hard was bleek ook nog eens dat hij waterdicht was toen ik de kranen opendraaide. Ik had er op advies ook een ontluchter tussen gezet, en dat was nog even puzzelen.

20130428-225831.jpg

De matten liggen namelijk op het dak (+3 meter t.o.v. van waar het water het bad inloopt). Sinds de frequentieregelaar actief is pomp ik zachtjes, zo zacht dat het water op het dak slechts als een flinke tuinslangstraal aankomt. Als het opgewarmde water dus van het dak af loopt stort het naar beneden, en veroorzaakt zo zelfs ONDERDRUK in het laatste stukje van matten waar de ontluchter zit. Als je de beluchter dus verkeerd aansluit dan wordt het een BELUCHTER. En dat gebeurde dus ook, het was een gigantisch bellenfestival in het zwembad, en de opvoerbuizen bij de garage klonken als een waterval. Toen ik ging kijken op het dak wat er aan de hand was ontdekte ik dus dat er bij de beluchter lucht IN het systeem gezogen werd. Toen de “beluchter” omgedraaid, en voila! Geen bellen meer, en als ik de retourkraan dichtzet (waadoor de druk in het verwarmingscircuit hoger wordt) dan begint de ontluchter als een walvis te blazen, en na een 10 seconden komt er een mooie boogstraal uit ten teken dat alle lucht er uit is, en als ik dan de retourkraan opendraai zijn alle bellen weg, en is het systeem stil!

Ervaring 9-3-2013 : ik heb de beluchter afgesloten, het werkte toch niet zo goed. Of de pomp pompte te hard, en het water spoot er uit, of hij liet toch lucht toe. Ik heb een stuk boodschappentasplastic in het ventiel gedaan waardoor hij luchtdicht zit, en het dus eigenlijk een dop is. Als ik de pomp nu even een minuutje op MAX zet dan blaast alle lucht er uit (via de inspuitmonden in het zwembad dan) en hoor je geen geborrel meer.

Wow, dit begint ergens op te lijken! Denk trouwens dat de automatische temperatuurregling er snel gaat komen, want voortdurend kranendraaien, dat is 1 zomer leuk, maar dat gaat hem toch niet definitief worden. Mooi kerstkadootje (hint hint).

9-juni-2013
Vorige week vrijdag, toen duidelijk werd dat het toch nog warm ging worden dit jaar, was het water 19 graden. 1 week later was het bad probleemloos opgewarmd tot 25 graden, en gisteren was het 27 graden, vandaag 26, heerlijk! je voelt dat het water dat ui de verwarming komt echt flink opgewarmd is als het het bad instroomd, en dan heb ik maar 7M2, op een bad van 32M2.

Overwegingen: in Mei zwemmen kan toch alleen als het buiten mooi weer is, met mijn verwarming was het begin mei 1 weekend 22 graden, daarna weer veel te koud.
Nu het lekker zonnig weer wordt is het bad in no time opgewarmd naar 26-27 graden. Ik begin me serieus af te vragen of een veel grotere verwarming echt heel veel zwemcomfort gaat brengen, en of een automatische kraan wel echt nodig is. Ik doe het nu met de weersvoorspelling en op het oog, als ze redelijk zonnig weer voorspellen, dan zet ik de kraan naar de verwarming open, anders dicht.

Zoals ik het nu zie voegt mijn 7M2 in de ochtend uren en de avonduren net zoveel warmte toe dat je in in juni gelijk lekker water hebt als het mooi wordt, dat was vorig jaar pas half juli zo.


Reacties

Eén reactie op “Zwembadonderhoud voor gevorderden : 4 – Verwarming”

  1. schrijfhetopblog avatar
    schrijfhetopblog

    Lars, mijn complimenten voor je veelzijdige blog. Heb ook met interesse je artikel over investeren in Kickstarter gelezen. We overwegen zelf ook een zwembad aan te leggen. Eigenlijk al te laat bedacht (want we zitten inmiddels in de zomer), maarja het idee is aanlokkelijk 😉 We zitten te kijken naar onderdelen, we kwamen onder meer voor een ontluchter hier terecht: http://www.dejonghpipesystems.nl/producten-en-diensten/adpron/ – Waar haal jij je onderdelen vandaan? En ga zo door met het bloggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *