Mantelzorgmasterclass, wie betaalt die?

Het leuke van in de politiek duiken is dat je van veel maatschappelijke problemen te horen krijgt waar je eerder geen benul van had, je krijgt ze op een presenteerblaadje aangereikt. En het leuke van bloggen is dat je er vervolgens ook nog wat mee kunt. Zo kreeg ik gisteren de volgende casus van een Twittervriendin aangereikt:

“Mijn partner, fysiotherapeut, geeft vrijwillig trainingen aan mantelzorgers om ze te leren hoe ze zich tijdens hun zorgtaken niet moeten overbelasten met tillen, verplaatsen en dergelijke. De cursus is een groot succes en heeft evident maatschappelijk belang (want gezonde mantelzorgers zijn de werkpaarden van de Nederlandse zorg, LB), maar kan vanwege werkdruk niet onbeperkt gratis gegeven worden. Wie zou je nou moeten aanspreken/schrijven om deze handschoen op te pakken”

Kijk, dat is een leuke vraag. “Verzekeraar van de mantelzorgontvanger” was mijn eerste reactie. Maar dat is lastig, want mantelzorgers hebben de nare eigenschap dat ze vaak voor meerdere mensen zorgen en dan gaan de verzekeraars van al die mensen naar elkaar wijzen. “De gemeente, want die doet de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)”. Dat zit al meer in de richting, maar gemeentes zijn niet erg draagkrachtig en moeten die nu ook nog thuiszorgers gaan trainen?

En zo kom ik dus tot mijn politieke standpunt (#GroenLinks #Weert):

Het trainen en begeleiden van mantelzorgers die daar om vragen is iets wat de gemeente aan het hart moet gaan, en zij zal zich dan ook inzetten om met alle, of dan tenminste de 3 grootste, zorgverzekeraars om tafel te gaan zitten om een fonds te creëren (gevuld door gemeente, en ZKV’s) om trainingsfaciliteiten voor mantelzorgers te realiseren. Voor de hand liggende trainingen zijn inderdaad “tillen & draaien”, “administratieve zorg (hoe organiseer je alle betalingen, belastingen, vrijstellingsaanvragen etc), maar ik denk ook aan zaken als rouwbegeleiding en omgaan met psychosociale problemen. Heel veel kun je denk ik faciliteren door zelfhulpgroepen te faciliteren, maar ik denk dat het heel goed is als je professionele begeleiding faciliteert en die moet fatsoenlijk betaald worden. Ik pleit dus niet voor en AWBZ-achtige kerstboom waarin binnen notime professionele dakpanschildercursussen in het pakket zitten, maar gewoon, weet ik veel, de top 10 van meest voorkomende mantelzorgkwesties.

Laten we onze mantelzorgers ondersteunen in hun onbetaalbare maatschappelijke rol en ze de gereedschappen geven die ze nodig hebben. Wij van GroenLinks maken ons daar hard voor.

En waar we deze trainingen gaan geven? Hier in Weert in ieder geval in het hart van onze samenleving : het binnenkort lege, prachtige multifunctionele oude stadhuis natuurlijk.


Reacties

3 reacties op “Mantelzorgmasterclass, wie betaalt die?”

 1. Prima stuk!

  Mantelzorgers zijn inderdaad de trekpaarden van de langdurige zorg. Belangeloos en vaak veel uren per week. Voor de partner, kinderen, familie of onbekenden. Alles wat deze mensen helpt hun goede werk te doen moet worden gedaan. Mantelzorg is veel tillen en het verrichten van veel ‘transfers’ (zoals iemand uit een stoel helpen of uit bed, of juist erin). Hierbij wordt vooral de rug zwaar belast, zeker met een verkeerde techniek. Dat wil je niet, maar je moet het allemaal wel weten en hebben geoefend. Zodat ze zichzelf niet blesseren, of overbelast raken en hun goede werk noodzakelijkerwijs moeten staken. Maar ook het aanreiken van de juiste hulpmiddelen, zoals een bedplankje, een anti-slipmatje, een pakpaal, een ‘papegaai’ etc., aan de zorgvrager, zodat de mantelzorger het werk gelijk goed, veilig en met een aanzienlijk lichtere belasting kan doen.

  Gemeenten moeten, vooruitlopend op 1 januari 2015, snel – samen met zichtbare schakels en professionals – zorgen voor goede randvoorwaarden zodat mantelzorgers geholpen zijn. Door gemeenten die eerst de goede budgetten opstellen en pas daarna met zorgverzekeraars en het ministerie onderhandelen. Dit zijn geen enorme budgetten, trainingen kunnen in groepsverband worden gegeven en de hulpmiddelen zijn relatief goedkoop. Goede mantelzorg is gemeentezorg.

 2. Carel muller avatar
  Carel muller

  Beste Lars, ik vind het best een goed idee.Maar omdat niet iedereen Weert- GroenLinks is, zie ook nadelen:
  1.Schaars geld gaat niet direct naar de hulpbehoevenden.Het optuigen van de onzalige overheidsplannen zal de verleiding om geld indirect te besteden erg doen toenemen.
  2.Masterclasses zijn toch massaproducten: worden individuele behoeften bevredigd ?
  3.Is het denkbaar en wenselijk dat indiduele werkers,kleinschalig hulp “kopen” en dat zelf betalen?
  Het “eigen risico” is veelal hoog zodat zelf investeren profijtelijk kan zijn.

  Nog los van de bezuinigingen: didactisch/kosten/baten zie ik veel meer in kleinschaligheid: zelfhulpgroepen/intervisie/en soms een beetje supervisie.

  Carel muller.

  1. Hoi Carel, bedankt voor je reactie! ik zie investeren in de werkmethodes van de thuiszorgermedewerkers (Zie commentaar van Eleonora) als echt heel goed besteed geld. Het komt ook direct ten goede aan zorgkrijger, want de mantelzorger wordt direct effectiever.

   De masterclass was een pakkende titel, maar je moet het natuurlijk als heel kleinschalige, op concrete vragen gerichte, oefensessies.

   Ik denk dat het wel erg veel gevraagd is om de mantelzorger ook nog eens geldelijk in zichzelf te laten investeren, nee, daar ben ik het echt oneens met je. En dat de mantelzorgkrijger inmiddels een onmenselijk eigen risico heeft probeer ik met dit soort ideeën juist te verzachten.

   Je samenvatting isomeer helemaal mijn idee : faciliteren en ondersteunen van zelfhulpgroepen!

   Top!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *