Deuren Gedoe (3 – deur valt niet in het slot)

De deur piept niet meer, en hij past in het gat, op naar het volgende probleem:

Deur valt niet goed in het slot
Nu komen de gouden tips. Smeer een dun laagje tandpasta (sic.) op het uiteinde van de deurschoot.
20121119-222949.jpg

Doe de klink naar beneden en duw de deur dicht en laat de klink even los, duw hem weer naar beneden en open de deur. Op de slotplaat staat nu een wit streepje waar de schoot in zou willen vallen.

20121119-223040.jpg

Met een Dremel (gebruik rechthoekig slijptonnetje) slijp je nu de zijkant mooi terug tot het punt waar de tandpasta zat. met een beitel kan je het gat nu precies pas maken. In mijn huis liepen alle gaten schuin weg waardoor de schoot maar 1mm in het gat viel. Ik heb alle gaten haaks uitgestoken met een scherpe beitel, waarna de deur niet meer gewoon “dicht viel” maar echt “plok” in het slot valt, een fantastische geluid! Misschien dat ik hier commentaar op krijg omdat het de bedoeling is dat de schoot tegen het schuine hout aanloopt zodat je de deur “klem” dicht kunt duwen, maar dat los ik liever anders op. Ik vind dat de schoot helemaal in het slot moet vallen als de deur goed sluit.

Deurschoot “stuit” op de slotplaat en valt niet vanzelf in het slot (klink moet naar beneden)
Nu we toch met de deurschoot bezig zijn, even een vraagje: kan je de deur dichtduwen met een vinger en valt hij dan in het slot, of stuikt de schoot op de slotplaat en moet je de klink naar benden duwen om de deur in het slot te krijgen? HA! Dat is dus niet goed! En daar gaan we NU iets aan doen!

Kijk eens goed naar de schoot en de slotplaat:
20121119-224312.jpg20121119-224324.jpg

Inderdaad, onder de verf, zo valt die deur toch nooit soepel dicht. Dus pak de dremel, zet het staalborsteltje er op (veiligheidsbril op want de draadjes schieten soms uit de borstel als hij op toeren is) en laat die schoot en slotplaat glimmen!! Dan de schoot heel dun insmeren met een beetje lithiumvet, en nog eens kijken of de deur dichtvalt. Lukt het? Gefeliciteerd. Als het niet lukt moeten we verder op onderzoek. Enkele mogelijke opties:
– De schoot komt eerst tegen een stukje kozijn voor hij de slotplaat raakt
– sla met een hamer de slotplaat wat naar buiten (in het hout) zodat de schoot eerst de slotplaat raakt.
– soms is de schoot zo mishandeld dat er een groefje in het messing aan de deurkant is ontstaan
– als de de schoot hier echt door stokt zal het slot vervangen moeten worden….

…. maar dat hebben we er voor over toch, om die droom van het zachte “kledoeng” na te jagen! Volgende week gaan we de “hout op hout klonk” verhelpen, en dan begint het er langzaam op te lijken! Prettig weekend!

Deel 1 – piepende scharnieren

Deel 2 – klemmende deur

Deel 3 – de deur valt niet in het slot

Deel 4 – de deur doet “bonk”

Deel 5 – deur smaller maken