Naar een fossielvrije samenleving (1 – aardgas)

Na alle boze blogposts over schaliegas, Aldel, Schiphol, peakoil en de vliegerij ga ik op “De Dag van de Duurzaamheid” eindelijk de blik vooruit werpen en constructief over de toekomst schrijven. Zoals genoegzaam bekend bij mijn lezers ga ik ervan uit dat onze samenleving snel moet veranderen om een dramatische klimaatverandering te voorkomen. Als extreem rijk land aan ons de morele plicht om daarin het voortouw te nemen om zodoende ruimte te maken voor (tijdelijk meer) CO2 uitstoot van opkomende economieën in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

Deze serie gaat zich richten op vier noodzakelijke verandergebieden:

1) Defossielisering (mijn spelling checker kent dit wordt nog niet maar ik heb het echt nodig om te omschrijven wat ik noodzakelijk acht) van onze huishoudens qua aardgas
2) Kolenvrije Elektriciteit
3) Defossielisering van ons vervoer
4) Defossielisering van onze industrie

Vandaag : Defossielisering van de huishoudens

Sinds we in de jaren ’60 onze samenleving hebben omgebouwd van olie en kolen naar gas hebben we een fantastische infrastructuur gekregen om onze huizen op een betrouwbare, veilige en comfortabele manier warm te houden. Maar met het leegraken van Slochteren doemt er ook het scenario van eeuwige afhankelijkheid van Poetin op. Ik heb eerder vaak gepleit voor de elektrificatie van de samenleving omdat zonnestroom enorm snel veel goedkoper wordt. Binnenkort is er al zoveel zonnestroom in Duitsland en België dat we overdag het licht hier gratis aan kunnen doen. Helaas hebben we daar niet zoveel aan, en ’s avonds en ’s winters doen zonnepanelen ook niet veel. We hebben met zon (en wind ook trouwens) dus een overbruggingsprobleem. Nu wordt er heel hard gewerkt aan oplossingen, en gedeeltelijk ook al uitgerold. Elektrische auto’s hebben namelijk een accucapaciteit die ongeveer twee keer zo groot is als wat we op een avond thuis gebruiken. Als er dus genoeg auto’s aan het net hangen om op te laden, dan kunnen we van heel veel auto’s die de volgende dag niet de volle lading nodig hebben, leentjebuur spelen. Hiermee lossen we voor een groot deel het dag-nacht elektraprobleem op. Blijft over het zomer/winteroverbrugging- en gasprobleem.

Duurzaam Gas
Nu komt het interessante stuk. We hebben namelijk dat fantastische gasnetwerk. Ik heb met de beheerder/ontwikkelaar ervan (GasTerra) contact gehad over proeven die ze aan het doen zijn met het gedeeltelijk vullen van het netwerk met waterstofgas. Dat kan zonder probleem tot 30 volume procent. Met andere woorden, je kan de kraan in Slochteren voor 1/3e dichtdraaien als je elders in het land het net maar bijvult met waterstofgas. Onze kooktoestellen en CV-installaties merken daar niets van! En waterstof kan je, herinner je de scheikundelessen nog, maken uit kraanwater door middel van elektrolyse. Het apparaat dat ze daar op school voor gebruikten was daarin bijzonder inefficiënt, maar er wordt hard gewerkt aan betere oplossingen. Gasgestookte centrales hebben een efficiency van ongeveer 60%, dus als we een methode vinden om elektra met meer dan 60% efficiency om te zetten in waterstof dan doen we het helemaal niet slecht, omdat er daarna nauwelijks meer verliezen zijn tijdens het transport naar uw CV-ketel. Ik noem dit gas voortaan : blauwe waterstof.

Daarnaast wordt er ook heel hard gewerkt aan het maken van pure methaan (grootste bestanddeel van aardgas) uit stroom. Kijk, dan wordt het helemaal tof, want volgens dezelfde bron bij GasTerra kan je de gasleiding ook met 100% methaan vullen, of 30% blauwe waterstof en 70% methaan. En kan de kraan in Slochteren dus helemaal dicht! (over industrieel gas een andere keer meer). Deze blauwe methaan zoals ik dat gas verder zal noemen, kan je samen met groene methaan (koeienscheten) prima in lege gasvelden pompen en ’s zomers aanmaken om ’s winters op te stoken. WAUW! Het lijkt er dus op alsof we een oplossing hebben om de kachel ’s winters aan te houden zonder Poetin!

Wat er nodig is om dit te realiseren is? De techniek bestaat al, en wordt op proefschaal al gebruikt in Duitsland, maar het is nog lang geen gemeengoed, en nog erg duur. Er is dus heel veel onderzoek nodig op onze Universiteiten, TNO en bij onze Gasbedrijven. We voeren de vliegtaks z.s.m. in, die levert 3 miljard op (zie blog van gisteren), en met dat geld gaan we de Duitse onderzoeksgroepen naar de kroon steken en een nationale “Power-To-Gas” (P2G) industrie uit de grond stampen, want als 1 land die nodig heeft, dan is Nederland dat wel. Als we als Nederland in de SolarChallenge de hele wereld jarenlang op achterstand kunnen rijden, en onze voetbalrobots rijden rondjes om onze oosterburen, dan moeten we dat ook met dit onderwerp kunnen! Alleen een sexy toernooi verzinnen (zoiets als RoboVoetbal, maar dan voor Power2Gas machines 🙂 en binnen 5 jaar een draaiende modellen die 85% efficiënt zijn.

Aktiepunten :
– Klimaat akkoord in het ronde archief, Force Majeur!
– ophouden met postcoderozen, en zoveel mogelijk duurzame elektra zo efficiënt mogelijk maken : via wind op zee. Een 1000 kilometer lange kabel verliest nauwelijks 2% vd energie, en voor een elektron maakt die 1000 kilometer niet uit t.o.v. het dak van de supermarkt in de buurt, 0,003 seconde later is hij hier, dus “lokaal opwekken” is een dure hobby.
– ophouden met zeuren dat “het net het niet aankan” elke kilowatt die we overhouden zetten we om in gas, die P2G-centrales zullen de ultieme uitvlakker van netpieken zijn.
– ophouden met zeuren over de “loadfactor” van Windmolens, als ze niet draaien maken we gewoon stroom uit blauwe methaan.
– ophouden met zeuren over chinezen die onze zonnepanelenindustrie kapotsubsidiëren. Als China ons wil helpen door al onze daken vol te leggen met PV zodat zij Poetins gas en kolen kunnen kopen, GEBRUIK VAN MAKEN!

Kom op, aan het werk, geen tijd te verliezen!

Ps. We gaan natuurlijk eerst volop door met ons gasverbruik verlagen (isoleren, warmtepompen), want al ons huidige verbruik vervangen met waterstof en blauwe methaan wordt veel te duur, gordijnen dicht dus vanavond, en het is fris vanavond, mooi moment om op kierenjacht te gaan, suc6!

TwitterVolgen


Reacties

5 reacties op “Naar een fossielvrije samenleving (1 – aardgas)”

 1. Er is nog voor minstens 200 jaar fossiele energie. In 1800 was er nog geen gas, geen elektriciteit. Welke technologiën staan ons in 2200 ter beschikking? Geen idee. Energieopslag is de kern van transitie. Zonnepanelen die waterstof , methaan of ethanol produceren?
  Nadeel zijn wel de enorme oppervlakten die nodig zijn.
  Wat is vooruitgang?
  1. producten worden goedkoper
  2. worden kleiner (meer power per volume)
  3. worden betrouwbaarder
  De ICT is een sterk voorbeeld. Windmolens voldoen aan geen enkel criterium want zijn duur, onbetrouwbaar en heel groot.
  Eens vervingen windmolens paarden (grote molen plm 20pk). De stoommachine verving de molen en maakte industrialisatie mogelijk. Met stoomtreinen en -schepen, onafhankelijk van wind.
  De verbrandingsmoter kreeg vliegtuigen de lucht in (opstijgende Jumbo vergt 120.000 pk)
  Fossiele brandstoffen worden alleen overtroffen door kernenergie. Een nucleaire renaissance komt eraan. Batterijen die nooit opgeladen hoeven worden. Veilige kleine centrales per regio. Geen dure koppelnetten nodig. Op het terrein van een voetbalveld de power van 130km2 windparken met 300 miljoen kilo staal en 500.000 kilo kunststof (rotors)
  Kernenergie is ten onrechte gedemoniseerd. Risico’s?
  500.000 automobilisten komen jaarlijks om in het verkeer. 10 miljoen Nederlanders leeft beneden de zeespiegel. Jaarlijks knallen door gasexplosies een paar gevels uit huizen. Maar als de voordelen immens zijn dan vergeten we de risico’s graag.
  Kerncentrales zijn ook de handigste producent van waterstof.

  1. D.

   Bedankt voor je uitgebreide reactie!
   Wat dacht de Paaseilander die de laatste boom omhakte?
   Wij zijn allemaal Paaseilanders van de wereld die te horen hebben gekregen dat we de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder mogen ophogen. Ik ben een Paaseilander die besloten heeft NIET de laatste boom om te hakken, en ik laat nieuwe bronnen van “fossiel” dus ook in de grond zitten (er is waarschijnlijk voor nog veel meer dan 2 eeuwen voorraad).

   We moeten dus zsm van fossiel af, met de technieken (en hun gebreken) die we hebben. Power2Gas bestaat al maar moet tot industriële schaal opgeschaald worden.

   Nucleair a la Japan en VS heeft zichzelf inmiddels ruimschoots onveilig getoond (vooral in het voor en natransport van de staven).

   Ik ken de thermonucleaire pods die jij bedoeld, van GE meen ik, en ze lijken een heel aardig alternatief (met de Voyagers I en II als reclamebord) maar ik zie nog niet hoe we 10-duizenden van die dingen her en der door het land gaan plaatsen zonder ons onvoorziene problemen op de hals te halen. Met PV en wind weet je welke risico’s je neemt. Het komt mij trouwens voor dat een windmolenpark fantastische te recyclen is, voet, paal, rotors en turbine zijn allemaal van 1 of twee materialen gemaakt die prima zijn te scheiden. Dus hoeveel materiaal er in een molen gaat vind ik niet zo spannend. Een thermonucleaire pod koet je afloop volgens mij na afdanken integraal als radioactief afval behandelen.

   Het feit dat je voor wind veel ruimte nodig hebt vind ik niet erg, dan kunnen we tussen de palen gelijk en visreservaat stichten. Alle daken vol met PV leggen kost trouwens geen ruimte.

   Kortom, ik denk dat je net zo creatief bent met oplossingen als ik, maar dat ik de urgentie van NU handelen wat hoger inschat, daar overtuig ik je graag van.

   1. Hogere CO2 concentratie zal niet zorgen voor hogere temperatuur. De huidige concentratie absorbeert reeds het volledige deel van de IR band. Vergelijk het met vitrage die 50% van het licht tegenhoudt: laag 2 houdt dan 25%, laag 3 nog 12,5% etc tegen. Elke nieuwe laag heeft nog maar de halve invloed. Het verband tussen CO2 concentratie en absorbtie is logaritmisch. Er is dus helemaal geen haast met een energietransitie. Google op “wind door de molen” , in dat artikel zet ik wat eigenschappen van windturbines op een rij.
    Tenslotte een opmerking over duurzaamheid. Daar kunnen we 1. grondstoffen onder verstaan. Interen hierop is niet duurzaam. In dat opzicht hebben onze voorouders nooit duurzaam geleefd.
    en 2. kan duurzaam worden opgevat als voortzetting van onze cultuur. In dat geval ligt de nadruk niet eenzijdig op grondstoffen maar op aanpassing door nieuwe technologie. Historisch is dat de realiteit. Dat een transitie naar een nucleaire energievoorziening mij het meest aannemelijk lijkt komt niet door één of andere lobby, maar is rekenwerk en doortrekken van historische trends vwb algemene eigenschappen van vooruitgang. In de visie van de EU (roadmap 2050) wordt 30% van de energie nucleair geleverd, een andere oplossing ziet men daar niet.
    de tijd zal het leren, maar landen die omslachtige en dure oplossingen kiezen zullen zich diskwalificeren.Overigens is Fukushima geen kern- maar een nnatuurramp. Vn rampen moet worden geleerd.

    1. Ik maak me geen zorgen over de CO2 in de atmosfeer, maar over de hoeveelheid die daaruit oplost in de oceanen. Volgens mij kan je op mijn blog gewoon url’s pasten trouwens. Ik zal het er straks even bijplakken.

     Je inzicht in Fukushima is verhelderend, maar op die manier kan je alle menselijk falen wel afdoen als een inschattingsfout, dat is iets te makkelijk denk ik.

 2. […] onze gas en elektriciteitsvoorziening heb ik een opzetje gegeven in deel 1 en deel 2, tijd voor onze 3e grote energieslurper: ons vervoer. Om maar gelijk met de problematiek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *