Zwembadonderhoud voor gevorderden : 2 – Startprobleem pomp oplossen

De zwembadpomp is inmiddels 8 jaar oud en hoewel ze niet snel slijten ontdekte ik toch een vervelend puntje na het plaatsen van de frequentieregelaar : in ongeveer de helft van de keren wilde hij niet opstarten. De frequentieregelaar doorliep zijn opstart procedure, de zwembadpomp ging brommen en na 3-4 seconden zei de frequentieregelaar biep – ERROR -“1.t-trp”, ten teken dat de opstartprocedure te lang duurde en de motor niet is gaan draaien. Ik had al even zitten zoeken naar nieuwe pompen, maar daarvoor zit je zo op 4 tot 500 euro…

Bij mijn pomp kan je de ventilatorbeschermer er af halen, en de pomp handmatig draaien. Als ik de pomp in de bromfase een zetje gaf dan kwam hij op gang en was er verder niets aan de hand. Als je naar dit gedrag gaat google’en dan ontdek je dat “de condensator” misschien stuk is.

Dus maar weer eens een schroevendraaier erbij :

IMG_1808

Stroom van de motor af! Kapje ervan afwippen (door de gele hoekjes omhoog te wippen met een platte schroevendraaier) om toegang te krijgen tot weer een klein hoekje van mijn huis dat ik nog niet eerder bekeken had: dat grote witte ding is de condensator.

IMG_1804

Voor de liefhebber : bij een 220 Volt pomp zorgt hij ervoor dat “de fase” verschoven wordt, waardoor de pomp een “draaistroomzetje” krijgt en gaat lopen. Blijkbaar wordt de pomp gevoeliger voor het goed werken van deze condensator als je een frequentieregelaar plaatst want vorig jaar liep de pomp zonder de regelaar wel in 1x goed. Kan ook zijn dat de koude winter de condensator genekt heeft, het was hier in februari richting -20, en in het poolhouse was het toen ook erg koud. De condensator kan je losschroeven van het kroonsteentje (nogmaals : stekker uit het stopcontact en de condensator eerst even kortsluiten voor je hem verwijderd!)

De lokale elektronicawinkel bevestigde middels een meting dat de condensator nog maar 11 uF i.p.v. de gespecificeerde 16 uF was, en dat dit bij 220 Volt heel goed nog meer af kon wijken. Voor 11,95 werd ik eigenaar van een nieuwe condensator.

IMG_1809

(De oude, de nieuwe heeft metalen bevestigings-pennetjes met kabelschoentjes, voor de rest idem)

Kastje dicht en fingers crossed : klik, brrrrrrr, “ZZZZZZZZOEM” en na 2 seconden gaat de frequentie regelaar aan de slag : “ZZZZZzzzzzzzoem”. Nog een keer, uit, aan, uit, aan, YES! Hij doet het weer!

En als bonus gebruikt de motor nu geen 270 Watt meer, maar 258! Dus de kapotte condensator verstookte ook nog eens 12 Watt. Da’s voortaan elke week 3 uur gratis pompen! (Bij 12 uur pompen per dag)

Jippie, krijg steeds meer zin in zwemmen!

ps. Elke keer als het warmer is dan 25 graden wordt deze pagina veel gelezen. ik ben heel erg benieuwd of het je geholpen heeft, zou je een heel kort antwoordje achter kunnen laten (heb je er wat aan gehad, wat mis je nog), eventuuel met tips zodat ik het stuk aan kan passen, ik reageer altijd! Bedankt!

Lars


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *