€300 Deurbelbelasting voor huurders

Het leuke van mijn nieuwe vak als Duurzaamheidsadviseur is dat je klanten soms op totaal onverwachte manier kunt helpen, alleen door hun energierekening te bekijken. Zo was ik vandaag in Oud-Zuid voor een adviesgesprek. 

Oud-Zuid, letterlijk “drie-hoog achter”, duizenden woonhuizen, meestal dubbele benedenwoning en daarboven  twee stapels appartementen.  Er is vooral veel te winnen met drievoudig glas, kierdichtheid, led-lampen, infrarood en zo. Ik was er vandaag in een huurwoning.

Ik kreeg toevallig ook de energierekening van de gezamenlijke ruimte (het trapportaal) te zien. Wat dit zo appart en interssant maakt is dat er in Amsterdam echt duizenden en duizenden mensen in dezelfde situatie moeten zitten: met 2 of 3 gezinnen een gedeelde aansluiting voor de verlichting in het trapportaal en de deurbel.


U ziet het goed, €305 voor 28 kWh! Dat is geen designerstroom meer, dat is ZuidAs-stroom! De Nuon kan er niet veel aan doen, die brengt netjes €1,76 in rekening, maar ook €53 euro vaste leveringskosten (zeg maar administratiekosten voor het registreren van die 28 kWh). Daarenboven int ze ook de netbeheerkosten voor Liander, €193 ex BTW! De bewoners waren al geschrokken van de megarekening en hadden vorige week de twee peertjes vervangen door LED-lampen. Ik kon ze al snel laten zien dat zelfs als ze de lampen weg zouden halen de rekening nog steeds €300 zou zijn.

Kleinste aansluiting

De kleinste aansluiting die je in Amsterdam kan krijgen is 3x25A (kleiner kan wel maar het vastrecht is daarvan even hoog). In sommige delen van NL kan je van de lokale netbeheerder een 6A krijgen die ongeveer €100 per jaar kost, maar Liander kent die niet. Hun 6A aansluiting is bedoeld voor straatlantaarns die centraal aan en uit gezet worden.

Deurbelbelasting

Waarmee ik dus bij de clou van dit stukkie kom: ik vermoed dat er in kleine appartementen / etagewoningen (o.a. in Amsterdam Oud-Zuid maar denkelijk ook elders) een godsvermogen aan vastrecht en leveringskosten betaald wordt voor twee lampjes die 4x per dag 5 minuten branden en een deurbel.

Oplossing

Ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen zijn die het OK vinden om €150 per jaar te betalen voor een werkende deurbel. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: laat de meter weghalen/afsluiten en sluit de lampen en deurbel aan op de groepenkast van de onderste bewoner. Dat moet voor ongeveer €50 aan materiaal te realiseren zijn: een groepje met een teller, 10 meter snoer en PVC pijp en een lasdoos. Daarmee vervalt de rekening van €300 die de verhuurder meestal zal versleutelen in de servicekosten en dus onzichtbaar zal zijn, ik kreeg de echte rekening vandaag per ongeluk onder ogen. Vervolgens betaalt die bewoner of de hele rekening van €1,78, of hij deelt die kosten netjes met de bovenburen 🙂

Praat er eens over met uw bovenbuur en verhuurder, die €150 per huurder zijn snel verdiend, samen elk jaar een gratis zonnepaneel!
PS. Een alternatief is dat de wetgever, u kent hem wel, Den Haag, de netbeheerders opdracht geeft om een deurbelaansluitng voor een vast tarief van €50 all in aan te bieden, maar de VVD kennende zal dat wel niet zo’n vaart lopen.

PPS U kunt me inhuren voor advies. Ik heb een setje bestaande uit opzegformulier, draadloze deurbel en LED-lamp met bewegingssensor. Kosten 1x uitgespaarde bedrag 🙂

PPS Wie helpt me aan het aantal aansluitingen in Amsterdam met minder dan 50 kWh/jaar. De Nuon beschouwt het, vermoedelijk terecht, als bedrijfsgeheim.

PPPS Dit begint echt leuk te worden. Weet je wat het afsluiten (definitief) bij Liander kost?

ZES HONDERD EURO. Voor het aanknippen van een zegelloodje. Dus een terugverdientijd van twee jaar, maar ze maken het echt supersupersuper onaantrekkelijk om duurzamer te wonen. Straf op straf op straf. Politiek, zeg er eens wat van!!!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *