Terugblik op 2013

Leuk! ik mag terugkijken op mijn eerste jaarvoorspelling, eens kijken hoe goed ik in de glazen bol kon kijken :

Economie
– “AEX sluit op 300”, dat wordt dus 400. De waarde van de vastgoedportefeuilles van de banken is nog steeds niet op de markt getest, en we storten nog steeds meer dan 100 miljard dollar en euro’s per maand in opjutfondsen. Dus ik zit er welliswaar 33% naast, maar durf jullie nog steeds recht in de ogen te kijken als toekomst voorspeller.
– “Goud op €1500,– per ounce”. Wow, we zitten op 900, dat had ik echt niet verwacht! Ik verdiende dit jaar wel 100€ met een Bitcoin rally, mijn eerste en enige beleggingsresultaten ooit, wow, dat was spannend, maar ik blijf lekker op mijn spaarcentjes zitten, want ik vertrouw Goldman Sachs cs. nog minder dan de rentekoersen van de Rabobank. Als Sheeple bent gij geboren en als Sheeple zult gij ten onder gaan. so be it.
– Nederlandse bank valt om. YES die had ik goed! SNS wordt genationaliseerd (=failliet)
– Eerste huizen op Funda T.E.A.B. ik heb het geprobeerd, maar onze nationale vastgoedverkoopmonopolist wil er niet aan. Gemiste kans voor ze….

Klimaat
– de Noordpool hield zich taai dit jaar, maar de enorme hoeveelheden warmte die er opgezogen worden zorgen voor een kleiner temperatuurverschil tussen pool en evenaar, waardoor de aandrijfriem van de straalstroom haperde : de lente begon een maand later dan normaal door blokkades en wekenlange noordenwind, brrrrrr (1/2 punt)
– zeespiegelstijging – niet direct bij ons, maar op de Filipijnen zou ik een punt krijgen.
– de verzuring van de oceanen was veelvuldig in het (althans op mijn Twitter TL) nieuws
– geen abnormale abnormale droogte in de VS, alleen een normale. Australië kreeg wel een forse vuurzee over zich heen, maar gooide zijn kont tegen de klimaatkrib, en zette zijn CO2-reductiedoelstelling in de broeikas, net als Polen dat het vooroverleg voor “Parijs15” frustreerde door in het nabijgelegen congresleden de wereld kolenverbrandersvereniging zijn jaarcontract te laten houden.

Qua politiek
– de afbraak van de verzorgingsstaat ging in ongelooflijk tempo door. Kinderopvang is nu zelfs voor goedverdieners zo duur dat ze naar suboptimale, maar extreem veel goedkopere, oplossingen zoeken. Burgers zijn zo murw geslagen dat ze “koopkrachtverbetering door langer moeten werken en daardoor lagere pensioenpremies die nu bruto uitgekeerd worden” compleet voor zoete koek slikken en niet eens meer “boe of bah” zeggen als er door Diederik cs weer een trucje bedacht is om een of ander vermeend sociaal onrecht recht te zetten. Ondertussen is er nog steeds geen fatsoenlijk kinderpardon, moeten werklozen verplicht vrijwillig luiers gaan wisselen, liegt het OM dat het barst over #Teevengate en last but not least gaan 8 van de 12 fractieleiders even huiliehuilie doen bij een “kwaliteitskrant” over hoe slecht hun zelfgekozen kamervoorzitter wel niet is.

Pffff…. Daar bak ik dus echt niks van, van dat toekomstvoorspellen, en mijn blog heet nog wel Stormglas! Voor de voorspelling van 2014 zal ik beter mijn best moeten doen. Beloofd is beloofd.

Zucht. Wat een narigheid, de gifbeker maar even helemaal leeg voor we superpositief afsluiten!

Thuiswerkdrama
Bij onze verhuizing naar Limburg leek mijn eerste echte thuiswerkkantoortje helemaal ideaal. Ik liep in de loop van dit jaar echter tegen de fysieke grenzen van thuiswerken aan: gebrek aan sociale interactie. Ik heb daarom onlangs het roer omgegooid, en reis twee dagen per week naar Amstelveen, plan zoveel mogelijke telco’s voor onderweg, laat Spotify me begeleiden en heb uren de tijd om allemaal nieuwe plannen te verzinnen op duurzaamheidsgebied en voor mijn blog. Heerlijk! De reistijd ervaar ik als fantastisch. Moet daar binnenkort eens over bloggen! Thuiswerken is heel goed voor minder autorijden, maar je moet wel zorgen voor voldoende koffiehoek momenten, liefst met collega’s. Als mijn stinkdiesel afgeschreven is de baas maar eens lief aankijken voor een elektrische variant.

Bij mijn zoektocht naar meer sociale contacten liep ik overigens wel tegen een leuke badmintonclub, de FIRST Legoleague robotclub en mijn eerste echte politieke club aan (GroenLinks Weert) aan, dus ik haal Cruyff maar even aan : Elk nadeel heb wel degelijk z’n voordeel.

Twitter vriendschappen
Mijn Twitteren ontgroeide dit jaar de eitjesfase, en ik verzamelde eerste 10-tallen, later honderden volgers, waardoor dit Blogje inmiddels een leuke schare lezers kent, dank allemaal! Met een paar rake #DTV-antwoorden liep ik zelfs tegen een paar echte vriendschappen aan!

Nog even geen beste wensen, die bewaar ik voor mijn vooruitkijkblog, volgende week ergens.

Posts waar ikzelf het meest trots op was?
mijn IEA CO2 grafiek, in het Engels viral gegaan, heel veel reacties, waarvan sommige nog lopen (2000 keer gelezen, 165 x geTweet)
TeevenGate, leidde tot kamervragen, TROTS
Waarom en hoe de overheid moet krimpen Had verkeerde titel, vind het wel een goed stuk!
– Donald Duck index mijn eerste gastblog op Biflatie.nl, daarna vaker gepubliceerd
Fossielvrij reeks

Ik kan er dus niks van, in die bol kijken, maar ik heb de smaak wel te pakken. U hoort nog van mij!

20131216-224502.jpg


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *