Zo ziet #PeakOil er dus uit

Ik zit al vanaf 2004 in de PiekOlie en voor mij zag het plaatje er altijd zo uit : ongeveer in 2015 is het “game over”, de productie stort in, prijsexplosie, rijen voor het benzinestation, chaos.

2004Scenario

Maar de wereld zit niet zo simpel in elkaar en de gevestigde belangen gingen niet zonder “kicking and screaming” ten onder : met 100 miljard dollar gratis geld per maand heeft de Amerikaanse centrale bank de afgelopen 5 jaar ALLES uit de kast getrokken om het piekmoment maar uit te stellen : teerzand, schaliegas, noordpoololie, niks was te gek om de produktie maar op peil te houden.

Maar nu is het feestje dan toch echt over, alleen zien we andere krantenkoppen dan ik voorzien had:
– Productie Groningen teruggeschoefd om aardbevingen te voorkomen
– Shell trekt zich terug uit Schaliegas, Noordpool projecten, Nigeriaane diepzee, Syberisch gas
– Winsthalvering Shell, investeerders eisen stopzetten megaprojecten
– Duitsland verbiedt schaliegaswinning

Met als samenvatting deze grafiek uit de Wall Street Journal

capex-shell

De cashuitgaven exploderen bij de grote westerse oliebedrijven terwijl de productie al jaren daalt, aandeelhouders pikken dit niet langer.

En dus vrienden, zal ik hier dit jaar de krantenkoppen blijven verzamelen, en kunnen we op 31 december terugkijken en samenvatten : 2014 was het jaar van PiekFossiel, nu nog kijken of we de (P)VV(D) en PvdA nog op tijd aan hun jasje kunnen trekken om nou eindelijk de fossiele bril af te zetten en die groene bril op. Het is nog niet te laat.

En voor de beurskoersvolgers onder ons : dit zijn de 10 grootste bedrijven in de wereld die net als Shell de komende 2-3 jaar gigantisch in waarde zullen dalen, ik hoop dat uw Pensioenfonds de juiste conclusies al getrokken heeft:
top 10 bedrijven


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *