Zwembadonderhoud voor gevorderden : 1 – Terugblik op jaar 1

Vorig jaar door ons nieuwe huis kennis gemaakt met de wereld van het zwembad. Eerst maar eens een opsomming van wat ik zoal geleerd heb.

– het valt best mee met hoe eng zwembadtechniek is
– het zwembad schoonhouden is leuk en ontspannend werk, het dek doet het meeste werk, en de wetenschap dat je badje weer lekker schoon is geeft veel voldoening.
– dit jaar gaan we het bad pas winterklaar maken als Erwin Krol ’s nachts -5 aankondigt. We zetten daarvoor dan onze dompelpomp in, het is dan in een uurtje gepiept. We gaan dan ook anti-alg toevoegen.
– het inregelen van het water qua zuurgraad en chloor viel eigenlijk alleszins mee
– zelfs zonder verwarming konden we in juni, juli en september zwemmen

Tot zover de eerste leermomenten van vorig jaar. Wat gaan we dit jaar doen?
– het zandfilter vullen met Glasfilter Medium
– het groene-zwarte zwembadwater helder maken
opstartprobleem van de pomp oplossen
de frequentieregelaar in gebruik nemen
nieuwe collectoren plaatsen en in gebruik nemen (handmatige aan/uit)
– de UV-lamp in ere herstellen en het chloor flink minderen
– nadenken over temperatuurgestuurd verwarmen

Het zandfilter vullen met glasparels
In de winter heb ik het zandfilter leeggemaakt. De eerste emmers er met de hand uitgeschept, tot ik er achter kwam dat het zandfilter verplaatsbaar werd door het lagere gewicht. Ik heb hem dus afgekoppeld en buiten op zijn kop gezet, waardoor hij in een keer leeg liep. Daarna helemaal uitgespoeld en teruggeplaatst. Vervolgens 4 zakken glasfilter medium besteld en in het filter gedaan:
– je vult het filter eerst met grove maling totdat de verzamelarmpjes onderin onder staan (paar centimeter erboven)
– daarna een flinke laag fijnere maling
– eventueel als toetje nog een laag fijne maling (meestal is grof en middel voldoende,en soms wordt ook geadviseerd alleen de middelmaling te nemen omdat die al grof genoeg is om niet door de spleetjes van de verzamelarmen te gaan).

20130422-234840.jpg
(het zwembad op 1 april)

Het water weer helder maken
De winter is ons zwembadje niet in de koude kleren gaan zitten. Ik heb het zwembaddek veel te vroeg opengedraaid (vorstpreventie, dacht ik, maar met Weatherpro kijk je zo 2 weken vooruit qua vorst, dus je wordt niet zomaar verrast) waardoor:
– er een berg herfstblad in het bad is gewaaid
– het water nog te warm was waardoor de algen hun kans waarnamen
– de herfsthoosbuien het bad keer op keer vulden waardoor ik (eerst handmatig, maar al gauw met een dompelpomp) het bad weer moest legen tot onder de inspuitmonden.

Afijn, begin april het bad maar weer gevuld zodat ik een begin kon maken met de opruiming. Op zich was het water wel helder, alleen lag er een vieze laag op de bodem en was het water groenig. Met het schepnet zoveel mogelijk blad van de bodem gehaald, en de eerste keer gezogen. Na 10 minuten zuigen begonnen de spuitmonden diepgroen water het bad in te pompen, teken dat het filter teruggespoeld moest worden. Je wilt niet weten hoe goor het water was toen ik de eerste keer terugspoelde. Toen de zuurgraad gecontroleerd. Die was 7.0, dus met pH+ de zuurgraad iets opgevoerd.

Pomp 24 uur per dag aan op standje laag (met de frequentieregelaar, nu 270 ipv 675 Watt). De volgende dag chloorshock in het bad om de algen om zeep te helpen. Ben nu 3 weken aan het pompen en het water begint echt lichtgroen te worden. Elke dag 30ml vlokmiddel in het bad zodat de dode algen goed in het filter blijven hangen. Zuigen doe ik voorlopig ook op laag vermogen, zodat het filter optimaal kan filteren.

Even volhouden nog.

Vandaag alle spulletjes voor de nieuwe zwembadverwarming besteld! Spannend!

20130423-212400.jpg
(het zwembad op 21 april)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *