De voor €1000 #VanGasLos-challenge

Het loskoppelen van Gronings aardgas gaat astronomisch veel geld kosten. Schattingen in de media lopen uiteen van €30.000 tot €90.000 per woning.  Ook deze blog zal weer op Google opduiken en bron worden waaruit blijkt dat de energietransitie niet kan omdat 7.000.000 huizen x €50.000 =  €350.000.000.000  = €350 miljard en dat hebben we niet dus gaat het mislukken dus hoeven we nu nog even niks te doen totdat er een Silver Bullet is waarmee we allemaal voor €2500 #vangaslos kunnen. Naysayers roepen dat de kosten om een ton uitgestoten CO₂ te vermijden astronomisch zijn.

Zo kan je er tegenaan kijken.

Maar je kan de zaak ook heel anders benaderen. Hoe ver zouden we #vangaslos kunnen komen voor €1000 per huis vroeg ik me af. Want gemiddeld wonen we in Nederland in bushokjes met 50″LED-TV’s. Onze ramen kieren, de tochtprofielen zijn netjes wit gelakt, de ventilatiebox blaast astronomische hoeveelheden warmte weg, de CV staat op 75 graden want dan warmt het huis lekker snel op.

Ik introduceer dus de €1000 #VanGasLos-challenge : Hoeveel gas kan je in jouw huis besparen door MAXIMAAL €1000 te investeren. Ik help jullie op weg (ik zou het allemaal in mijn maatwerkadvies kunnen verkopen maar ik heb echt haast met de klimaatramp die ik moet helpen voorkomen dus ik geef het gratis weg).

Zes goedkope megabespaarders/comfortverhogers

Tip 1 : De spaardouchekop
Koop een Spaardouchekop. Echt totale nobrainer dit. Hiermee stroomt er in plaats van 10 liter water maar 5 liter water per minuut door de CV-ketel. De besparing is niet helemaal 50% (je moet de douche iets warmer zetten) maar 30% haal je makkelijk. De waterbesparing is wel echt 50%.

 • Besparingspotentieel : 15%
 • Comfortverhoging : Huge
 • Complexiteit : Met twee linkerhanden te doen
 • kosten : €59

Tip 2 : Deurdrangertjes
Door een deurdrangertje op de deur naar de gang te zetten voorkom je dat er warmte uit de woonkamer de gan in stroomt en vervolgens de trap op naar boven om de slaapkamers onnodig op te warmen.

 • Besparingspotentieel : paar %
 • Comfortverhoging : ik vind het fijn maar sommigen zullen even moeten wennen
 • Complexiteit : Eenvoudig klusje
 • kosten : €5

Tip 3 : De tochtprofielen
Vervang je witgeschilderde brokkelige tochtprofielen door kwalitatief hoogwaardige renovatie-profielen (NIET SCHUIMBAND VAN DE BOUWMARKT). Kost je een tientje per raam. EN NIET SCHILDEREN!

 • Besparingspotentieel : Huge
 • Comfortverhoging : Huge
 • Complexiteit : Niveau handige klusser
 • Kosten : plm €100 voor een woning

Tip 4 : Het hang en sluitwerk
Stel het hang en sluitwerk af zodat de klink het raam in de rubbers trekt

 • Besparingspotentieel : Huge (als het nu niet goed is)
 • Comfortverhoging : Huge
 • Complexiteit : Niveau handige klusser
 • Kosten : plm €1 voor een woning (nieuwe schroefjes)

Tip 5 : De ventilatie-unit
Vervang de MV-box op zolder door een gelijkstroom MV-box met. CO₂-sensor in de woonkamer. Het opwarmen van koude buitenlucht kost namelijk serieus veel energie (zie onderstaande tabel). Met een sensor kan vastgesteld worden of er wel frisse lucht nodig is of dat de badkamer geventileerd moet worden, en geeft de MV-box opdracht minder te ventileren (tot aan stilstand) als er niemand thuis is.

  Een slimme MV-box spaart serieus veel aardgas

(Bijkomend effect : spaart ook nog eens twee zonnepanelen aan stroom).

 • Besparingspotentieel : 15%
 • Comfortverhoging : Huge
 • Complexiteit : Niveau handige klusser
 • kosten : €325

Tip 6 : CV-Tuning
Laat de CV-inregelen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit zal de CV meestal 15-20% efficiënter laten werken, het huis constanter op temperatuur houden en tikkende leidingen voorkomen. Het is een onwijs onsexy maatregel, je ziet er niks van, je kan er niet over opscheppen op verjaardagsfeestjes maar het werkt echt. Probleem is namelijk dat in 98% van de Nederlandse huishoudens de CV wordt opgehangen, de stekker wordt ingestoken en de thermostaar op 21 graden gezet. Als de ketel aanslaat en er kan weer gedouched worden is iedereen opgelucht en vertrekt de installateur weer. Maar de CV draait nu als een auto met zachte banden en de choke constant aan. Het werkt maar het is verre van optimaal. CV-tunen haalt het beste uit de ketel en het verwarmingssysteem.

 • Besparingspotentieel : 15%
 • Comfortverhoging : Huge
 • Complexiteit : Specialistisch bedrijf bellen
 • kosten : €350

Tip 7 : Maak een plan
Maak een #VanGasLos plan voor je eigen huis, voor het restje gas dat je nu nog kwijt moet raken. Alle gekheid op een stokje, je gaat de komende 30 jaar nog onnoemelijk veel onderhoud plegen aan je huis, zorg er dan alsjeblieft voor dat dat de handige keuzes op weg naar vangaslos. Je kan het zo gek maken als je wilt maar als je net de verkeerde dingen doet dan is het dubbelduur. Een plan dus.

 • Besparingspotentieel : Dat hang er van af
 • Comfortverhoging : Hangt van je wensen af
 • Complexiteit : Vermoedelijk behoorlijk ingrijpend maar in stapjes goed te doen
 • kosten : Gratis als je het zelf doet met behulp van mijn zelfhulpsite of €500 als ik langs moet komen en je persoonlijk advies wilt.

Ik heb nu als ik goed tel €841 uitgegeven, ik gebruik de resterende €159 om de CV-tuner te vragen om ook de circulatiepomp van de vloerverwarming gelijk te vervangen door een gelijkstroomvariant met temperatuursensor. Scheelt weer 2 zonnepanelen aan stroom.

Ik schat dat ik nu 30-40% minder gas verbruik met een investering van slechts €1000 en ik doe vast ervaring op met het verwarmen a la Warmtepomp en als bonus bespaar ik net zoveel elektra als 4 zonnepanelen kunnen opwekken plus 50 kuub water.

Tips die het net niet haalden (spijtmaatregelen)

Radiatorfolie : Radiatorfolie is vooral effectief als de radiatoren staan te loeien maar we zagen in stap 6 dat we de watertemperatuur juist zover mogelijk gingen verlagen. Zonde van het geld dus, want hoe beter het tunen lukt, hoe minder de radiatoren naar buiten stralen.

Succes met jullie Challenge! Ik ben benieuwd hoeveel kuub / procent jullie met maar €1000 weten te besparen!

Lars

Links:

Spaardouchekop

Renovatieprofielen van de LuchtDichtshop

Itho MV-box met CO2-sensor

Orcon MV-box met CO2-sensor

CV-Tuning voor Cv optimalisatie

Zelfhulptools voor een #vangaslosplan


Reacties

7 reacties op “De voor €1000 #VanGasLos-challenge”

 1. Interessante blog. Ik heb een vraag/opmerking over tip 4: is dit systeem geschikt voor balansventilatie (systeem D)?

  1. Een bestaande WTW upgraden naar CO₂-sensor is kostbaar. Effect beperkt want WTW is al heel zuinig

 2. Johan Diessen van avatar
  Johan Diessen van

  Veel mensen realiseren zich niet wat ze zelf allemaal kunnen. Ik was iets meer kwijt uiteindelijk dan €1000,- maar dat kwam nadat ik steeds verder ging. Maar alle maatregelen had ik binnen 2 jaar terug verdiend.
  Kleine impressies. Ik leef met een lieve vrouw en 2 kinderen in een 2/1 kap woning van 1972 met een inhoud van ruim 700m3
  Ik begon mijn reis met een verbruik van 2880m3 gas en 4460 aan stroom.

  Ik ben begonnen met alle kleine dingen die ik zelf kon doen. Nieuwe raamstrips, een kit en purspuit in de hand voor de open staande kieren en heb de vloerverwarming eens goed doorgespoeld. Dit heeft mij misschien €10,- gekost.
  Tijd voor het wat grovere werk.
  Ik heb de murenlaten isoleren met supafil
  De vloer laten isoleren met droom
  En de ramen op de beneden verdieping laten vervangen voor HR++
  Met overheid subsidie en gemeente subsidie. De verzekering voor de lekke ramen was ik in totaal nu €2100,- kwijt.

  Zelf heb ik de zolder aangepakt met glaswol en gips, als je dingen zelf doet ( ja gewoon doen, ik ben ook geen timmerman) dan scheelt dat heel veel geld. Ik heb op verzoek van de glaszetter de raamboompjes uit ’72 vervangen. Inbraak preventie en de ramen sloten veel beter. Tipje. Ik had nu 2 boompje per raam. Nu 2, dat scheelt veel warmteverlies. Marktplaats was mijn grootste vriend want voor €15,- had ik 10 nieuwe hefboompies met slot (en sleutel)

  Volgens de Consumentenbond had de Action de beste ledlampen van dat moment. Ik heb alle lampen maar meteen vervangen voor LED. Dit was een gat in mijn begroting… Ik was wel €60,- kwijt voor alle lampen. Heb ook meteen een aantal klik aan/uit schakelaars mee genomen voor de stopcontacten.

  Inmiddels ben ik €2400, – kwijt en heb ik eigenlijk mijn schil van de woning goed op orde. Nouwja voor zover mogelijk.
  Mijn gas verbruik is met meer dan 50% gezakt. En mijn stroom verbruik is gezakt naar 3600.

  Ik ben nu langzaam gaan kijken naar de installatietechnische kant. Een warmtepomp is nog veel we duur en mijn CV is nog maar een paar jaar oud.. Zonnepanelen wil mijn vrouw niet.
  Ik ben niet helemaal een Nitwit en weet hoe Google werkt. Wist je dat Google je vriend NIET is. Wat een wirwar van verhalen, positieve reacties, negatieve reacties. Iedereen heeft zijn eigen ding. Prijzen schieten van links naar rechts. Wist je dat een HRE ketel bij de één €850 kost, en bij de ander €1850. Met het zelfde service pakket.
  Ik heb gekozen om een Skywind windmolen te plaatsen. Goede recenties en ook nog een leuke opbrengst. Ik heb hem zelf geïnstalleerd, scheelde weer in de kosten.
  Voor de verwarming heb ik gekozen voor een Combion TD warmtepomp boiler systeem met dubbele coil in de buffer van ES- Systems. Deze verzorgt voor mij 250liter warm water en alle energie welke uit de lucht gehaald wordt slaat hij op in een groot buffervat. Het systeem heb ik aangesloten op de retour van de CV ketel. Dan verhoog ik mij deltaT (de retourtemperatuur) door het te veel aan opgeslagen energie te gebruiken. Nu draait mijn cv-ketel een stuk rustiger, condenseert beter en hoeft nog maar een paar graden bij te verwarmen.
  Dit was wel een rib uit mijn lijf. Het systeem koste €2600,- gelukkig kreeg ik nog €1250,- aan subsidie terug.

  Mijn laatste energierekening was een cadeautje. 670m3 gas en 2170 stroom.
  De brief die er bij zat van het energiemaatschappij was minder leuk.. ik moest mijn verbruik verantwoorden…. Ze vonden de combinatie van alles een gouden greep, al helemaal omdat ik uiteindelijk nog geen €6000 kwijt was in 2,5 jaar tijd. De volgende stap is toch zonnepanelen denk ik, maar dan moet ik nog even sparen

  1. Dankjewel voor het delen Johan, heel inspirerend en bemoedigend!

 3. fritsn avatar
  fritsn

  Lars,

  De laatste link, ‘Zelfhulptools voor een #vangaslosplan’ verwijst naar nlalleletric.nl. Die bestaat niet. Bedoel je soms deze?
  https://www.hierverwarmt.nl/elektrische-oplossingen

  Groeten, Frits

 4. fritsn avatar
  fritsn

  Ik heb nog een Nefit Turbo 32V HR Combiketel uit 1994 die het maar blijft doen. Is deze nog te tunen denk je, voor de tijd dat hij er nog is? Hoe zou ik de CV water temperatuur omlaag kunnen krijgen? Zou dat ook buitentemperatuur afhankelijk kunnen?

  Groeten, Frits

  1. Als hij niet modulerend is dan zou ik overwegen een nieuwe huurketel / @WisselKetel te nemen voor de komende 3-4 jaar en zo te gaan oefenen met lage stooklijnen. Dan bespaar je direct veel energie en oefen je vast voor de warmtepomp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *