Waarom het goed is dat #Aldel failliet is

Verschillende Twitterraars spreken mij aan op mijn blijdschap om Aldels faillissement, ik zal proberen duidelijk te maken waarom ik zo blij ben:

Falen van corporatisme
De Nederlandse staat wordt steeds corporatistischer, ze creëert steeds meer wetten en regels waardoor bedrijven beter af zijn dan burgers. Voorbeelden : KPMG heeft jarenlang bedrijven geholpen omkoopgeld buiten de boeken te houden. Dit is strafbaar, maar vooral laakbaar, omdat het vrije marktwerking beperkt. Als boete mogen ze een kleine boete van 10% van de jaarwinst betalen, en dat was dan dat, terwijl het OM sprak van “zeer ernstige feiten”. Als ik de belastingdienst jarenlang BEWUST zou oplichten zou ik niet wegkomen met het betalen van 10% van het geld dat ik in 1 jaar op een spaarrekening weet te zetten, ik zou waarschijnlijk failliet worden verklaard en jarenlang de schuldhulpverlening in moeten.

Goed, de staat wordt corporatistischer dus en dat is voor ons burgers heel erg slecht. Ik vind het dus geweldig als dat corporatisme faalt omdat ik vind dat de staat er primair voor haar burgers is, niet voor bedrijven die voor hun moverende redenen gekozen hebben om hier domicilie te kiezen.

Welke voor de burger schadelijke corporatistische regeltjes golden voor Aldel?
– overbruggingskrediet van 8 miljoen (blijkbaar onvoorwaardelijk, LOL)
– extreem lage milieubelasting op elektriciteit
– 1,5 miljard kuub Slochteren gas is tegen een habbekrats verkocht zodat Aldel goedkope stroom kon krijgen
– 78 miljoen subsidie op transportkosten voor energieslurpende bedrijven

Allemaal voor niks geweest. De rekenkamer zal tot de conclusie komen dat de miljarden die het gekost heeft weggegooid geld zijn geweest.

Aluminium markt was verstoord
Er is al sinds 2000 overproductie in de aluminium markt (o.a. doordat staten hun lokale Aldelletjes in leven hielden). Hierdoor was de prijs te laag, wat tot verspilling leidt, en vernieuwing in de weg stond. Nu Aldel failliet is zullen prijzen iets stijgen. Er zal geen Chinese kool meer verstookt worden, eerder minder omdat er geld komt voor efficiencyverbeteringen.

Ons aardgas wordt beter benut
Aardgas is een fantastische brandstof in de energietransitiefase waar we nu in zitten. Als er even geen wind of zon is kan een aardgascentrale razendsnel bijschakelen. Dat is een veel waardevoller besteding van het aardgas dan colablikjes maken waar niemand op zit te wachten.

Tja en tenslotte:
Kamp cs. hebben decennia lang Aldel volgepompt met corporatistische douceurtjes, en de maat is nu gewoon vol. Weet je wat Aldel had moeten doen? Een business case maken. In 1964 wel te verstaan en concluderen dat er in Nederland geen ruimte is voor een aluminiumindustrie, en het toegezegde aardgas oppotten, hadden ze een mooi energiebufferbedrijf van kunnen oprichten, en nu een bom duiten verdienen.

Aldel doorstarten? Dacht het niet! “We” gaan allemaal ons stinkende best doen om de 350 Aldellers aan ander werk te helpen (chronisch gebrek aan metaaltechnici, komt helemaal goed)

20140101-164626.jpg


Reacties

Eén reactie op “Waarom het goed is dat #Aldel failliet is”

  1. Ik ben het met je eens, Lars. Minder is beter in dit geval.
    Aluminium mag best wel wat duurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *