Op de dag van de WindEnergie, zoals we vandaag maar zullen noemen, een klaagzang van het Nederlandse bedrijfsleven. Ze betalen 30% meer voor hun stroom dan onze oosterburen. Ah gut.
De megaverbruikers betalen al niet mee aan de energiebelasting, en nu willen ze ook nog eens de laagste prijs van Europa, want anders verhuizen ze wel met hun bedrijf naar 5 kilometer verderop, naar Duitsland, waar het allemaal zo lekker goedkoop is. Ik ben altijd een groot voorstander van het inzetten van chantage bij het oplossen van problemen en conflicten, het schept een fijn podium om argumenten uit te wisselen. Daar gaat ‘ie:
Omvang van het bedrag
Het totale bedrag dat Nederlandse bedrijven duurder uit zijn dan de Duitse conculega’s is 500 miljoen euro. Onze ondernemers (exclusief banken) verdienden vorig jaar (winst) 90.000 miljoen (dat is 7% van hun omzet). Ze vragen dus even of wij belastingbetalers hun winsten met een half procent willen verhogen. Waarom? Om nog meer aan aandeelhouders uit te keren? Mijn laatste inflatiecorrectie (laat staan salarisverhoging) stamt alweer uit januari 2010, zullen we het daar dan ook eens over hebben?
Reden van de duurdere stroom
“De verschillen zijn ontstaan doordat Duitsland in korte tijd veel zon- en windenergie is gaan opwekken”. Wahahahahahaha. Die is echt heel goed. VNO-NCW, Shell en alle andere klimaatprobleemontkenners bij elkaar, die al decennia proberen te voorkomen dat Nederland overgaat op duurzaam klagen nu over goedkope ecostroom in Duitsland. Weten jullie wat jullie kunnen doen? F#CK @FF!!!!!!
Tssssss.
Oplossingen
Kijk, er zijn wel oplossingen volgens het FD (meer verbindingen zodat ecostroomoverschotten naar Nederland kunnen vloeien), maar ja, DAKOSGELD.
En wij van het bedrijfsleven zijn deze actie begonnen om meer geld over te houden, dus we gaan niet investeren.
Dusssssssssssssssssssssssss Aldel, Hoogovens, Shell en andere megaverbruikers, niet zeuren, hup handjes uit de mouwen. Powerpointje in elkaar draaien met grafiekjes van de goedkope stroomprijzen in Duitsland en België, echte oplossingen (mogen jullie zelf verzinnen, maar het woord belastingverlaging komt daar niet in voor) opsommen, en naar jullie aandeelhoudersvergaderingen om uit te leggen dat jullie iets gaan doen wat een beetje ongebruikelijk is geworden in Nederland anno 2013, maar ik zal jullie helpen met de laatste sheet:
Update 31-10-2013
(&$%#$^ Jullie hebben niet naar me geluisterd, ik zei nog zo GEEN BELASTINGVERLAGING, DAT BETEKENT DUS OOK GEEN SUBSISIDIE! : Minister Kamp besteelt nu de huishoudens van 78 miljoen per jaar (10 euro per gezin) en geeft dit geld o.a. aan de verlieslijdende Aluminiumsmelter Aldel, die 1,2% van alle Nederlandse energie verbruikt en maar 300 mensen aan het werk houdt. Zo kan dit bedrijf nog langer het milieu blijven vervuilen zonder failliet te gaan.
Geef een reactie