Op 13 maart 2018 heeft Reduxion een open dag gehouden waar veel mensen op af kwamen. Ik was zelf helaas verhinderd maar er zijn inmiddels ooggetuigenverslagen (link onderaan) van het afbranden van de Ecoliner waaruit blijkt dat ik gewoon gelijk had, er wordt in de review zelfs gesproken van “misleiding”. Dus ik plaats het oorspronkelijke blog, een beetje gekuist, dat wel, terug.
=======================================
(Voor al mijn duurzaamheidsvrienden die elke dag met de poten in de modder keihard werken aan ECHTE #vangaslos oplossingen en ook platgebeld worden over “is dit wat“? Spoiler alert : NEE, meetgegevens helemaal onderaan : COP1)
Omdat kranten klakkeloos verhalen publiceren over simpele oplossingen die wel even de CV-ketels uit onze woningen gaan verdrijven heb ik de handschoen moeten oppakken om HUN check werk te doen. CV-ketels vervangen is super moeilijk, hou alsjeblief op met mensen zand in de ogen te strooien!
Ik heb mijn vak gemaakt van “Everything Sustainable” en moet in die hoedanigheid inschatten wat bestaande en nieuw technieken en technologieën kunnen betekenen voor mijn klanten. Ik verkoop geen spullen, ik leef van onafhankelijk advies.
De afgelopen week werd ik werkelijk overspoeld met vragen van mensen over de Reduxion Ecoliner A.K.A. “De Hardenbergse Blauwe Doos”.
Onder andere De Stentor en het Algemeen Dagblad rapporteerden er over.
Achtergrond
We zullen met z’n allen binnenkort stoppen met Gronings gas verbranden in onze CV ketels. Sommigen willen dat graag omdat CO2-uitstoot de aarde onverantwoord opwarmt, anderen wijzen er op dat het gas binnenkort gewoon op is als we het huidige winningstempo aanhouden. Weer anderen vinden het problematisch dat door onnodige sfeerhaarden mensen in Zeerijp uit hun bed schudden. Wat de reden ook is, het lijkt duidelijk dat het hoofdstuk “Slochteren” binnenkort afgesloten gaat worden.
Verdienmodel
De 7 miljoen CV-ketels die vervangen moeten worden zijn natuurlijk een geweldige business-kans. Afhankelijk van welke school je aanhangt wil je het energieverbruik van woningen eerst sterk terugdringen voor je de CV vervangt (ik) of zoek je naar een manier om voor zo weinig mogelijk geld mensen van hun CV-ketel af te helpen terwijl je er zelf zo veel mogelijk aan overhoudt.
Over huizen verwarmen
Na drie jaar keukentafelgesprekken, infraroodscans en grondige analyses van woningen, van monumenten uit 1890 tot nieuwbouwplannen, weet ik wel zo ongeveer waar de energie in een woning verdwijnt. Hoe slechter geïsoleerd en hoe meer kieren hoe meer energie er nodig is om het comfortabel te houden. Ik maak voor mijn klanten daarom plannen die ze in stappen naar een veel lager energieverbruik brengen. Het wooncomfort gaat met sprongen omhoog (tocht weg en koudeval verdwijnt) waardoor mensen verdere stappen gaan zetten. Dit vergt goed luisteren, kijken, analyseren, opschrijven en naast de klant gaan staan. Maar je huis comfortabel maken en tegelijk de planeet redden staat niet erg hoog op het verlanglijstje van veel mensen, die willen hun bushokje gewoon zo goedkoop mogelijk volblazen met hitte.
Enter the Reduxion Ecoliner
Als je niks aan je huis wilt doen heb je water van 70 graden nodig om de WC warm te krijgen met het radiatortje van 30×40 cm en het open raampje. In Hardenberg hebben ze daarom het ei van Columbus uitgevonden: de Hardenberger Blauwe Doos. Er zit een patent (geldig in Nederland only) op en er is op hun website geen technische informatie beschikbaar over het apparaat. Maar als we de uitvinder mogen geloven staan investeerders in de rij en gezien de interesse zal het wel storm lopen met bestellingen. Ik heb informatie opgevraagd maar nog niet gekregen:
======================
Beste meneer Schottman,Ik heb een onafhankelijk duurzaamheidsadviesbureau en oriënteer mij voortdurend op nieuwe ontwikkelingen in de mark voor mijn klanten.
Ik krijg nu uit mijn netwerk heel veel vragen over uw Ecoliner oplossing.
Uit de Nederlandse patentdocumentatie begrijp ik dat het om een soort tweetrapswarmtepomp gaat. Ik probeer achter de werking van het apparaat te komen maar ik vind bijzonder weinig documentatie. Ik hoef niet perse te weten wat het apparaat doet (zou het wel graag weten), maar ben vooral geïnteresseerd in de energiekenmerken :
– wat zijn de elektrische aansluitwaardes,– wat is de (systeem en seizoens) COP,– Hoeveel kW thermisch vermogen levert de pomp bij 60 graden?
– waar haalt de warmtepomp de laagwaardige warmte vandaan
– waarom juist zonnepanelen als bron van energie?Ik volg uw uitvinding met belangstelling en hoop snel de systeemdocumetatie op uw website te mogen vinden!
Met energieke groet,Lars Boelen
====================
Ik kreeg nog geen antwoord op deze basale vragen, maar er zijn al wel de nodige interviews waaruit we wat informatie kunnen afleiden:
De werking is gebaseerd op “strato-elementen op basis van lichtimpulsen, die een warmtebron van 900 graden genereren. Hiermee kan water snel verwarmd worden”. Het nieuwe apparaat kan volgens de makers 40 tot 45 procent energie besparen in combinatie met zonnepanelen.
Zjuust….. Het begint duidelijk te worden dat hier niet veel kennis van natuurkunde aanwezig is want strato-elementen komen niet voor in het periodiek systeem der elementen. Om het lezen wat makkelijker te maken markeer ik passages als KIEREWIET als ik denk dat Reduxion geen flauw idee heeft waar ze over praten en LICHTPULSVERKOOP als het aannemelijk is dat de consument hier doelbewust om de tuin geleid wordt.
Dat lichtpulsen warmte kunnen opwekken is genoegzaam bekend uit de lasertechnologie. Maar waarom naar 900 graden gaan als je maar 70 nodig hebt, dat lijkt niet zo efficiënt. Bovendien weten we uit de lasertechnologie ook dat je niet meer energie krijgt door elektriciteit om te zetten in laserpulsen, je krijgt alleen heel geconcentreerde energie. (kierewiet)
Dan weten we uit de interviews dat de Ecoliner vergeleken wordt met een CV-ketel met een rendement van 60%. Wow! Dat zijn dan wel versleten VR-ketels geweest want een moderne CV-ketel haalt toch wel 80% en als hij modulerend werkt mag je zelfs kijken naar 100%. Dus het apparaat wordt vergeleken met een apparaat dat op de meeste plekken al niet meer hangt (heeft U er nog wel een? BEL MIJ! #WisselKetel) (lichtpulsverkoop)
Vervolgens zou het apparaat 40-45% besparen in combinatie met zonnepanelen. Ja hallo zeg, als je een CV ophangt en vervolgens je huis verwarmt met een pelletkachel en gaat opscheppen over hoe weinig gas je gebruikt snap je niks van rekenen met energie. Ik werk met een heel uitgebreid JiJo-model (Joules in Joules uit) waarin ik alle ingaande energiestromen (elektra, gas, hout, zonnewarmte, lichaamswarmte) omreken naar Joules. Het maakt namelijk geen jota uit waar de joules vandaan komen als je een woning verwarmt. Dus om de opgewekte stroom ten goede te laten komen aan het rendement van de Ecoliner is oneerlijk. De zonnestroom had bijvoorbeeld ook infraroodpanelen kunnen voeden. Omdat de apparaten bij een bedrijf hangen en het vermoedelijk om aardig wat PV gaat is het goed mogelijk dat er een flink blik SDE-subsidies is gaan zitten in het “systeem”. (LICHTPULSVERKOOP). Overigens is een kantine in een fabriek met veel PV op het dak precies de situatie waarin je met COP1 verwarming prima uit de voeten zou kunnen.
Waarmee we bij de energiekenmerken van de Blauwe Doos komen. Zie het plaatje hierboven, afkomstig van een draaiende ketel. 229 Volt met 12.15 Ampere is volgens meneer Ohm ongeveer 2782 Watt aan opgenomen vermogen. Dit wordt omgezet in 1413 Watt power…. een rendement van 50% (?). Er zitten drie van die meters in een Blauwe Doos, dus ongeveer 10 kW opgenomen elektrisch vermogen. (kierewiet)
99,5% Efficiënt?
Volgens de website van Reduxion (link onderaan) draagt de Blauwe Doos heel efficiënt de opgewekte warmte over op het transportmedium. 99,5%. Bij elektrische boilers (dompelaar/waterkoker/Quooker/eCV) is dat ALTIJD 100%. Het verlies van 0,5% zit hem vermoedelijk in de lichtpulsen die aan het water toegevoegd worden maar niets doen. (kierewiet)
De Reduxion Ecoliner werkt op stroom en kan de opgebrachte warmte met een efficiëntie van 99,5% overbrengen naar bijvoorbeeld vloerverwarming
Patenten
Er zouden drie patenten zijn, dat heb ik gecheckt.
Er zijn er twee verlopen omdat de fees niet betaald zijn, de derde betreft een gewone tweetraps warmtepomp. Overigens kan je warmtepompen die water van 65 graden opwekken al gewoon in de winkel kopen, ik heb er boven eentje staan die mijn huis heerlijk warm houdt. (oneerlijk / LICHTPULSVERKOOP)
Alternatief
Je kan voor €1200 een elektrische CV kopen bij een bedrijf dat volledig eerlijk en transparant is over zijn producten. Ze vreten stroom maar in uitzonderlijke situaties zou het een oplossing kunnen zijn. We noemen dit type apparaten in vaktaal een COP1 verwarmer, naar “coefficient of performance” een maat voor hoeveel warmte je krijgt voor elke kilowattuur stroom die je er in stopt. Warmtepompen zitten in de range factor 3-6 waardoor we er ook zo enthousiast over zijn : beetje energie in, veel warmte uit. Warmtepompen maken trouwens water van 25-30 graden als ze het efficiëntst werken, precies wat je nodig hebt voor vloerverwarming. Slim!
Hamvraag
De hamvraag die dus beantwoord moet worden : Waar komt de energie vandaan die in het verwarmingscircuit ingebracht wordt? Bij een eCV en stralingsapparaten (infraroodpanelen) komt die voor 100% uit de elektriciteitsfabriek, bij een warmtepomp voor 60-90% uit de buitenlucht of een grondbron, met hulp van elektra uit de elektriciteitsfabriek. Andere elektrische opties hebben we niet. Als een Ecoliner met “lichtpulsjes plus diverse technieken” meer warmte maakt dan er in gestopt wordt dan moeten we het eens hebben over de wetten van de thermodynamica en ik heb een verrassing : “They don’t take prisoners”.
Samenvatting
Reduxion vertelt op zijn best een oneerlijk verhaal over CV-ketels (namelijk hoe onzuinig ze zijn) en zijn Blauwe Doos, namelijk dat een groot deel van de “besparing” extern is, afkomstig van zonnepanelen. Op zijn slechts is Reduxion een echte lichtpulsverkoper die de Nederlandse energietransitie van de regen in de drup helpt. Want als iedereen eCV’s installeert (“voor maar €2500 van het gas af!”) dan kunnen we in elke wijk een kleine kerncentrale neerzetten om alle benodigde stroom op te wekken als de zon even niet schijnt terwijl de Blauwe Dozen staan te zoemen. De BD is ruim €1000 duurder dan een eCV. Klant mag natuurlijk kopen waar hij behoefte aan heeft, daar heb ik niets van te vinden.
Ik hou jullie op de hoogte van ontwikkelingen.
Zo, en nu weer aan het werk, klanten echt van het gas af helpen
Lars
PS1. de TU Eindhoven heeft me via de persvoorlichter laten weten dat bij hun GEEN onderzoek naar de Ecoliner bekend is.
PS2. Het meetrapport is binnen en alles wat ik hierboven schreef wordt er in bevestigd. Het is een eCV, COP1. We kunnen het officieel tot onzin verklaren. Als je COP1 wilt verwarmen, be my guest, maar koop dan voor €1000 minder een gewone elektrische CV. Of liever, doe maar niet. Betaal mij €1000 en ik maak een echt #vangaslos plan voor je.
PS3. Als Reduxion nu gewoon een technische specificatiepagina van zijn Ecoliner online zet dan verwijder ik dit blog definitief (beloofd is beloofd). Hierop verwacht ik minimaal:
- opgenomen elektrisch vermogen
- afgegeven thermisch vermogen
- Energieverbruik vergeleken met : VR, HR en HR107 in kWh/jaar
- Energieverbruik voor 4 persoons huishouden voor 340 x 4 = 1360 douchebeurten van 5 minuten met 9 liter per minuut
Lars
En tot slot….
============================================================
Oorspronkelijke blog (met de term “oplichter” er in, dat had ik niet moeten doen, nogmaals sorry) op 15-02-2018 om 20:06 verwijderd op last van de advocaat van Reduxion
Sinds ik dit blog schreef heb ik een meer algemeen artikel over elektrisch verwarmen geschreven. De Ecoliner wordt hierin kort behandeld.
Ooggetuige verslagen
Nummer 1
Geef een reactie