Economische gevolgen van #Crowdfunding

Ik begin inmiddels een beetje bedreven te raken in dat crowdfunden, en dat geeft ruimte voor wat filosofische overwegingen.

De hoeveelheid geld die in crowdfunding omgaat groeit exponentieel maar is nu nog verwaarloosbaar klein. Maar exponentiële functies hebben de neiging om opeens alles overwoekerend aanwezig te zijn (slootkroos groei). En als crowdfunding de norm wordt dan gaat er iets heel interessants gebeuren in de economy, kijk maar:

crowd

In het midden de burger met spaargeld, de basis van ons leningen en geldcreatiesysteem. Vroeger in Economy 1.0 bracht je dit geld naar de bank. De bank deed zijn leveragetruc : met de bankvergunning van DNB van elke euro 25 euros maken, het is precies hier waar inflatie gecreëerd wordt. Vervolgens leende de bank, na ellenlange boekonderzoeken en randvoorwaarden, die enorme berg nepgeld uit aan bedrijven die forse rente moesten gaan betalen. Het overgrote deel van deze rente is gratis geld dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders van de bank, de 0,1% rijksten van deze aardbol. Een flinterje van de rente ging terug naar de inleggers van het oorspronkelijke spaargeld.

Enter economy 2.0. We brengen ons geld naar Geldvoorlekaar of Symbid en krijgen eerlijke rentes terug. De ondernemer heeft binnen twee weken zijn kapitaal bij elkaar en bovendien, een groep geldschieters die er alle belang bij heeft dat de zaak succesvol wordt en blijft. Zoals je in het plaatje kan zien is de rente die de ondernemer betaald bijna voor 100% voor de inleggers, alleen het crowdplatform krijgt een klein stukje voor de dienstverlening, zoals dat hoort. Het geld dat als rente terugkomt gaat natuurlijk never nooit meer naar een bank, dat gaat linearecta een nieuw crowdfundproject in.

Waarom ik dit blog schrijf is dus vanwegen dat laatste aspect : het geld dat in de crowdwereld rondgaat onttrekt zich aan het geldcreatiecircuit van de centrale en commerciële banken en dus aan het inflatiecreatieproces! En als het om een paar miljoen gaat die zich onttrekt aan de macht van de inflatieverslaafde vingers van meneer Dijsselbloem dan is dat niet zo erg, maar als we massaal ons geld niet meer aan banken toevertrouwen dan zal de inflatie serieus gaan dalen en zal geld echt waarde gaan krijgen!

Wie had dat gedacht? We krijgen meer rente, de inflatie daalt, the TBTF-banken keren hun laatste kerstbonussen uit en gaan een terminale inkrimpronde in kortom, we krijgen een samenleving die weer om waardecreatie gaat, en niet om geldvermeerdering! De grootbanken weg, dood, opgeruimd, geschiedenisboekjes in, en alleen nog maar financiële dienstverleners die onze betalingen snel en efficiënt afhandelen en ons als klanten behandelen! Dat is geen filosofie meer, dat is je reinste dagdromerij!

@LarsBoelen


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *