Zwembadonderhoud for dummies : 4 – Efficiënt pompen

Mijn zwembadpomp (Speck Bettar 12) is een degelijke duitse pomp die volgens het label 12 kuub per uur kan pompen en daarbij (gemeten met verbruiksmeter) 670 Watt gebruikt. Omdat hij 10 uur per dag moet draaien om al het water in het bad 2x te filteren verbruikt hij dus 6.3 kWh per dag, en dat gedurende het halve jaar dat het zwembad in gebruiksstaat wordt gehouden. Reden dus om te kijken naar methodes om hier een efficiëntere pompoplossing te realiseren.

Zaken die ik de afgelopen maanden gelezen heb:
– Zwembadpompen zijn gedimensioneerd op het “backwashen”, wat met grote kracht moet gebeuren
– de effectiviteit van het zandfilter neemt TOE bij een LAGERE snelheid, hoe langzamer het water door het filter gaat, hoe beter het vuil blijft hangen, logisch eigenlijk.
– het electriciteitsverbruik van een pomp neemt met de derde macht toe met de pompsnelheid. Dit betekent dat een pomp die 12 kuub per uur pompt 8x(!) zoveel stroom gebruikt als dezelfde pomp die maar 6 kuub per uur pompt.
– hippe pompfabrikanten zetten permanente magneten (van die supersterke glimmende Neodymium magneten) in hun motor (“veel efficienter”) met een doosje aanstuurelectronica OP de pomp gemonteerd om de pomp efficient aan te sturen.
– op forums worden deze pompen (vooral in de VS is al veel ervaring met deze pompen) erg veel geklaagd over de duurzaamheid van de de pomp-electronica, ze gaat snel stuk en dan moet vaak de hele pomp integraal vervangen worden.

Een ander “probleem” voor deze hippe nieuwe pompen is dat gewone electromotoren al bizar efficient zijn, meer dan 90% efficient is geen uitzondering, er valt dus niet zoveel te winnen terwijl ze wel flink duurder zijn. Dit zie je eigenlijk ook gelijk als je naar standaard electromotoren kijkt, want hoe vaak zie je nou een electromotor met een radiator om de in warmteverlies omgezette electra af te voeren? De nieuwe hippe motoren zouden “veel efficiënter” zijn, maar dat komt vooral omdat ze door de stuurelectronica op de stand “halve kracht” kunnen worden gezet, niet door de permanante magneten in de behuizing. Gewone electromotoren kennen maar twee standen: aan en uit.

Al lezend kwam ik op de term “frequentieregelaar”. Dit is dezelfde electronica als die op de hippe nieuwe motoren zit, alleen in een zeer robuuste industriële behuizing die op veilige afstand van de warme trillende (standaard) zwembadpomp geplaatst kan worden. De voordelen van deze kastjes zijn legio: je kan elke willekeurige oude motor aansluiten en op bijvoorbeeld 25 Hz ipv de standaard 50Hz laten draaien, waarmee de pompsnelheid gehalveerd, en dus het verbruik naar 1/8 daalt. Volgend voorjaar ga ik er dus 1 kopen, hij betaalt zich in 1 zwemseizoen terug!

Het model dat ik op het oog heb is de Invertek Optidrive 2

(Opmerking 26-4-2013 : ik heb de inverter gekocht, en de pomp draait nu op 30 Hz, verbruik 180 Watt)

Volgende keer : Het zandfilter


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *