Zwembadonderhoud for dummies : 6 – Ontsmetten

We beginnen lekker op stoom te komen: het zwembad zit vol, er wordt gepompt en de pH is OK. Tijd om aan het milieu te gaan denken.

Er gaat elke week namelijk een chloor-tablet van 200 gram in het skimmermandje, en dat kan nooit goed zijn. Doel van het chloor is om bacterien en algen geen kans te geven. Nu heeft het zwembad een automatisch roldek (Aquadek) met PVC-lamellen die zwart zijn aan de onderkant. Als het bad dicht is komt er dus geen licht in (geen algengroei), en als de zon op dat moment schijnt werkt hij zelfs als zonnecollector (en houdt hij ook effectief kleine neefjes tegen die achter hun bal aan rennen!). Met ander woorden, algen heb ik nog niet gezien in het zwembad, dus dat is mijn minste probleem. Blijft over de bacterie. Deze kiemen vooral goed in warm stilstaand water waar voedingsstoffen in zitten.

Dus om bacterien tegen te gaan:

1) moet het water koud zijn
2) moet het water stromen
3) moeten de voedingsstoffen uit het water
4) moeten de kiemen op een of andere manier vernietigd worden.

Aan 1 gaan we niets doen, da’s niet zo fijn voor de grote wurmen die willen zwemmen. Voor nummer 2 hebben we de pomp, nummer 3 en 4 zijn het interessants om aan te pakken.

De voedingsstoffen verwijderen kan je doen door extreem goed te filteren, en dat gaan we al doen met het GlasFilterMedium uit de vorige post. Daarnaast kan je de fosfaten (nodig voor de energiehuishouding van bacterien) uit het water halen met een middel als NoPhos. Dit voeg je 1x per week toe : 1 ml per kuub, dus in mijn geval 50 milliliter per week. Dit kan je met een maatbekertje doen, of met een doseerapparaat, een soort infuuspomp voor het zwembad. Voordeel van zo’n anti fosfaat middel is ook dat het als vlokmiddel werkt, waardoor microscopische deeltje samenklitten tot klontjes die in het zandfilter blijven plakken, het water zou er nog schoner door worden.

Als laatste moeten we nog iets aan de kiemen doen. Ik heb een Aqua Easy pool uv10 (met defecte lamp).

Deze zorgt ervoor (als ik hem vervangen heb : lamp kost 60 euro op het net bij de Koi-karper winkels, 150 bij de zwembadzaken) dat bacteriën gedood worden door met UV-C stralen het DNA te beschadigen. Daarmee zou je volgens mij een schoon en veilig zwembad hebben ware het niet dat je met je testsetje dan dus niet kan vaststellen OF het water veilig is. Volgens mij moet je gewoon op je UV-lamp vertrouwen (ik denk dat je kan zien dat hij het doet, er zit een klein venstertje in). Openbare zwembaden kunnen/mogen niet volledig op UV-C vertrouwen omdat de wet voorschrijft dat er zo en zoveel chloor in het water moet zitten, maar voor particulieren is dat anders. Ik denk dat de lamp, met een verbruik van 40 Watt, een uitstekend alternatief voor chloor is. Dus die gaat voor volgend voorjaar op de planning, naast het GlasfilterMedium en de Frequentieregelaar.

Je hebt tegenwoordig ook chloor-electrolyse, waarbij je wat keukenzout in het zwembad doet dat vervolgens door een anode/kathode gesplitst wordt in chloor en natrium(hydroxide). Het ontstane chloor zou van het “gezonde type” zijn. Deze apparaatjes zijn echter vrij kostbaar, en ik weet er nog niet genoeg van om in te schatten of dit nou een aanwinst voor je bad is als je ook al UV-C hebt. Als ik alles andere onderdelen gehad heb ga ik daar maar eens een blogje over schrijven.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *