Hoe normaal zijn temperatuurrecords?

Als je, zoals het KNMI, in 1901 begint met meteorologische data te verzamelen, kan je dan verwachten dat elke dag sinds die start een even grote kans heeft om een record te vestigen als de minima en maxima rond een langjarig gemiddelde schommelen?

Veel mensen denken van wel, maar ik ben tot een andere conclusie gekomen. Als je namelijk een keer een record vestigt (minimum of maximum) dan kan dat record alleen verbroken worden als het volgende maximum (of minimum) ALLE waardes uit de opgebouwde dataset overtreft. Nogal wiedes zegt u, want dat is de definitie van een record. Ja, dat klopt, maar de groeiende dataset krijgt wel een eigenschap mee die de “standaarddeviatie” heet, een maat voor veranderlijkheid in de dataset. De verwachte bandbreedte waarbinnen 95% van alle meetpunten zal liggen is het gemiddelde + of – tweemaal de standaarddeviatie.

En daar is iets raars me aan de hand. Als je namelijk een stabiel klimaat hebt, dan zal de standaarddeviatie eerst heel groot zijn, omdat je in jaar 1, 2 en 3 met warme en koude zomers en winters te maken kan hebben, maar na een jaar of 20-30 verwacht je dat je de meeste uitschieters wel gehad hebt, en je naar een vaste waarde toegroeit. Zoiets dus : (2 septembers door de jaren heen)

2sep-normaal

Maar “2 september” is heel uitzonderlijk, wat je veel vaker ziet is dat er iets anders aan de hand is, kijk maar eens naar hoe de temperaturen zich op bijvoorbeeld alle 8 januari’s sinds 1901 ontwikkeld hebben:
8jan

De eerste 3 jaar waren er maxima, begin jaren 20 ook, maar de afgelopen 20 jaar is er een hoos aan records, en de standaarddeviate vliegt omhoog : een ontspoord klimaat.

Afijn maxima-minima als je zin hebt, ik heb nog niet alles uitgemolken (pas op: grote .xlsx file)

==============================================================

Ik ben op het idee van deze blog gekomen door de commentaren onder deze blogpost op Sargasso van @Steeph

De trend in temperatuurrecords van De Bilt

TwitterVolgen


Reacties

Eén reactie op “Hoe normaal zijn temperatuurrecords?”

  1. Ik zag je reactie op http://www.goedmettekst.nl en ging even bij je kijken. Leuke Blog! Zet het door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *