Deuren Gedoe (5 – klemmende deur smaller maken)

Bijna twee jaar geleden al schreef ik deze reeks en hij wordt nog dagelijks geraadpleegd, gaaf! Maar goed, ik heb weer wat te melden op dit vlak.
We hebben blijkbaar een erg vochtige periode achter de rug want boven zijn niet 1, niet 2 maar liefs 3 deuren gaan klemmen. Net zoveel dat als er ’s nachts iemand naar het toilet gaat de hele deur een tril krijgt en als klankkast door het hele huis galmt. Dat werk.

Ik had twee jaar al geleden geschreven dat als al het andere, zie deel 1-4, niet hielp er niks anders op zit dan een paar millimeter van de deur af te schaven. Dat heb ik vandaag dus maar gedaan. Het is iets meer werk dan het fine tunen van twee jaar geleden, dus een uitgebreide handleiding voor mijn trouwe volgers:

Stap 1 – verwijder de deur

Stap 2 – klem de deur in een workmate o.i.d. Leg twee latjes op de grond om de deur te beschermen.
IMG_3616.JPG

Stap 3 – merk de scharnieren boven, midden en onder, zodat je ze straks 1:1 terug kunt plaatsen (de delen zijn in elkaar gesleten, die wil je niet gaan mixen)
IMG_3617.JPG

Stap 4 – verwijder de scharnieren. Ik moest met een priem keiharde plamuur uit de kruiskoppen wippen om ze los te kunnen draaien.
IMG_3618.JPG

Stap 5 – schaaf 1,5 mm van de deur af. Ik gebuikte een elektrische schaaf (levensgevaarlijk, handschoenen aan!)
IMG_3619-0.JPG

Stap 6 – de scharnier gaten weer diep genoeg maken voor de scharnieren. Dit kan met een beitel, maar ik geef de voorkeur aan de bovenfrees.
IMG_3620.JPG

(Voor het frezen)
IMG_3625.JPG

( Na het frezen)
IMG_3627.JPG

Stap 7 – Freesdiepte instellen
IMG_3624.JPG

Stap 8 – Frezen
IMG_3630.JPG

Klaar!
IMG_3631.JPG

Niet voor niks dat ik deze tot het laatst bewaard had, maar het resultaat is er wel naar, alle deuren sluiten weer perfect. Nu snel de houten achterkanten gronden en lakken.

Dat was ’t.

 

Overzicht van de artikelen in deze reeks

Deel 1 – piepende scharnieren

Deel 2 – klemmende deur

Deel 3 – de deur valt niet in het slot

Deel 4 – de deur doet “bonk”

Deel 5 – deur smaller maken