Klimaatramptoerist? Happy #400PPM-day!

Ik moet iets bekennen op deze dag in de geschiedenis van de mensheid waarop er voor het eerst meer dan 400ppm kooldioxide in de aardatmosfeer gemeten is. Ik ben namelijk bang dat ik op het randje van “klimaatramptoerist” zit. Al bijna mijn hele leven bestaat het rapport van “De Club van Rome” waarin in niet mis te verstane bewoordingen de grenzen van de groei aangekaart worden. Hoewel wij (generatie ’68) er toen zelf niets aan konden doen, zijn we toch opgegroeid met het beeld dat de mens de oorzaak is van alle milieuvervuiling en zo. Onze ouders gingen als oplossing minder CFK-deodorant gebruiken en fosfaatvrij wassen zodat de sloten niet meer op bubbelbaden leken, maar om nou te zeggen dat ze “het millieuprobleem” opgelost hebben…nou nee.

Dankzij de opkomst van het internet kregen we als (inmiddels opgegroeide) burgers steeds meer inzicht in de processen achter het draaiend houden van de wereldeconomie en het millieu: de olie industrie, de bankenwereld, gevestigde belangen dat soort dingen. In 2004 liep ik tegen het fenomeen Peak Oil op dat me totaal greep : het idee dat de makkelijkst te vinden olie (namelijk in de grootste velden, die “op de tast” gevonden waren) binnenkort op is en we zouden moeten vechten om de restjes. In 2008 was het al zover, olieprijzen stegen door tekorten waardoor de economie zoals we die 100 jaar eerder bedacht hadden (groeien op basis van zo goed als gratis fossiele energie) niet meer werkte, de groei stopte, en we zijn nu al 5 jaar niet werkende oplossingen aan het proberen.

In het kielzog van mijn Peak Oil inzichten werd ook duidelijk dat de fossiele economie niet uit zichzelf plaats zou maken voor iets nieuws: de gevestigde belangen zouden tot het gaatje gaan om de meest laagwaardige fossiele koolwaterstoffen (steenkool, teerzand, schaliegas, gashydraten) om te bouwen tot “brandstof” om het fossiele feestje maar aan de gang te houden. Als gevolg hiervan moest wel de CO2 uitstoot noodgedwongen omhoog zodat ik al snel stuitte op de CO2 metingen op Hawaii. Deze bewijzen keihard dat de CO2 uitstoot jaar op jaar toenemen en door fossiele verbranding komt (plantaardig fossiel materiaal bevat relatief veel C12 en daardoor daalt de C13/C12 ratio). En als je dat eenmaal begint te volgen, dan is de smeltende Noorpool het volgende slachtoffer, net als zijn broertje, de ijskap van Groenland. Doordat het temperatuurpatroon boven de pool verandert, verplaatst ook het hogedrukgebied boven Groenland zich een beetje zodat de Noordatlantische Oscilllatie extremer wordt. En de zeëen warmen op? Dan worden er ook meer orkanen verwacht, zodat nu ook het Hurricane season van juni tot oktober dagelijkse kost is.

Oeioeioei, zit ik me nou te verkneukelen over hoe we met z’n allen de aarde aan het vernietigen zijn? Dat zal toch niet? Nee, ik geloof dat ik toch nog steeds aan de goede kant sta, en een goed verhaal bij elkaar probeer te sprokkelen voor mijn kinderen zodat Papa later kan zeggen dat hij als oplossing niet alleen Prius is gaan rijden, maar dat hij ook snapte wat het grotere plaatje was, en dat hij DAAR wat aan heeft proberen te doen, hoe klein de invloed van een blogger ook is.

Doet u voorzichtig met onze aarde?

20130510-230148.jpg


Reacties

5 reacties op “Klimaatramptoerist? Happy #400PPM-day!”

 1. Hoi Lars,

  Wat is dat grotere plaatje en de oplossing dan, volgens jou?

  1. Hallo NevenA,

   Goeie vraag. Ik zal het proberen bondig te houden. Het grotere plaatje is dat het experiment van de op exponentieel groei gebaseerde fossiele economie mislukt is en dat het aan ons is om over te stappen naar een stabiele (zero sum) wereldeconomie. Als we nog 10.000 jaar vooruit willen dan moet dat wel, en onze generatie gaat die kentering inzetten en meemaken.

   Het gebruik van fossiele brandstoffen zal, als we over 150 jaar terugkijken een raar en gevaarlijk uitstapje blijken te zijn geweest. Hoe het met het de oliebedrijven (en daarmee onze pendioenen) moet aflopen weet ik nog niet, ik ben daar vrij pessimistisch over.

   Of het klimaat ons experiment gaat overleven? Vast wel, maar terugkeer naar een stabiel klimaat zal vermoedelijk tamelijk chaotische episodes kennen.

   Je hebt me wel aan het denken gezet, bedankt!

  2. …en over de oplossing zal ik een blogpost schrijven binnenkort (key words : “minder” en “genoeg”)

   1. Interessant, Lars. Ik denk dat je er al dicht bij zit met je derde zin van je eerste reactie en dan vooral “exponentieel groei”. Ik heb daar zelf twee jaar terug een Engelse blog post over geschreven: Infinite Growth and the Crisis Cocktail.

    Ik lijk me niet te kunnen abonneren op nieuwe blog posts (wel op reacties onder deze blog post). Ik kom om de tijd wel even kijken.

  3. Hallo NevenA, ik vier mijn eerste verjaardag als blogger met antwoord op je vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *