Deuren Gedoe (2 – klemmende deur)

Al op jacht geweest naar uw eerste potje Lithiumvet? Dat dacht ik al, het is verslavend he, van die zacht sluitende deuren. Daarom is het de hoogste tijd voor deel 2 in dit feuilleton: de klemmende deur.

Een klemmende deur kan een aantal oorzaken hebben:
1) de deur was erg droog toen hij geplaatst werd, en nu is het vochtiger waardoor hij is uitgezet
2) de deur is gewoon te groot voor het gat
3) het kozijn is in de loop der jaren gezet

Mijn deuren zijn van type 2, waarschijnlijk was de opleverkeurder 14 jaar geleden een goede vriend van de aannemer, of misschien vond de eerste bewoner het wel fijn om elke kamer met een schop tegen de deur open te maken? Afijn, het doet er eigenlijk niet zo toe, 1,2 of 3, er is werk aan de winkel!

Deur klemt boven
Verwijder de deur, en schaaf er met een (electrische) schaaf 1mm van af. LET OP, DE ELEKTRISCHE SCHAAF IS VANWEGEN DE ONBESCHERMDE SNELDRAAIENDE BEITEL EEN VAN DE GEVAARLIJKSTE GEREEDSCHAPPEN DIE IK KEN, DRAAG HANDSCHOENEN (ervaringsdeskundige, goed afgelopen). Terughangen, controleren met een bierviltje of hij gangbaar is, zo niet : herhaal tot hij past.

Deur klemt onder
Deze klem komt erg vaak voor, omdat de deuren aan de slot kant jarenlang proberen naar beneden te komen, alleen tegengehouden door de scharnieren aan de andere kant. Vaak wint de zwaartekracht dan een klein beetje, met als resultaat:


Laat de deur hangen. Haal een strip aluminium van 2mm dik bij de bouwmarkt, en maak die even breed als de deur.

Leg hem nu op de drempel en gebruik een multitool om de de deur af te zagen boven de strip. ZET OORDOPPEN OP TIJDENS HET GEBRUIK VAN DE MULTITOOL, de deur werkt namelijk als klankkast, niet fijn om naast te zitten. In het begin kan de deur natuurlijk niet helemaal dicht omdat hij klemt op de strip, je begint aan de scharnier-kant, en naarmate je de deur verder afzaagt ga je verder naar de klink-kant.

De hele deur wordt hier ongeveer 3 mm korter door, waardoor je van het klemmen af bent. Het mooie is dat hij er overal precies genoeg af haalt, als er al een spleet van minimaal 3 mm is dan glijdt hij er onderdoor, alleen op de klemplek gaat het mes er in.

Deur klemt aan de zijkant
Hier wordt het spannend, want je raakt bijna altijd zichtwerk. Het is een beetje kijken met je timmermansoog wat je het beste kunt doen, maar als je zoveel klemmende deuren hebt als in ons huis krijg je vanzelf ervaring:

  • Als je mazzel hebt is er aan de scharnierkant wat speling en kan je met een paar ferme tikken op het scharnier (blokje hout ertussen ter bescherming van de verf) net een .5mm winnen, net genoeg om de deur gangbaar te maken.
  • Als het slot iets terug ligt kan je de deur verwijderen, slot er uit en 1 mm van de hele lengte afhalen. Je moet dan wel gelijk de deur aan die kant weer aflakken.
  • Als je geluk hebt zijn de scharnierhelften in het kozijn niet genoeg ingehakt, en kan je die scharnieren iets verdiepen.
  • Tenslotte : Als het slot vlak met het hout ligt en de scharnieren bieden geen ruimte moet je het werk van de jongste bediende afmaken en de deur versmallen door de deur aan de scharnierkant 1 of 2 mm te af te schaven. Hierna moet je natuurlijk wel de uitsparingen met van de schanieren ook 1 of 2 mm verdiepen.

Pfff, dat koste toch wat zweet en stof, maar de de deur past in elk geval weer in het gat!

Volgende keer gaan we zorgen dat de deur goed in het slot valt (beitel en dremel bij de hand?)

Overzicht van de artikelen in deze reeks

Deel 1 – piepende scharnieren

Deel 2 – klemmende deur

Deel 3 – de deur valt niet in het slot

Deel 4 – de deur doet “bonk”

Deel 5 – deur smaller maken