De wondere wereld van 3D printen met metaal

Vandaag hield Mundo-3D in Kootwijkerbroek de tweede rondleiding voor mensen die op het Crowdfundplatform Symbid meegeholpen hadden groeikapitaal te verzamelen voor de plannen van dit innovatieve Nederlandse bedrijfje.

Ik ben een beetje huiverig geworden voor investeringen in producten of diensten die hun marktwaarde nog niet bewezen hebben. Je moet als ondernemer je product af hebben, de markt verkend hebben en je eerste verkopen gedaan hebben om mij enthousiast te maken. Daarnaast moet je dienst natuurlijk meehelpen aan het oplossen van een echt probleem en duurzaam zijn .

Mundo3D voldeed daar aan met hun dienst van 3D geprinte gebitsprotheses maken en vandaag mochten we het resultaat aanschouwen. Eerst kregen we een korte introductie in de wondere wereld van de metaalbewerking en de niche die het 3D-printen van metaal daarin vult. Het gaat om stuksproductie van technisch hoogwaardige werkstukken. Mondprotheses is de markt die volkomen braak ligt in Nederland. Die dingen worden nu nog handmatig gegoten door handwerkslieden. De toekomst is dat de tandarts een 3D-LaserScan maakt van uw mond, en dat de 3D-printer van Mundo een perfect passende prothese maakt. De kostprijs hoeft niet meer dan €200* te zijn. Leuke discussie volgde over waarom onze ZKV’s wel een prothese vergoeden als al je tanden verrot zijn, maar niet als je er per ongeluk nog 1 over heb, maar dat is stof voor een ander blog.

  
De Truuk van deze investering is dat Direct Metal Laser Sintering, zoals de techniek heet, voor medische toepassingen een gecertificeerd proces is wat op tonnen kostende apparaten uitgevoerd wordt. Niet iedereen zal zo’n ding neer kunnen zette of mogen bedienen, het apparaat is zo groot als een keuken en draait op krachtstroom en heeft een zuurstofarme ruimte nodig , zelfs tandartsen kunnen ze niet betalen. Dus als je zo’n markt veroverd hebt dan is toetreden voor anderen bijna niet te doen. Fijn voor de investeerders. De klant hoeft niet te vrezen, want het handwerk zoals dat nu gebeurt is op zich niet duur, dus prijzen zullen niet stijgen, want er is voldoende concurrentie. Tandartsen zulken overstappen vanwegen de ongekende kwaliteit en draagcomfort.

  
Fijn voor mij is dat het metaalbewerkingsproces klinisch schoon is. Geen gloeiende ketels vol borrelend staal, geen scheepsladingen steenkool. Een bedrijfshalletje van 10 bij 30, die ruimte biedt voor flinke expansie, de printer staat in een hoek. Het metaal dat nodig is wordt in poedervorm laagje voor laagje vastgesmolten (gesinterd) aan wat al geprint is. Als het object klaar is gaat het overgebleven poeder door een keukenzeef en 99,99% wordt gerecycled. 3DMundo had na een jaar printen een plastic zakje vol afval. 

De toepassingen die in het verschiet liggen zijn spectaculair. Nieuwe klepstoters voor een antieke Ford Model T? Geen probleem. Als je een tekening van het origineel hebt (of een voorbeeld wat je kunt scannen) dan kan je het reproduceren. Reserveonderdelen raken nooit meer op. Er is inmiddels een heel scala aan metaalpoeders van aluminium, via staal naar exoten als titanium zodat voor elke denkbare toepassing het juiste materiaal gekozen kan worden.

Wat ikzelf een echte eye-opener vond is dat het hele ontwerpproces opnieuw uitgevonden moet worden. Dingen die nu uit fabrieken komen zien er zo uit zoals ze er uit zien omdat de machines waar ze uitrollen andere vormen niet aankunnen. Met 3D-printen is alleen de fantasie van de ontwerper de grens. Je kan, en dat is vooral in automotive, lucht- en ruimtevaart puur functioneel ontwerpen, zonder na te hoeven denken hoe het gemaakt moet worden. Een heel mooi voorbeeld vind ik een schroef van een schip. Die zou idealiter hol EN dun zijn. Dat is met traditionele productiemethoden (gieten/frezen) niet te doen. Met 3D printen wordt dat bijna triviaal.

Ik ben echt enthousiast geworden over dit bedrijf. Duidelijke visie, goede kijk op de markt en realistische plannen. Leuk! Aanrader!

 
YouTube filmpje van het printproces 
* alle bedragen en voorspellingen zijn aan mijn fantasie ontsproten en geen informatie van Mundo-3D


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *