Hoeveel inkomsten derft de overheid bij 100% aardgasloze burgers?

Die vraag komt zo langzamerhand aan de orde, nu Slochteren sputterend en trillend zijn laatste pufjes aardgas vrijgeeft.

In de kranten de afgelopen weken :
– Gronings gas leverde in totaal €250 miljard op.
– Gronings gas levert de schatkist jaarlijks 12 miljard op

Maar welke groep (industrie, elektriciteitsbedrijven en burgers) betaalt nu welk deel. We zullen hieronder zien dat burgers de grootste hap betalen.

20140203-184420.jpg
Bron : aardgas in Nederland

Maar is dat wel het hele verhaal? Gas wordt aan ons burgers verkocht voor ongeveer 65 cent per kuub, daarvan is maar liefst 88% van voor de overheid (“kostprijs” gas, energiebelasting en BTW) de rest zijn transportkosten.

Vorig jaar produceerde Groningen 42 miljard kuub voor de Nederlandse markt, waarvan volgens bovenstaande grafiek 50% voor de “bebouwde” omgeving was. De glastuinbouw verbruikt echter 9% van alle gas en dat zit in die 50% verwerkt, dat is bijna 4 miljard kuub.
Dus burgers betalen aan aardgasenergie 50% van 42 = 21 – 4 (glastuinbouw) = 17 miljard kuub * 65 cent * 88% = 9,7 miljard euro bruto. Ze krijgen 385€ per huishouden terug, (dat is 2,8 miljard) dus 6.9 miljard netto.

De overige 5,1 miljard wordt betaald door de industrie (eerlijk hè? Ik snap nu ook waarom alle cijfers zo verhaspeld worden aangeboden.

Burgers betalen 6.9/12 = 57% van de opbrengst en gebruiken maar 40% van het gas.

Maar goed, 7 miljard euro dus, als wij burgers tegen Kamp zeggen, weet je wat, we isoleren onze huizen zelf wel, en we stappen over op warmtepompen, dan betalen we (7,5 miljoen huishoudens) ruim €900 per jaar minder aan aardgasbaten. Dat gaat meneer Dijsselbloem niet leuk vinden.
En dat is dus de reden dat er zo gedraaid wordt rondom overstappen : burgers zijn de grote melkkoe, en die krijgen kansen om van gas af te stappen en zich onafhankelijk te gedragen van de overheid.

In Duitsland willen ze de energie die de zon op je dak deponeert gaan belasten. Het zal niet lang duren voor de energiepolitie ook bij u op de stoep staat om te controleren of u niet stiekem de gordijnen dichtdoet om te voorkomen dat uw huis ’s nachts afkoelt. Morgenochtend moet de kachel namelijk weer aan!

Volgende keer ga ik een beetje rekenen aan zonnepanelen en “off grid” gaan. Het kon wel eens zijn dat duidelijk wordt waarom de overheid als de dood is voor “duurzaam”.


Reacties

3 reacties op “Hoeveel inkomsten derft de overheid bij 100% aardgasloze burgers?”

 1. Doet me denken aan het liedje Taxman van de Beatles:
  (If you get too cold ), I’ll tax the heat,
  (If you take a walk ), I’ll tax your feet.

 2. De overheid regelt gemeenschappelijke diensten, die moeten we dus samen betalen.
  Het gaat er hier om, dat ALLE partijen (die voordeel hebben van) die gemeenschappelijke voorzieningen betalen.
  Het bedrijfsleven heeft lobbyisten in dienst, die zorgen voor oneerlijke verhoudingen.

  Dus de vraag is niet wat er gebeurt als burgers geen gas meer kopen. maar hoeveel bedrijven extra gaan betalen.
  Daarbij mogen extreme verbruikers best wat meer gaan betalen dan nu.
  Aluminiumbedrijf Aldel stookte met 200 medewerkers wel 1% van al onze stroom op, dat is een belachelijke hoeveelheid.
  Die 200 mensen kunnen er zelf weinig aan doen, maar, maar hun ontslag, zorgt wel voor een energie besparing van 1000 gezinnen per ontslagen medewerker.

  1. Henk, ik be het met je eens hoor, en ik zal,dat in het vervolg hier op ook uitwerken : we hebben een gezamenlijke infrastructuur, en die moeten we samen onderhouden. Maar als je de stukken leest op de website die ik linkte, dan moet de energiebelasting ervoor zorgen dat we gemotiveerd worden om minder te gebruiken. In het tabelletje staat dan vervolgens dat 10 miljoen kuub gebruikers minder dan 1/5 belasting betalen van burgers per kuub, dat slaat echt nergens op, dan jaag je mensen tegen je in het harnas. Dus een vast tarief per kuub (want de tienmiljoenste verbrandde kuub is net zomert als de 1e) en als de sodemieter een grote belastingherziening die ons voorbereid op een duurzame samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *