Vandaag en morgen krijgen we een klein kijkje in de toekomst. Het waait zo hard en lang dat elektriciteit momenteel zo goed als gratis is (voor inkopers). Met het goedkoper worden van zonnepanelen, burgerinitiatieven voor landwindmolens, een klimaatakkoord dat meer wind op zee op gaat leveren zullen we dagen als vandaag steeds vaker zien gebeuren. Wat gaat dat betekenen? Uw duider van de toekomst kijkt in zijn bol:
Naarmate het opgestelde vermogen aan duurzame energiebronnen (eigenlijk is het beter om van energieoogsters te spreken, want het zijn allemaal zonne-energie oprapers) toeneemt zullen ook de omstandigheden waaronder ze samen optimaal oogsten toenemen. Als je zoveel windmolens hebt dat je al bij windkracht 2 in 100% van je behoefte voorziet dan zal dit erg vaak voorkomen. Als het voor de storm uit helder weer is (zoals vandaag) dan gaan de PV-systemen nog even in overdrive (hoe koeler hoe beter een paneel werkt).
Goed, we gaan dus vaker gratis stroom zien. Dat is nou eenmaal de logische toekomst waarin technologieverbeteringen steeds goedkoper oogsten mogelijk maakt. We kunnen dus met enige zekerheid afleiden wat dit gaat betekenen:
– Greenchoice-achtige bedrijven (wederverkopers van energie) zullen klanten met grote verbruikspieken (eigenaren van Tesla’s en warmtepompen) proberen te verleiden slimme meters te plaatsen die hen toestaat die apparaten aan en uit te zetten. Deze bedrijven kunnen dan gebruik maken van de negatieve prijzen op de wholesale markt als er een storm langstrekt, en hierdoor hun consumenten aantrekkelijker prijzen aanbieden.
– ik zat vanavond te gekkebekken op Twitter dat we allemaal onze kookwas moesten draaien met al die windenergie, maar dat zou echt kunnen gebeuren dat we een nationaal energieplanningsplatform krijgen waar we met twitterachtige technieken proberen verbruik te beïnvloeden #wasmachinesaan!
– energie bufferen zal binnenkort echt een buzzword worden. Huishoudens, buurten, steden zullen allemaal op zoek gaan naar methodes om periodes van extreem goedkope energie in te slaan en te hergebruiken als er geen aanbod is.
– de stroom die Denemarken nu naar Noorwegen exporteert zorgt ervoor dat de Noren hun bergmeren momenteel niet leeg hoeven laten lopen voor valwaterstroom, en feitelijk zo dus zonne-energie opslaan.
– Dit omdenken zal op veel grotere schaal gaan plaatsvinden : elke uitgespaarde kilo steenkool is een buffer voor perioden dat we het wel even nodig hebben; we zullen gaan denken aan de hoeveelheid CO2 uitstoot over een jaar gezien, niet meer naar de kilo’s die op een bepaalde dag uitgestoten worden.
Zo, dat was een lijstje willekeurige gedachten die bij me opkwamen tijdens het volgen van #Storm2013. Goede nacht allemaal, en voorzichtig morgenochtend op straat!
Geef een reactie