Mededeling van de @MinPres

Landgenoten,

Gisteren heeft de rechter in de zogenaamde klimaatzaak ons een geschenk in de schoot geworpen. Jarenlang soebatten over klimaatakkoorden heeft ons niets geleverd dan drie gloednieuwe kolencentrales, een ramp op provinciale schaal in Groningen en geen baan extra.
Ik heb vanmogen met mijn team een schets op papier gezet van Nederland 2.0 en het goede nieuws is dat we met z’n 17 miljoenen een nieuwe gouden eeuw in gaan.

De rechter legde mij 25% reductie op maar de landsadvocaat heeft het arrest nog eens goed bekeken en volgens hem moeten we voor minimaal 40% gaan om verdere rechtszaken te voorkomen. We gaan dan ook niet in beroep en gaan voor 50% reductie ten opzichte van 1990.

Het moet ook echt anders, niet een klein beetje. We hebben de kaasschaaf in de la laten liggen. En we gaan ophouden met kiekeboe spelen en de innovatiekracht van Nederland aan de wereld laten zien.

De volledige lijst met maatregelen zal morgen in de staatscourant gepubliceerd worden maar de highlights om een snelle forse CO2-reductie te bewerkstelligen zijn:

– op kerosine wordt vanaf 1 juli accijns en BTW geheven als benzine

– alle kolencentrales gaan dicht op 1 januari 2016

– Samen met het UWV gaan we 100.000 echte banen creëeren en komt er een landelijke isolatiecampagne zodat we dit jaar al 10% minder gas gebruiken dan in een koude winter tot nog toe.

Dan kondig ik vandaag ook het project Zeus aan: Vanaf nu neemt de Nederlandse overheid altijd verantwoordelijkheid voor al haar beleid, er zal geen bedrijfslobbyist meer rondlopen in Den Haag, burgers krijgen zelf weer directe invloed waar we met z’n allen naar toe gaan. 

De energie die dit de samenleving inpompt zal leiden tot een explosie van burgerinitiatieven en onderzoeksvoorstellen. We gaan de wereld versteld doen staan door hoe we ons dichtbevolkte landje zelfvoorzienend gaan maken op vele vlakken.

Ik wil vanaf deze plaats de stichting Urgenda bedanken voor deze wake up call. Ik wil jullie bedanken voor het vertrouwen in mij en we gaan als kikkerlandje een groene bladzijde schrijven in het geschiedenisboek van de wereld.

Ik heb er zin in, 

Dank u wel.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *