#Kweekvlees(tm) en ander #Nepvlees

Maandag zal Prof. Mark Storm van de Universiteit van Maastricht de wereld zijn nepvleeshamburger tonen. Ik las het zaterdag in de Volkskrant, ik heb er lang op gebroed, maar ik vind het niks, luister.

De professor doet iets met stamcellen en is in staat om ze uit een verse biefstuk te halen en op te kweken tot echte micro spiervezeltjes. Dit is serieus knap werk! Maar om nu te verklaren dat dit het wereldvoedselprobleem én het klimaatprobleem op gaat lossen? Goed, veeteelt veroorzaakt 15% van de broeikasgassen (vooral via methaanscheten denk ik), maar gaan nephamburgers dat probleem oplossen? Ik denk het niet. Ten eerste geeft hij aan dat de vezeltjes vooral in gehakt en pizza achtige toepassingen zullen floreren, voor biefstuk, sucadelapjes, carpaccio en schnitzels is het nog veel te vroeg, als het al ooit gaat lukken. Dus voor heel veel echte vleestoepassingen voldoet het niet. Ten tweede zijn er voor de nepvleessector (kartonnen hamburgers en pizza’s) al legio vervangers als qorn en tofu. Ten derde zou de wereld veel vaker vegetarisch moeten eten, en die 2 of 3 keer in de week dat men vlees eet er echt van genieten ipv een “hamburger” te eten. Ten vierde en nu wordt het echt serieus : mijn allerergste angstdroom is als Unilever Flees(tm) zou weten te registreren en via allerlei obscure wetgeving de “consumenten” zou weten te dwingen de “producten” uit haar fabrieken te nuttigen onder het mom van “voedselveiligheid”. Niet alleen vanwegen juridische aspect van het recht op “echt eten”, maar vooral ook vanwegen het feit dat de voedingsmiddelenindustrie al een eeuw lange staat van dienst heeft van “niet snappen dat eten iets anders is dan een verzameling voedingsstoffen”. De arme Chinezen die 7x per week Flees(tm) te eten krijgen zullen allemaal ernstige voedingsdeficienties ontwikkelen, niet na 1,2 of 5 jaar, maar na 20 jaar, als blijkt dat onze darmen toch niet zo goed bestand bleken tegen de monocultuur van nanovezels van Klara23 die 100 miljard keer gekloond zijn, en allerlei compleet nieuwe ziektebeelden zullen ontwikkelen. (Waar de farmaceutische industrie dan wel weer therapiën voor weet te ontwikkelen)

Ik heb dus besloten dat ik fel tegenstander ben van het Bucklervlees van Professor Storm. Ik hoop dat hij zijn stamceltechnologie verder ontwikkelt om Alzheimer en hartfalen de wereld uit te helpen, met mijn avondeten en de smeltende poolkappen hoeft hij zich van mij niet bezig te houden.

20130804-092028.jpg


Reacties

2 reacties op “#Kweekvlees(tm) en ander #Nepvlees”

 1. Leuke reactie op deze technologie in ontwikkeling. Of het de voedsel- en klimaat problemen gaat oplossen weet ik ook niet, al denk ik dat het een belangrijke bijdrage kan gaan leveren. Denk ook eens aan de diervriendelijkheid: heen miljoenen dieren meer op grote stukken land, op een gepakt op transport gezet naar slachthuizen, etc. Verder denk ik dat het over een aantal decennia wel mogelijk is om lapjes vlees te kweken. Ze zijn nu al bezig om bloedvaten te kweken. Een experiment bij muizen is al gelukt om in weefsel bloedvaten te kweken en met succes terug te transplanteren. Verder is het niet echt ‘nepvlees’ want het is net zo gekweekt als in een lichaam van een dier. Het is geen vleesvervanger maar gewoon echt vlees. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat is nog steeds meer overbrugbaar voor vleeseters dan vegetariër worden – hoe goed dat ook zou zijn! En zo lang er meer en meer mensen bij komen die ook vlees willen eten, zullen we wel moeten zoeken naar alternatieven. Dus vind ik jouw reactie wat te snel 😉

  Dit soort onderzoek komt voor een groot deel voort uit medisch onderzoek en zal ook daar in verder gaan om oplossingen te vinden voor ziektes als Alzheimer.

  1. Hallo Rogier,

   Bedankt voor je reactie. Het diervriendelijkheidsaspect is natuurlijk valide, en dat wil ik ook niet wegwuiven, maar het feit dat “Flees(tm)” straks uit een fabriek van een supramultinational komt vind ik daadwerkelijk beangstigend. Ik koop mijn vlees nu bij een keurslager die zijn vlees inkoopt bij een boer 5 kilometer verderop, dát is volgens mij de kant die we opmoeten. Dat is ook nog eens goed voor de lokale werkgelegenheid, een fabrieksvleesburger (uit Shanghai?) is wat mij betreft niet de weg die we moeten willen bewandelen.

   Ik ben natuurlijk wel keitrots dat Limburg morgen even in het wereldnieuws komt te staan!

   We zullen zien wat de toekomst brengt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *