Zwembadonderhoud for dummies : 5 – Filteren

De upgrade-actie voor de pomp (een frequentie regelaar) staat in de steigers. Het volgende item voor herziening is het zandfiter. De enorme rode bol die in het poolhouse staat is eigenlijk het hart van de hele filterinstallatie.

Deze Kripsol BR640 is gedimensioneerd op 15M3 per uur en is gevuld met 150 kilo zand. Volgens de bronnen zou je elke twee jaar het zand moeten vervangen. Een zak van 25 kilo kost 15 euro, en daar heb je er zes van nodig. Dus op zich is dat nog wel te overzien. 6 x 15 euro per 2 jaar is 45 euro per jaar.

ECHTER

Je moet die 150 kilo (nat) zand wel elke twee jaar uit die rode ton zien te vissen. De zwembadleverancier laat dat klusje graag aan de eigenaar over, het is met andere woorden een K-klus. Daarna moet je het  afvoeren naar de vuilstort waar je het aanbiedt als bouwafval. En dat is een klusje waar ik bepaald niet naar uitkijk. Vermoedelijk is dat ook de reden dat de vorige eigenaar van het zwembad aangaf  “niet precies te weten” wanneer het voor het laatst gebeurd was en mijn vermoeden is dus ook dat het zand net zo oud is als het zwembad : 6 jaar….

Nu heb ik veel gelezen over “een revolutie in filter materiaal” en dat gaat over gemalen glaskorrels. Deze zouden als voordeel hebben dat er geen vuil aan bindt (zoals bij zand wel schijnt te gebeuren) maar door de “positieve ionische eigenschappen” het vuil wel extreem goed tegenhoud. Dit zou leiden tot zichtbaar helderder water. Ook zou bij het terugspoelen het vuil heel snel loslaten waardoor het terugspoelen veel korter kan en er daardoor minder kostbaar water in het riool verdwijnt.

Als klap op de vuurpijl hoef je ook maar 1 keer per 10 jaar (!) te verversen, en hoeft er maar 100 kilo ipv 150 kilo in het filter. En het glas is volledig recyclebaar (het is zelf al gerecycled glas). Misschien mag het zelfs in de glasbak over 10 jaar 🙂

Al met al lijkt me het een totale no-bainer te zijn om het zand te verwissel voor dit zogenaamd  “Glas Filter Medium(GFM)”. De zakken kosten 25 euro per stuk, en ik heb er maar 4 nodig, dus 100 euro per 10 jaar, ofwel een tientje per jaar, kacheng! En de komende 10 jaar ben ik van het wisselen af.

Vragen over GFM die ik nog niet beantwoord heb gekregen op het web:

– Kost het ook minder energie om door een GFM heen te pompen, het filterbed weegt immers maar 100 kilo, ipv 150 kilo

– Veranderd de filterduur ook omdat het fileren efficienter gaat. Kan je, met andere woorden, terug in filtertijd?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *