“Suiker” op de ingrediëntenlijst, wat is dat eigenlijk?

Na opnieuw “The men that made us fat” gezien te hebben moest ik er maar eens een blogje aan weiden: we weten als consument totaal niet meer wat we eten en sterker nog, als je er moeite voor doet kan je er geeneens meer achter komen.

“Suiker”

Het grootste probleem van onze tijd is dat de levensmiddelenindustrie ons voedsel vergiftigd met (genetisch gemodificeerde) mais-stroop, HFCS, High Fructose Corn Syrup. Als je wilt weten WAAROM het in al ons eten terecht is gekomen sinds 1972 moet je de serie kijken, ik wil het probleem behandelen dat er helemaal aan het einde van de pijplijn uit voorkomt. Suiker uit fruit, honing, suikerbieten en riet maakt al lang onderdeel uit van ons dieet. Het effect ervan op ons lijf is redelijk bekend. De glucose in deze voedingsmiddelen worden omgezet in energievoorraad in de lever en spieren. Fructose daarentegen wordt omgezet in buikvet. En dat is een probleem, want HFCS wordt gebruikt om vrijwel elk voedingsmiddel te zoeten. En HFCS geeft je geen vol gevoel, iets wat glucose wel doet. Dus je krijgt lekkere zoete calorieën binnen die je niet verzadigen. Ideaal voor de fabrikanten die veel willen verkopen. HFCS wil je dus ten koste van alles uit je eten houden omdat het hoogst waarschijnlijk DE oorzaak van de obesitasepidemie sinds begin jaren ’80 is. Succes ermee want…. Op ingrediëntenlijsten op productverpakkingen staat alleen maar “suiker”.

Verpakkingen

Sinds een paar weken probeer ik echt goed op te letten wat er nou eigenlijk in mijn eten zit, ik tel geen calorieën, zoek geen superfoods, ik wil alleen eten waarin geen HFCS zit. Als je denkt dat je door duurdere niche merken beter zit, tough luck: Deze “Eat Natural” met noten en zaden (gekocht met het idee dat dit toch wel echt puur natuur moet zijn) bevat “suiker” in de gepofte rijst en “suiker” en 13% honing. Terwijl ik er zelf alleen bosbessen of aardbeien doorheen wil roeren voor de zoetigheid. Ik krijg hiermee dus een hele stoot suiker binnen waarvan van een flink deel totaal onduidelijk is wat voor soort suiker dat is.

Ik denk dat het hoog tijd wordt om aan de overheid, “kenniscentrum suiker en voeding” (suikerlobby) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI te vragen om de de term “suiker” niet meer toe te staan omdat het een hele verzameling stoffen kan omvatten van ruwe rietsuiker tot extreem geraffineerde HFCS.

Om te beginnen moeten producten met HFCS dat vermelden (), en verder moet het soort suiker benoemd worden: ongerafineerde bietensuiker, rietsuiker, suiker uit vruchten, honing.

Ik geloof dat ik maar mijn eigen muesli moet gaan maken met spullen die ik zelf kan controleren op HFCS-loosheid.

Lars

PS. Alle frisdranken zijn sowieso gemaakt van 100% HFCS

PPS. Nog een plaatje waarin je kan zien dat niet alle suiker hetzelfde is of werkt.

  
 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *