World Energy Outlook 2013 – Wat er niet in staat

Vandaag kwam Maria van der Hoeven (van het Internationaal Energie Agentschap) met haar nieuwe World Energy Outlook, editie 2013 . Eén plaatje zegt meer dan 1000 woorden moet ze gedacht hebben, want we worden weer getrakteerd op stapels sheets en plaatjes. Alles wordt in het werk gesteld om aan te tonen dat het Business As Usual is voor de fossiele industrie, maar dat er wel werk aan de winkel is.

Het rapport zelf mag je kopen, voor €120, ondanks dat het IEA volledig betaald wordt met ons belastinggeld. Deze schande laat ik maar even voor wat het is en ik duik meteen in de plaatjes, en wel die op bladzijde 5 van de persvoorlichtingsmap:
20131112-173623.jpg
We hebben namelijk, zo is inmiddels ook bij Maria doorgedrongen, een klimaatprobleem van hier tot de Filippijnen, en om te voorkomen dat de zeeën daar gaan koken is er een soort van consensus aan het ontstaan dat we als wereldgemeenschap moeten zien te voorkomen dat de wereldtemperatuur met meer dan 2 graden stijgt door onze CO2 uitstoot. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen is te zorgen dat we ons “koolstofbudget” niet overschrijden. En dat hele verhaal is samengevat in dat plaatje, mooi hè?

Ik vond het ook een mooi plaatje, tot mijn oog viel op “1750-2011”. Wacht eens, dat is alle CO2 die uitgestoten is sinds James Watt de eerste stoommachine maakte! En die gele taartpunt is alle CO2 die Maria, U en ik tot 2035 uit denken te gaan stoten. Vergelijkt ze nou echt alle ooit uitgestoten CO2, de CO2 die wij er in ons leven doorheen jagen én de CO2 die nog in de rest van de geschiedenis verbruikt mag worden in 1 plaatje? Wow, dan mag dat plaatje wel iets meer detail bevatten wat mij betreft, hieronder een poging van mij:
20140417-164512.jpg

Da’s ongemakkelijk hè? Meer dan de helft van alle ooit uit te stoten CO2 is opgestookt in de CV, de kolencentrales, uw vliegvakanties en de SUV van Maria. Onze kinderen scheept ze af met een hoeveelheid die onze ouders in de jaren 50 en 60 gebruikten, en voor hun kinderen breken nieuwe middeleeuwen aan.

Volgens mij zou het WEO-rapport uit 1 A4’tje kunnen bestaan met daarop in chocoladeletters :
Stop burning fossil fuels now!

Echt heel fijn om door zulke beleidsondersteuners van informatie voorzien te worden. Onze regering gebruikt de WEO als basis voor haar beslissingen, het is maar dat u het weet als u vanavond uw kinderen een nachtzoen gaat geven.

TwitterVolgen


Reacties

4 reacties op “World Energy Outlook 2013 – Wat er niet in staat”

  1. […] sluit af met aandacht voor de klimaatverandering te vragen die inmiddels catastrofale rampen veroorzaakt, en de noodzaak van onze generatie om de […]

  2. […] op hun geweten hebben door de door hun afgedwongen steenkoolmijnexpansie, fijnstofuitstoot, zeetemperatuurstijging en daardoor veroorzaakte supertyfonen. (tip, kijk vanavond naar de hulpactie voor de […]

  3. […] (Deze blog site wordt niet meer onderhouden, nieuwe versie op larsboelen.nl) […]

  4. […] gelezen inmiddels, hier het enige andere artikel op dit blog dat duizenden de moeite waas […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *