Wie is er bang voor Jaffe Vink?

“Wie is er bang voor de vooruitgang?” is het laatste boek van Jaffe Vink, voltijds relativeerder van zaken als De Club van Rome tot aan de milieuvervuiling door de Proba Koala. Het is deze week de hemel in geprezen door dagblad Trouw. Alles wat klimaatwetenschappers bedenken moet volgens hem met een forse korrel zout worden genomen vanwege de positieve bijeffecten van klimaatverandering. Daarnaast mag het dumpen van gif door westerse multinationals in Afrikaanse dorpen door de milieubeweging niet geframed worden als misdadig corporatistisch omdat de olieslurrie die in de drinkwatervoorziening van die Afrikanen gedumpt werd niet zo giftig was als Greenpeace zei. Dat u weet over wie we het hebben.

20140511-120912.jpg

Om terug te komen op de vraag van deze blogpost: IK!
Want het is waar dat we, zoals zijn boek beweert, ouder worden, gezonder leven en minder hoeven te zwoegen dan alle mensen in de geschiedenis. Maar tegen welke prijs?
– duizenden dieren en plantensoorten sterven elk jaar uit omdat we hun leefgebieden platbranden zodat de monoculturen van Monsanto per duizend vierkante kilometer in de Amazone gekweekt kunnen worden. Soja en mais voor alle hongerige buiken, maar onze kinderen leven in een extreem kale biosfeer, met misschien zelfs te weinig genen om flexibel op nieuwe plagen te kunnen reageren. Onlangs bleek dat de Monsanto soja met ingebouwde insecticide lievelingshapje is geworden van een gemuteerd kevertje. Als we straks nog maar 1 supergewas eten met zijn allen worden we EXTREEM gevoelig voor zo’n kevertje. Lekkere vooruitgang, voortdurende angst voor een insectenplaag, dat hadden ze in de middeleeuwen ook.
– Onze varkens en kippen worden volgeplempt met dat eenzijdige voer en het is alleen omdat we ze allemaal doodmaken voordat ze de geslachtsrijpe leeftijd bereiken dat we de beesten niet massaal kreupel en ziek zien worden.
– Ja ik ben doodsbang voor ons voedsel: Unilever en Nestlé stoppen overal suiker en hulpstoffen in om ervoor te zorgen dat je een onstilbare trek krijgt in hun “voedselproducten met lege calorieën”, met wereldwijde obesitas tot gevolg. Je ziet opkomende economieën van honger in obesitas vervallen, geweldige vooruitgang!
– de fossiele maatschappij die rond 1750 gecreëerd is heeft er voor gezorgd dat de temperatuur van de oceanen inmiddels 1,5 graad warmer is dan in het preïndustriële tijdperk. Knap staaltje filosofie van meneer Vink die dit rechtpraat als vooruitgang (“Als we op deze manier doorgaan kunnen we over 200 jaar een Caraïbisch resort openen op Schiermonnikoog”?). De gevolgen openbaren zich in zo’n tempo dat wij of de volgende generatie al zullen kunnen vaststellen wat de catastrofale gevolgen zijn.
– de “vooruitgang” heeft er voor gezorgd dat de CO2-concentratie in de atmosfeer is gestegen van 275PPM in 1750 naar 401PPM vandaag. Dit is een probleem van een heel andere orde dan de zure regen uit de jaren ’70. Heel fijn dat onze voorouders dat probleem effectief aangepakt hebben maar dat ze onze biosfeer aan het vergiftigen waren is ze even ontgaan. Dat 2/3 van die CO2 vervolgens in de oceanen oplost en dus helemaal uit het zicht raakt is heel fijn voor de klimaatontkenners. Alleen nerds snappen de logaritmische pH-schaal, klimaatfilsofen zeggen “huh?” en schuiven keihard bewijs als triviaal terzijde omdat hun opleiding niet voorzag in basale wiskunde:
20140511-153346.jpg

Dus ja, ik ben doodsbang voor figuren als Vink die met hun nuancerings- en goedpraatgeneuzel hele VVD en PVV volksstammen weer in slaap sussen.
Dit terwijl we de komende decennia echt alle zeilen bij moeten zetten om te zorgen dat de generaties na ons überhaupt een toekomst hebben waar ze zich nog zorgen over kunnen maken.

20140511-130448.jpg

PS : deze week moest ook de andere grote Nederlandse klimaatprobleemontkenner “klimaateconoom” Richard Tol bekennen dat zijn “klimaatveranderingseffecten zijn positief” publicaties op onzin berusten. Eerder beweerde hij dat 1,5 graad warmer op aarde goed was voor de economie maar oepsie, hij had zich vergist. Mannen, hou op, jullie houden de vooruitgangsdenkers tegen!
20140511-154323.jpg


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *