Factcheck NAM-boortoren op zee

De NAM twitterde gisteren:

In het gelinkte persbericht lezen we:

“L13FI produceert met wind- en zonne-energie aardgas voor 275.000 huishoudens. …. Vanaf eind 2018 produceert het platform circa 1.500.000 m3 aardgas per dag. Dit is gelijk aan de energieproductie van 175 windmolens van 8 megawatt.”

Dat zijn nogal wat claims, en ik zal eens kijken hoe ze in de praktijk stand houden.

We nemen het feit dat het gasplatform gas produceert voor 275.000 huishoudens (op gas) voor waar aan. Snel gerekend zien we dat de NAM denkt dat een huishouden 2000 kuub gas opstookt. Dat klopt wel ongeveer.  Ik reken uit hoeveel % van de chemische energie in het aardgas netto in het verwarmings- en douchewater terecht komt. Ongeveer 17.000 kWh is dat. De NAM rekent ons in het persbericht voor dat hiervoor 175 windmolens van 8MW nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid energie. Maar dan.

Een CV-ketel draait niet op stroom, dus we kiezen een ander apparaat om het huis elektrisch warm te houden en te koken : de warmtepomp en een inductiekookplaat.

Deze apparaten zijn veel zuiniger dan een CV-ketel en gaskookplaat, van 1 kWh elektriciteit weten ze 2 tot 4  kWh-warmte te maken. De NAM (gasdenkers als ze zijn) zag dit over het hoofd. En de door hun voorgestelde 175 windmolens maken dan ook geen stroom voor 275.000 huishoudens, nee ze maken stroom voor 521.000 huishoudens.

Ik zou ze deze rekenfout vergeven als het daar bij bleef. Maar de NAM jokt nog verder. Want hoe lang gaat zo’n gasbelletje mee? Slochteren hield het ongeveer 50 jaar vol, maar dat was dan ook het beste gasveld ter wereld. Realistischer is dat een veld na 15 jaar leeg is … oppelepop. NUL huishoudens die er daarna nog een huis warm uit kunnen stoken. NUL!

Windmolens hebben een technische levensduur van minimaal 25 jaar. Dus we hebben er sowieso al 10 jaar langer plezier van, waarna de molens gerecycled worden.

Maar de grootste leugen is wel dat het gasveld EEN MILJARD kilo CO2 de wereld inslingert, elk jaar opnieuw. Geen woord daarover! Onvergeeflijk.

Ik sluit af met 1 gegeven dat ik nog in mijn slotgrafiek opnam en 1 die er niet in staat: de warmtepompbranche ontwikkelt zich suf, rendementen vliegen omhoog. In de grafiek is een bijzonder conservatie verbetering van 1% per jaar opgenomen. Ik lever nu al warmtepompen met een sCOP van 5 en we gaan al naar de 6 (het aantal huishoudens zou daarmee verdubbelen!).

En als laatste : met een CV kan je een bushokje nog warm stoken, 30 kilowatt, we draaien onze hand er niet voor om. Maar mensen die overstappen op een warmtepomp zien allemaal het nut in van extra isoleren en slim ventileren: het warmtelek halveren halveert ook de energierekening. Dit effect zal de komende jaren een vlucht nemen, dus die 175 windmolens? Die zijn over 10 jaar goed voor het warm houden van een miljoen huishoudens. Het gasbelletje is tegen die tijd, vlak voor het de geest geeft, nog maar goed voor net 150.000 huishoudens. Mark my words!

Ps. : Laatste leugentje : Het gasparkje van de NAM komt pas over 1,5 jaar online, geïnteresseerden kunnen me bellen om voor die tijd afscheid te nemen van het aardgas. Ik ging jullie voor en weet hoe het moet.

Pps. : Koken op inductie is 20% zuiniger dan koken op aardgas omdat er geen warmte langs de pan weglekt. Alle warmte wordt IN de pan opgewekt.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *