Duurzame energie kan niet werken

Dat is de strekking van de Main Stream Media dezer dagen. Het ene na het andere instituut meldt dat “Wind op zee” alleen maar geld kost en dat, horror, er zelfs helemaal geen CO2 uitstoot vermeden wordt.

Eerst maar eens dat laatste. Hoe werkt het electriciteitsnet eigenlijk? Is het een soort zwembad waar iedereen, kolenboeren, windmoleneigenaar en zonnepaneelliefhebber hun energie in pompen en waar iedereen er dan naar believen emmertjes voor eigen gebruik uit kan halen? Was dat maar waar, dan zouden de Telegraaf en de NOS, de rechtse podia voor klimaatontkenners, gelijk hebben. De werkelijkheid is dat ons electriciteitsnet een waterval is die we met alle macht van boven met emmers vullen, de hoeveelheid water die er boven in gegooid wordt is EXACT gelijk aan wat we als consumenten aan de onderkant weer uit halen. Je kan niet opeens oneindig veel meer toevoegen of wegnemen, dan is de FLOW niet meer in evenwicht.

Het is dus makkelijk in te zien dat als je bovenin heel veel wind gaat toevoegen er geen ruimte meer is voor kolenstroom, je beperkt uitstoot.
Dat je dat op nationaal niveau slecht merkt komt omdat alle Europese netten aan elkaar zitten en de Denen bij storm dus overschotten sturen naar Noorwegen en Duitsland (en bij windstilte leentjebuur spelen).
Elke windmolen bespaart dus echte kilo’s CO2. Punt.

En dan die kosten. Ja, windparken kosten geld. Maar alles kost geld. Alle kolencentrales heeft u via uw energie rekening al lang betaald. De boorplatforms van Shell in de Noordzee betaalt u wekelijks af door uw tank vol te gooien. Volgende week gaat uw kachel weer aan en betaalt u de gasleidingen van de NAM. En niemand piept. Maar als we een windmolen neerzetten zijn de rapen gaar, want wat had je wel niet allemaal van dat geld kunnen doen (“handen aan het bed, blauw op straat!”).

Het gaat hier dus om keuzes maken. Soms moet je dingen met je geld doen waar je niet direct het effect van ziet, investeren heet dat. Dan stop je nu geld iets waarvan je op de lange duur een goed rendement verwacht. Nu 48.000 miljard dollar apart leggen om de fossiele industrie in stand te houden is een slecht plan.

Wat willen wij duurzamen dan zoal bereiken met die investeringen? Je kan heel zuur kijken en zeggen dat zo’n 1 windmolen niks verandert maar als je echt een plan hebt dan krijg je dit :
* uitstootvrije goedkope energie voor iedereen
* energieprijs gebaseerd op kostprijs van de grondstof (bij wind en zon : nul) ipv de kostprijs en de winstmarge van de kolen, gas en olie
* kans op stabilisering klimaat
* in elke straat 1 of 2 elektrische auto’s die energie kunnen bufferen voor de hele wijk. Hierdoor wordt het voor het eerst mogelijk de waterval te omzeilen. Dit kan al een serieus effect hebben bij relatief lage aantallen voertuigen
* afscheid van de afhankelijkheid van boevenstaten Rusland, ISIS en Saoedie Arabië
* duurzame banen in Offshore, woningrenovatie, energietransitiemarkt
* een energiezekere toekomst voor onze kinderen
* schone binnensteden
* stille binnensteden

Samenvattend : nu een windmolenpark inpassen in je fossiele denkwereld leidt begrijpelijkerwijs tot de nodige cognitieve dissonantie, maar als we over onze zwartgerande beperkingen heen durven kijken gloort er een prachtige toekomst. Ik heb daar wel een paar honderd euro per jaar voor over.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *